Operaatio Downfall

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Operaatio Downfallin suunnitelma kartalla.

Operaatio Downfall oli liittoutuneiden hylkäämä suunnitelma maihinnoususta Japaniin toisen maailmansodan loppuvaiheessa. Operaatio peruutettiin Japanin antauduttua sen jälkeen, kun Hiroshimaan ja Nagasakiin oli pudotettu ydinpommit. Operaatio Downfall oli kaksiosainen muodostuen operaatioista Olympic ja Coronet. Olympic oli tarkoitus aloittaa lokakuussa 1945 tavoitteena miehittää kolmannes Japanin Kyūshūn saaresta ja käyttää sitä juuri vallatun Okinawan ohella keskitysalueena. Myöhemmin keväällä 1946 oli tarkoitus käynnistää Coronet tavoitteena miehittää Kantōn tasanko lähellä Tokiota Honshūlla. Hyökkäystä oli tarkoitus tukea käyttämällä Kyūshūlla sijaitsevia lentotukikohtia.

Japanin maantieteestä johtuen japanilaisille oli päivänselvää mihin liittoutuneiden maihinnousuyritys tulisi kohdistumaan, ja he tekivät tarkkoja suunnitelmia ja laskelmia sen varalle. Arviot mahdollisista tappioista vaihtelivat suuresti, mutta nousivat kuitenkin huikeisiin lukuihin kummassakin leirissä. Riippuen siitä, millaiseen vastarintaan japanilaiset siviilit ryhtyisivät, arvioidut tappiot liittoutuneiden riveissä olisivat olleet miljoonia, ja japanilaisten keskuudessa kymmeniä miljoonia.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Frank, Richard B.: Downfall: The End of the Imperial Japanese Empire, s. 340. New York: Random House, 1999. ISBN 067941424X. (englanniksi)