Yann Arthus-Bertrand

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Yann Arthus-Bertrand
Yann Arthus-Bertrand vuonna 2009.
Yann Arthus-Bertrand vuonna 2009.
Henkilötiedot
Syntynyt13. maaliskuuta 1946 (ikä 78)
Pariisi, Ranska
Kansalaisuus Ranskalainen
Ammatti valokuvaaja, toimittaja, kirjailija, elokuvaohjaaja
Muut tiedot
Merkittävät teokset”Maa ilmasta” -projekti
Aiheesta muualla
Kotisivu

Yann Arthus-Bertrand (s. 13. maaliskuuta 1946 Pariisi) on ranskalainen valokuvaaja ja toimittaja. Hänen erikoisalaansa ovat ilmakuvat, jotka pyrkivät herättämään kiinnostusta luontoon. Vuodesta 2004 lähtien hän on tehnyt myös dokumenttielokuvia, jotka keskittyvät ympäristö- ja ihmisoikeuskysymyksiin ja perustuvat paljolti ilmakuvaukseen.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen ryhtymistään valokuvaajaksi Arthus-Bertrand toimi Keski-Ranskassa luonnonpuiston johtajana. Hän siirtyi asumaan Keniaan 1970-luvun lopulla ja kuvasi siellä leijonia. Näin Arthus-Bertrand sai aineistoa ensimmäiseen kirjaansa, joka ilmestyi 1981. Sittemmin hän työskenteli myös urheilukuvaajana.

Arthus-Bertrand ryhtyi kuvaamaan Maata ilmasta käsin 1994. Toiminnan taustalla oli Unescolta saatu tuki. Hanke on ollut tuottoisa myös rahallisesti. Arthus-Bertrandin kuvia esittelevät näyttelyt ovat maksuttomia, ja ne pidetään poikkeuksetta ulkona. Hän arvioi Helsingin Sanomissa 12. kesäkuuta 2005, että niissä olisi käynyt jopa 60 miljoonaa ihmistä. ”Maa ilmasta” -näyttely on järjestetty myös Helsingin Lasipalatsin aukiolla kesällä 2005.

Syksyllä 2005 Arthus-Bertrandin kuvista valmistettiin kaksi miljoonaa julistetta, joita käytettiin ranskalaisissa kouluissa kestävään kehitykseen liittyvän opetuksen yhteydessä. Arthus-Bertrandin valokuvien pohjalta on tehty myös televisio-ohjelma. Suomessa se esitettiin nimellä Maa ilmasta JIM-kanavalla.

Arthus-Bertrand on GoodPlanet.org-järjestön jäsen. Järjestön tavoitteena on ilmastonmuutoksen ehkäisemiseen tähtäävä toiminta.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Yann Arthus-Bertrand.
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.