Yakuza: Like A Dragon (videopeli)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee vuoden 2020 videopeliä. Vuoden 2007 elokuvaa käsittelee artikkeli Like A Dragon.
Yakuza: Like A Dragon
龍が如く7 光と闇の行方<
Kehittäjä Ryū ga Gotoku Studio
Julkaisija Sega
Jakelija Sega
Tuottaja Hiroyuki Sakamoto
Pelisarja Like a Dragon
Pelimoottori Dragon Engine
Julkaistu
  • JP 16. tammikuuta 2020
  • WW 10. marraskuuta 2020
PlayStation 5:
  • WW 2. maaliskuuta 2021
Lajityyppi yksinpeli
Pelimuoto roolipeli
Ikäluokitus CERO: D
Alusta PlayStation 4
PlayStation 5[1]
Xbox One
Xbox Series X[2]
Windows
Jakelumuoto Blu-ray, digitaalinen jakelu
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Yakuza: Like A Dragon (jap. 龍が如く7 光と闇の行方, Ryū ga Gotoku Sebun: Hikari to Yami no Yukue) on Ryū ga Gotoku Studion kehittämä ja Segan julkaisema roolipeli. Peli on julkaistu PlayStation 4:lle, Xbox Onelle ja Xbox Series X:lle sekä Microsoft Windowsille. Maaliskuussa 2021 peli julkaistiin myös PlayStation 5:lle.

Peli kuuluu Yakuza-sarjaan. Pelin siirtyminen vuoropohjaiseen taisteluun on suurimmista muutoksista aiempaan mutta muita muutoksia ovat täysin uusi joukko hahmoja sekä sijoittuminen Jokohamaan.[3] Pelissä säilyvät sarjan monimutkaiset rikolliset salajuonet ja uskomattomat juonenkäänteet.[3] Aiempien pelin Kazuma Kiryu nähdään esiintyvän pelissä eräänlaisena mentorihahmona.[4]

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli alkaa fiktiivisessä Kamurochossa, jossa Ichiban Kasuga on alhaisen tason yakuza.[5] Kasuga on liian kiltti gangsteriksi ja päätyy osoittamaan lojaaliuttaan klaanin patriarkalle ottamalla vastuun murhasta jota ei tehnyt.[5] Kasuga päätyy istumaan 18 vuotta vankilassa, josta vapauduttaan hän on tyhjillä ja päätyy Jokohamaan.[5]

Jokohamassa Kasuga tutustuu kodittomaan mieheen nimeltä Nanba, jonka hän pelasti ampumiselta Yakuza pomon Masumi Arakawalta. Kasuga ja Nanba tekevät pientä yhteistyötä jonkun aikaan, kun kuvioihin astuu entinen poliisi Koichi Adachi, jonka Kasuga tapasi vankilasta päästyään. Kolmikko hankkii töitä läheisestä hostess klubista, jossa he tekevät töitä jonkun aikaan, kunnes omistaja kuolee myöhemmin pimeissä olosuhteissa. Hautajaisissa he tutustuvat nuoreen naiseen nimeltä Saeko, joka liittyy Kasugan ryhmään.

Ryhmä aloittaa suuren työn, jossa he selvittelevät salaperäisiä asioita ja saavat vastaan enemmän vihollisia, kuten protestiryhmän Bleach Japan, jossa yhteistyötä tekee Kuvernööri Ryo Aoki, joka on todellisuudessa Masumi Arakawan poika Masato Arakawa.

Ryhmä saapuu myöhemmin Geomijul alueelle, jota johtaa Seong-Hui niminen nainen, ja häntä tukee Korealainen Joon-Gi Han. Nanba jättää ryhmän kuulessaan veljestään ja muut yrittävät saada hänet takaisin. Nanba liittyy myöhemmin takaisin ja Joon-Gi Han liittyy myös ryhmään.

Kasuga saa vielä yhden lisävahvistuksen, kun Liumang ryhmän johtaja Zhao liittyy mukaan. Ryhmä tunkeutuu sinä iltana Tojo klaanin alueelle, jossa Kasugan on tarkoitus tavata Masumin. Ryhmä kohtaa kaksi Yakuzan jäsentä: Majima Goron ja Saejima Taigan, jolloin he taistelevat päästäkseen Masumin luo. Masumi saapuu yhdessä Daigo Dojiman kanssa. Samalla selviää Kasugalle totuus hänen ampumisesta.

Myöhemmin Masumi Arakawa löydetään kuolleena ja Kasuga epäili ensiksi yakuzaa Ishioda, mutta sen todellisuudessa teki Yosuke Tendo.

Kasuga päättää kostaa tapahtuman ja matkaa ryhmän kanssa Kamurochoon, jolloin he kohtaavat Tendon Millinnium Tornissa. Kasuga päihittää Tendon ja myöhemmin Ryo Aokille paljastetaan hänen todellinen henkilöllisyys ja hänen kuvernöörin maine pahentuu.

Aoki saapuu Millennium torniin ja kohtaa Kasugan kaksinkamppailussa. Aoki pakenee myöhemmin tornista ja kohtaa Kasugan avainlokero paikassa. Bleach Japan protestin johtaja Luke iskee Aokiin puukolla vatsaan ja kuolee.

Pelaaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelissä valitaan hyökkäykset ja toiminnot valikosta, joka mahdollistaa ryhmän ohjaamisen kuten Final Fantasy -peleissä.[5] Aiemmissa peleissä taistelut olivat toiminnallisempia näppäilyjä.[5] Pelissä on lisäksi paljon minipelejä.[5]

Pelissä sanotaan olevan on vuoroin absurdeja kohtauksia ja vuoroin vilpittömiä surullisia kohtauksia.[6]

Kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan tuottajan Daisuke Saton mukaan Kasuga on erilainen päähenkilö kuin Kiryu: Kasuga on tunteikkaampi ja suorapuheisempi.[7]

Pelin tunnuskappaleen ”Ichiban Uta” on tehnyt japanilainen reggae-yhtye Shōnan no Kaze.[8]

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli on saanut The Guardianin arvostelussa neljä tähteä viidestä.[5] Peliä on sanottu yhdeksi vuoden hauskimmista, joka voi olla toisinaan vulgaari.[5]

Peli on saanut IGN:n arvostelussa arvosanaksi 7/10.[3] Pelissä on värikäs vuoropohjainen taistelu, kiinnostavia hahmoja ja yksityiskohtainen asetelma jotka tekevät virkistävän erilaisen ja jännittävän pelin.[3] Polunetsintäongelmat ja joukko kasvavia vaikeustason nousuja loppukappaleissa tekevät tarinan päättämisestä toistuvampaa tarpomista kuin aiemmissa peleissä.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ramsey, Robert: Yakuza: Like a Dragon PS5 Upgrade Confirmed, Will 'Release at a Later Date' Push Square. 22.7.2020. Viitattu 30.11.2020. (englanniksi)
  2. Kim, Matt: Yakuza 7: Like a Dragon Announced for Western Release IGN. 23.7.2020. Viitattu 30.11.2020. (englanniksi)
  3. a b c d e Tristan Ogilvie: Yakuza: Like a Dragon - Review nordic.ign.com. 4.11.2020. Viitattu 30.11.2020. (englanniksi)
  4. Cryer, Hirun: It Looks Like Kiryu Kazuma is Back for Yakuza 7 USGamer. 13.11.2019. Viitattu 30.11.2020. (englanniksi)
  5. a b c d e f g h Steve Boxer: Yakuza: Like a Dragon review – a gangland buddy movie that's game for a laugh theguardian.com. 10.11.2020. Viitattu 30.11.2020. (englanniksi)
  6. Brendan Sinclair: Yakuza: Like a Dragon - Games of the Year 2020 gamesindustry.biz. 23.12.2020. Viitattu 24.12.2020. (englanniksi)
  7. Yakuza 7 (Shin Yakuza) New Details Revealed, Dev Discusses Possibilities For Yakuza 0 Sequel gamingbolt.com. 18.3.2018. Viitattu 30.11.2020. (englanniksi)
  8. Yakuza: Like A Dragon's Opening Theme Gets Hilarious Model Swapped Music Video thegamer.com. 10.1.2020. Viitattu 30.11.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä videopeleihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.