William J. Hardee

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
William J. Hardee

William Joseph Hardee (12. lokakuuta 18156. marraskuuta 1873) oli Yhdysvaltain armeijan ammattisotilas ja etelävaltioiden kenraali Yhdysvaltain sisällissodassa.

Lapsuus ja nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hän oli syntynyt Camden Countyssä Georgiassa. Hän valmistui West Pointista 1838 ja sai komennuksen vänrikiksi 2. rakuunarykmenttiin. Hän taisteli seminolesodissa Floridassa ja Meksikon-Amerikan sodassa. Hän oli Meksikossa Zachary Taylorin alainen, haavoittui kerran ja ylennettiin kahdesti. Sodan jälkeen hän palveli Teksasin rangereiden komentajana, taktiikkaopettajana ja kadettikomendanttina West Pointissa, ja majurina 2. ratsuväkirykmentissä ja 1. ratsuväkirykmentin everstiluutnanttina ennen sisällissotaa. Hän julkaisi nimellä "Hardeen taktiikat" tunnetun, sisällissodassa laajasti käytetyn ohjekirjan.

Sisällissota[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sisällissodan alkaessa hän erosi Unionin armeijasta ja liittyi etelävaltioiden armeijaan majurina maaliskuussa 1861. Kesäkuussa hänet ylennettiin prikaatinkenraaliksi ja lokakuussa kenraalimajuriksi. Lokakuussa 1862 hänestä tuli yksi konfederaation ensimmäisistä kenraaliluutnanteista. Hänen miehensä tunsivat hänet lempinimellä "Old Reliable". Hän palveli Arkansasissa, jossa hänen piti koota prikaati Arkansasin rykmenteistä, ja sai siirron Albert Sidney Johnstonin armeijaan Shilohin taisteluun. 6. huhtikuuta 1862 hän haavoittui käteen, jonka jälkeen siirtyi miehineen Braxton Braggin Tennesseen armeijaan.

Braggin armeijakunnan komentaja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hän komensi Perryvillessä Braggin armeijan vasenta sivustaa syyskuussa 1862 ja sai uransa suurimman voiton Stones Riverissä yllätyshyökkäyksellä joka miltei aiheutti Unionin kenraalimajurin William S. Rosecransin tappion. Tullahoma-sotaretken jälkeen hän siirtyi lyhyesti komentamaan Mississippin ja Itä-Louisianan joukkoja Joseph E. Johnstonin alaisuuteen. Hän nai Mary Foreman Lewisin Alabamasta tammikuussa 1864.

Braggin erottaminen ja loppusota[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hän siirtyi takaisin Braggin armeijaan, piiritti Unionin armeijaa Chattanoogassa, kunnes Unionin kenraalimajuri George H. Thomas hyökkäsi konfederaation vahvoihin asemiin Missionary Ridgellä marraskuussa 1863. Tämän jälkeen Hardee siirtyi Braggia vastustavaan upseerioppositioon ja taivutteli presidentti Jefferson Davisia vapauttamaan vanhan ystävänsä Braggin tehtävistään. Sodan lopussa Hardee komensi Etelä-Carolinan, Georgian ja Floridan joukkoja, vastusti Shermanin marssia merelle ja evakuoi Savannahin. Hän otti osaa Bentonvillen taisteluun maaliskuussa 1865, missä hänen ainoa poikansa ensimmäisestä avioliitosta Elizabeth Dummettin kanssa kaatui. Hän antautui Shermanille Johnstonin kanssa huhtikuussa.

Viimeiset vaiheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sodan jälkeen hän työskenteli farmarina Alabamassa, sekatavarakaupassa ja vakuutusbisneksessä. Hän kuoli Wythevillessä Virginiassa sairauteen ja on haudattu Live Oakin hautausmaahan.

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:William J. Hardee