Winnipegjoki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Winnipegjoki
Alkulähde Lake of the Woods, Ontario
Laskupaikka Winnipegjärvi, Manitoba[1]
Maat Kanada
Pituus 813[1] km
Valuma-alue 150 000 km²
Paul Kanen (1810–1871) piirros leiripaikasta Winnipegjoella vuonna 1846.

Winnipegjoki (engl. Winnipeg River) on 813 kilometriä pitkä, joki Kanadassa Manitoban ja Ontarion provinssien alueella. Joki virtaa Lake of the Woods -järvestä luoteeseen ja laskee Winnipegjärveen.[1]

Joen valuma-alueen pinta-ala on 150 000 km², josta 29 000 km² on Yhdysvaltojen puolella Minnesotan osavaltion alueella. Joen pituus Kenoran säännöstelypadolta Lake of the Woodsin järveltä Winnipegjärvelle on 235 kilometriä. Joen valuma-alue alkaa Rainy Lake -järvestä josta se Rainyjoen, Lake of the Woodsin, Winnipegjoen, Winnipegjärven ja Nelsonjoen kautta laskee Hudsoninlahteen, jolloin koko pituus on 813 kilometriä.

Joki muodostaa myös useita järviä, joista Ontariossa sijaitsevat Gun- ja Sandjärvet sekä Manitobassa Nutimik-, Eleanor-, Dorothy-, Margaret-, Natalie-, sekä Lac du Bonnet -järvet.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alueen alkuperäisasukkaat ovat käyttäneet jokea kulkureittinä tuhansien vuosien ajan, ja se on ollut tärkeä turkiskaupan vesireitti. Joki muodosti luontaisen ja helppokulkuisen väylän laajan alueen halki, ja se oli kuljettavissa kanooteilla vaivattomasti. Ensimmäinen alueelle kauppa-asemia perustanut tutkimusmatkailija oli Pierre La Vérendrye, joka 1730-luvulla kartoitti läntisen Kanadan erämaita.

Voimalaitokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Manitoban provinssin puolella joessa on kaikkiaan viisi vesivoimalaa, jotka yläjuoksulta lukien ovat Eight Foot Fallsin sekä Slave Fallsin voimalaitokset Pointe du Bois'ssa, Seven Sistersin voimalaitos Seven Sistersissä, sekä MacArthur Fallsin, Great Fallsin ja Pine Fallsin voimalaitokset Powerviewissä. Ontarion puolella on kaksi patoa, Kenorassa sekä Whitedog Fallsissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c James H. Marsh: Winnipeg River 1.10.2009. thecanadianencyclopedia.com. Viitattu 13.7.2017. (englanniksi)