Operaatio Downfall

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Operaatio Downfallin suunnitelma kartalla.

Operaatio Downfall oli liittoutuneiden hylkäämä suunnitelma maihinnoususta Japaniin toisen maailmansodan loppuvaiheessa. Operaatio peruutettiin Japanin antauduttua sen jälkeen, kun Hiroshimaan ja Nagasakiin oli pudotettu ydinpommit. Operaatio Downfall oli kaksiosainen muodostuen operaatioista Olympic ja Coronet. Olympic oli tarkoitus aloittaa lokakuussa 1945 tavoitteena miehittää kolmannes Japanin Kyūshūn saaresta ja käyttää sitä juuri vallatun Okinawan ohella keskitysalueena. Myöhemmin keväällä 1946 oli tarkoitus käynnistää Coronet tavoitteena miehittää Kantōn tasanko lähellä Tokiota Honshūlla. Hyökkäystä oli tarkoitus tukea käyttämällä Kyūshūlla sijaitsevia lentotukikohtia.

Japanin maantieteestä johtuen japanilaisille oli pääteltävissä mihin liittoutuneiden maihinnousuyritykset tulisivat todennäköisimmin kohdistumaan, ja he tekivät tarkkoja suunnitelmia ja laskelmia niiden varalle. Arviot mahdollisista tappioista vaihtelivat hyvin suuresti, mutta nousivat kuitenkin vähintään kymmeniintuhansiin ja enimmillään jopa miljooniin riippuen muun muassa siitä, millaiseen vastarintaan japanilaiset siviilit ryhtyisivät.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Frank, Richard B.: Downfall: The End of the Imperial Japanese Empire, s. 340. New York: Random House, 1999. ISBN 067941424X. (englanniksi)