YOR123

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Jan Quilitzsch
Syntynyt 30. tammikuuta 1984 (ikä 34)
Weimar, Itä-Saksa
Kotoisin Suomi
Taiteilijanimet YOR123, Jan
Aktiivisena 1999–
Tyylilajit rap
Laulukieli englanti, saksa, suomi
Ammatit rap-artisti
Yhtyeet Rockin da North
Royal Family
All of Us
Levy-yhtiöt Kingsize
MusicBrainz

YOR123 (oik. Jan Quilitzsch, s. 30. tammikuuta 1984 Weimar, Itä-Saksa) on saksalainen muusikko, mutta Saksan lisäksi hän on asunut myös Kiinassa ja Syyriassa ennen Suomeen muuttoaan vuonna 1999. Hänet tunnetaan mm. Rockin da Northin ja Royal Familyn perustajana. Hänellä oli myös oma levy-yhtiö nimeltä Kingsize. Nykyään hän toimii All of Us -yhtyeessä.

Yor tutustui vuonna 1996 graffitiin, joka oli ensimmäinen hip hop -elementti, josta hän kiinnostui. 2000-luvun vaihteessa hän tutustui myös tapahtumien järjestämiseen ja alkoi perustaa ulkomaalaisystäviensä kanssa useita tapahtumia Rockin da North -nimellä. Näiden tapahtumien yhteydessä esiintymis-mahdollisuutta haluttiin tarjota myös yleisölle ja kaikki halukkaat pääsivät osallistumaan open mic -iltoihin, joihin myös Yor osallistui. Tällä tavalla hän pääsi tapaamaan useita rap-artisteja ja luomaan uusia kontakteja esim. Ezkimoon ja Skandaaliin - ja pyytämään heitä mukaan Rockin da north -kollektiiviin. Yhdessä he alkoivat kerätä suomalaisia hip hop -tekijöitä yhteen.

Rockin da North -kollektiivi julkaisi yhteensä 7 singleä ja 4 albumia. Royal Family julkaisi yhteensä 2 singleä, yhden EP:n ja 2 albumia. YOR123 on ainoa henkilö, joka esiintyy jokaisella RDN- ja RF-julkaisulla.

YOR123 ja Skandaali julkaisivat 16. helmikuuta 2005 Round the World -albumin, jolla vieraili lukuisia ulkomaalaisia rap-artisteja. Ennen albumia julkaistiin 8. joulukuuta 2004 single "Keep Distance".

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]