Yasuhiro Ishimoto

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Yasuhiro Ishimoto (1962)

Yasuhiro Ishimoto, 石元 泰博 (14. kesäkuuta 1921 San Francisco, Kalifornia Yhdysvallat6. helmikuuta 2012) oli merkittävä amerikanjapanilainen valokuvaaja.

Ishimoto syntyi Yhdysvalloissa, missä hänen vanhempansa olivat maanviljelijöinä. Perhe muutti 1924 takaisin Japaniin vanhaan kotikaupunkiinsa nykyisen Tosan alueelle Kōchin prefektuuriin. Valmistuttuaan Kōchin maatalousoppilaitoksesta Ishimoto palasi Yhdysvaltoihin 1939 opiskelemaan arkkitehtuuria Northwestern Universityyn Chicagoon kahdeksi vuodeksi. Vaikka hän ei valmistunut, arkkitehtuurista tuli merkittävä osa hänen valokuvaustaan.[1]

Ishimoto joutui vuosiksi 1942–1944 internoiduksi muiden amerikanjapanilaisten kanssa internointileirille, ja siellä ollessaan hän aloitti valokuvauksen opinnot.

Palattuaan Chicagoon 1946 Ishimoto liittyi harrastajaelo- ja valokuvaajien kerhoon Photo Dearborn.[2] Hän kirjoittautui Chicagon taideteollisuusoppilaitoksen valokuvauksen osastolle 1948, opiskeli Harry Callahanin ja Aaron Siskindin oppilaana ja valmistui 1952. Noina aikoina hän sai useita valokuvausalan palkintoja, muun muassa Moholy-Nagyn-palkinnon, jonka hän sai kahdesti.

Ishimoto palasi Japaniin 1953 ja New Yorkin Museum of Modern Artin toimeksiannosta hän samana vuonna valokuvasi musta-valkofilmille Kiotossa keisarillisen Katsura-huvilan (Katsura rikyū). Näitä kuvia julkaistiin myöhemmin vuonna 1960 kirjana Katsura: Tradition and Creation in Japanese Architecture. Kirjan tekstin kirjoittajat ovat Walter Gropius ja Kenzō Tange.

Edward Steichen valitsi Ishimoton kuvia Family of Man -näyttelyyn sekä Museum of Modern Artin luetteloon 1955, ja Steichen valitsi hänen kuviaan myös kolmen valokuvaajan näyttelyyn 1961.

Vuosina 1958–1961, Ishimoto asui ja työskenteli Chicagossa Minoltan stipendiaattina. Hänen tuon ajan kuviaan, lähinnä katunäkymiä, ilmestyi vuonna 1969 kirjana Chicago, Chicago. Hän palasi jälleen Japaniin 1961, jossa sai maan kansalaisuuden 1969. 1960-luvulla hän opetti valokuvausta japanilaisissa oppilaitoksissa Kuwasawan muotoilukoulussa, Tokion valokuvauskoulussa ja 1966–1971 Tokio-Zokein yliopistossa.

Ishimoto matkusteli eri puolilla maailmaa kuvaamassa. Kiotolaisesta temppelistä Tō-ji ottamistaan kuvista Ishimoto kokosi 1977 näyttelyn Den Shingonin Ryōkai Mandala (The Mandalas of the Two Worlds). Hänen kuviaan ilmestyi myöhemmin samannimisessä julkaisussa.

Vuosina 1973–1993 Ishimoto teki muutamia abstrakteja kuvia, jotka julkaistiin japanilaisen Approach-lehden kansina. Vuonna 1980 hän kuvasi MoMA:ssa Monet'n Lumpeita.

Ishimoto palasi Katsuraan 1982 kuvaamaan sarjan, josta osa oli värillisiä. Hän kuvasi useita samoja näkymiä kuin vuonna 1953 samassa paikassa. Kuvia julkaistiin teoksessa Katsura Villa: Space and Form.

Tuoreemmissa kuvissaan hän on kuvannut elämän tilapäisyyttä pilvissä, jalanjälkinä sulavassa lumessa ja putoavina lehtinä. Sama teema ilmenee myös hänen kuvissaan Isen temppelistä, jota hän sai kuvata 1993. Tämä vanha shinto-temppeli puretaan ja rakennetaan uudelleen 20 vuoden välein.[3]

Ishimoto on ollut mukana monissa näyttelyissa, muun muassa MoMA:n New Japanese Photography 1974, yksityisnäyttelyissä 1960 ja 1999 Art Institute of Chicagossa, retrospektiivissa 1989–1990 Seibun taidemuseossa Tokiossa ja näyttelyssä Tokion nykytaiteen museossa 1996.

Ishimoto on saanut lukemattomia palkintoja, ja Japanin valtion on myöntänyt hänelle kunnianosoituksen, johon liittyi elinikäinen stipendi. Vuonna 2004 Ishimoto lahjoitti seitsemäntuhatta kuvaa käsittävän arkistonsa Kochin taidemuseolle.

Ishimoto kuoli 90-vuotiaana jouduttuaan sairaalaan kuukautta aiemmin halvauksen vuoksi.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Yasuhiro Ishimoto.
  1. Luisa Orto and Matsuda Takako, 'Artist Profiles'; in Tucker, et al., The History of Japanese Photography, 345.
  2. Michèle Auer and Michel Auer, Encyclopédie internationale des photographes de 1839 à nos jours/Photographers Encyclopaedia International 1839 to the Present (Hermance: Editions Camera Obscura, 1985). Auer and Auer mainitsee vain "elokuvaajat", mihin kuitenkin lienee tarkoitus sisällyttää myös valokuvaajat.
  3. Orto and Matsuda.
  4. [1]
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Yasuhiro Ishimoto