Kenora

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kenora
Kenoran venesatamaa
Kenoran venesatamaa

Kenora

Koordinaatit: 49°46′N, 94°29′W

Valtio Kanada
Provinssi Ontario
Hallinto
 – Hallinnon tyyppi Kunta
 – Pormestari Dave Canfield
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 211,59 [1] km²
Väkiluku (2016) 15 096[1]
 – Väestötiheys 71,3 [1] as./km²
Kenora on noin 15 100 asukkaan[1] kaupunki Lake of the Woods -järven rannalla luoteisessa Ontariossa Kanadassa lähellä Manitoban rajaa. [2] Kaupunki sijaitsee noin 200 kilometriä Winnipegistä itään. Kaupunki on Kenoran piirikunnan keskus ja vuosittaisen kansainvälisen ahvenenkalastusturnauksen kotipaikka.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alun perin kaupunki asutettiin 1830-luvulla Rat Portage -nimisenä kauppapaikkana (1836), ja kaupungin ensimmäinen rakennus kuului turkiskauppaa harjoittaneelle Hudson's Bay Companylle.[2] Kaupunki sai nimensä alkuasukkaiden paikasta käyttämän nimityksen mukaan. Turkiskaupan myötä kaupunki alkoi kukoistaa, ja on historiansa aikana tuottanut kaviaaria ja toiminut kaivosteollisuuden, maatalouden ja metsätalouden alueellisena keskuksena. Kaupungin alueelta on kaivettu myös kultaa. Canadian Pacific Railway rakensi 1880-luvulla kaupunkiin rautatien, ja se omalta osaltaan auttoi kaupungin kehityksessä.[2]

Abitibin paperitehdas, yksi alueen tärkeimmistä työnantajista, lopetti toimintansa joulukuussa 2005. Metsätalous ja matkailu ovat edelleen tärkeitä elinkeinoja.

Kenorasta tuli kaupunki vuonna 2000, jolloin Kenora sekä läheiset Keewatin ja Jaffray Melick -nimiset kaupungit yhdistettiin Kenoran kaupungiksi. Kenora sai nimensä, kun Keewatin, Rat Portage ja Norman yhdistyivät Kenoraksi. Tuolloin uuden paikkakunnan nimeksi valittiin kirjainyhdistelmä, jonka muodostivat kunkin kylän nimen alkukirjaimet: Keewatin, Norman, Rat Portage.

Talous[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Metsätalous, matkailu ja kaivosteollisuus ovat edelleen paikallisen talouden kolme suurinta teollisuudenalaa. Kaupungin väkiluku lähes kaksinkertaistuu matkailusesongin aikana. Läheinen Lake of the Woods sekä tuhannet pienemmät järvet houkuttelevat alueelle tuhansittain kesäasukkaita provinssin eteläosista sekä Manitobasta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Census Profile, 2016 Census - Kenora, City, Ontario and Ontario 2016. Statistics Canada, statcan.gc.ca. Viitattu 9.7.2017. (englanniksi)
  2. a b c Kenora thecanadianencyclopedia.com. Viitattu 9.7.2017. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]