XChat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
XChat
Kehittäjä Peter Železný
Kehityshistoria
Vakaa versio 2.8.8 ()[1]
Tiedot
Ohjelmistotyyppi IRC-asiakasohjelma
Alusta BSD, GNU/Linux, Solaris, Windows
Ohjelmointikielet C
Lisenssi GNU GPL
Aiheesta muualla
www.xchat.org

XChat on graafinen IRC-keskusteluohjelma, joka toimii useissa käyttöympäristöissä, joihin lukeutuvat BSD-, Linux-, Solaris- ja Windows-pohjaiset järjestelmät. XChat on tunnettu erikoisesta hinnoittelu- ja lisensointipolitiikastaan.lähde?

Hinnoittelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

XChatin lähdekoodia ja ajettavia versioita jaetaan ilmaiseksi ohjelman virallisella kotisivulla. Tästä käytännöstä poikkeaa ohjelman ajettava Windows-versio, josta on jaossa vain kokeiluversio, joka on rekisteröitävä viimeistään 30 vuorokauden käytön jälkeen. Ohjelman kotisivujen mukaan rekisteröintimaksuilla rahoitetaan lähdekoodin kääntämisestä ajettavaksi Windows-versioksi aiheutuvaa työtä.lähde?

Myös Windows-versiosta on saatavilla ilmaisia versioita. Tarkempaa tietoa muiden kääntämistä versioista löytyy lisenssiointi osiosta.lähde?

Lisensointi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ohjelman lähdekoodi ja useimmat ajettavat versiot ovat GNU GPL -lisenssin alla julkaistuja ja kuuluvat näin ollen vapaisiin ohjelmistoihin. Poikkeuksen tähän tekee Windowsille tarjolla oleva 30 vuorokauden kokeiluversio, jonka käyttöehdot vaativat käyttöoikeuden ostamista viimeistään 30 vuorokauden käytön jälkeen. Kokenut käyttäjä voi hankkia täyden Windows-version itselleen myös ilmaiseksi kääntämällä sen ohjelman sivustolla julkaistuista lähdekoodeista. Lisäksi käyttäjä voi hankkia ajettavan ohjelman kolmannelta osapuolelta.lähde?

Maksulliseksi muuttuneen Windows-version lisensointi nostatti keskustelua siitä, oliko julkaisevalla taholla lupa käyttää kaikkien kehitykseen osallistuneiden tekemää lähdekoodia ohjelmassa, joka ei ole vapaa. GNU GPL -lisenssi ei aseta vaatimuksia ohjelman käännetyn version lisenssille, mutta GNU GPL -lisensoituja osia sisältävän ohjelman täytyy olla kokonaan GNU GPL -lisensoitu. Levitettävän käännösversion lähdekoodin saatavuudelle ei tällöin saa asettaa rajoituksia.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta XChat.