Yhdystie 12691

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Yhdystie 12691
Rantatie, Luvalahdentie
Rantatie Säkylän keskustassa.
Rantatie Säkylän keskustassa.
Maa Suomi
Omistaja Suomen valtio (Säkylässä)[1]
Alkupiste Seututie 212 (Vuorenmaantie), Vähä-Säkylä, Säkylä[2]
Päätepiste Yhdystie 2054 (Turuntie), Kauttua, Eura[2]
Päällyste asfaltti
Kaistaluku Kaksikaistainen

Yhdystie 12691 on Satakunnassa sijaitseva yhdystie, joka on Säkylässä nimellä Rantatie ja Eurassa nimellä Luvalahdentie.[2] Tie kulkee Lounais-Suomen suurimman järven, Pyhäjärven koillisrantaa myötäillen,[2] ja Säkylässä tie on nähtävyystie[3].

Tien kulku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rantatie Iso-Säkylän kunnanosassa.

Yhdystie 12961 saa alkunsa Säkylästä, Vähä-Säkylän kohdalta, jossa sijaitsee seututeiden 204 ja 212 liittymä. Tie kulkee Säkylässä koko matkan nimellä Rantatie. Tie kulkee Säkylässä sen keskustaajaman Iso-Säkylän läpi, jossa se ohittaa muun muassa kunnanviraston- ja kirjaston, Isosäkylän koulun eli ala-asteen, yläasteen Säkylän yhteiskoulun ja Säkylän kirkon.[2]

Tie ohittaa Katismaahan ja sen kalasatamaan vievän tien, kilometrin jälkeen tie ohittaa Huvila Haapsaareen vievän tien, sitten melkein heti sen jälkeen tie ohittaa Uudenkylän hautausmaan jonka vierestä taas lähtee Köörnummen teollisuusalueelle menevä Vetikontie. Sitten tie sivuaa Uudenkylän asuinalueita josta tie saapuu lähes välittömästi sivuutuksen tehtyä Eenokille, Eenokilla tie sivuaa myös ensin hieman matkaa asuinalueita, sitten tie ohittaa Eenokin hiekkamontut niiden itäpuolelta, sen jälkeen tie tekee muutamia satoja metrejä pitkän melko jyrkän mäen ja sivuaa samalla Eenokin laajoja metsiä niiden länsipuolelta. Mäen alapäässä tie ohittaa Eenokin rannan, jossa oli vuoteen 1994 asti esiintymislava joka kuitenkin tuhopoltettiin, sitten tie jatkuu melko mutkikkaana ja kumpuilevana seuraavan kilometrin verran jonka aikana se sivuaa Iso-Vimman eteläisiä asuinalueita kunnes se saapuu Karhusuolle vievän Torotien risteykseen.

Torotien risteyksestä tie jatkuu hieman eteenpäin jonka jälkeen se ohittaa Iso-Vimman varsinaisen kyläkeskuksen, jossa sijaitsee myös Länsi-Säkylän teollisuusalue, jossa on Suomen ainoa sokeritehdas ja Apetitin elintarviketehdas. Iso-Vimman sivuutuksen jälkeen tie jatkuu melko mutkikkaana ja ohittaa melkein heti melko pienikokoisen Länsi-Säkylän kylänosan, sitten tie jatkuu muutamia satoja metrejä kunnes se sivuuttaa Säkylän Hiekkarannan. Hiekkarannan sivuutuksen jälkeen tie menee kauemmas myötäilemästään Pyhäjärvestä syvemmälle idässä olevaan kuusimetsään, jossa se tekee hevosenkenkämutkana tunnetun mutkan josta se taas puolestaan jatkuu vielä pari sataa metriä kunnes se saapuu Luvalahden kyläkeskukseen, jossa se menee suoraan kuntakeskuksen halki.

Luvalahden kohdalla tie ylittää Säkylän ja Euran kuntarajan ja tien nimeksi vaihtuu Luvalahdentie. Luvalahdentieltä erkanee yhdystie 12690 eli Kepolantie, josta pääsee seututielle 204 tai sen ylittämällä Hallavaaran kaatopaikalle ja siitä edelleen Kepolaan. Luvalahdentie kulkee vielä Euran Kiiskinmäen ja Rannankulman asuinalueiden läpi, kunnes se päättyy yhdystien 2054 eli Turuntien risteykseen lähellä Euran keskustaa.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kunnan alueella olevat valtion tiet Säkylän kunta. Viitattu 4.12.2011.
  2. a b c d e f Karttapaikka kansalaisen.karttapaikka.fi. Maanmittauslaitos. Viitattu 4.12.2011.
  3. Matkailunähtävyydet Säkylän kunta. Viitattu 4.12.2011.