William Friedkin

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
William Friedkin.

William Friedkin (s. 29. elokuuta 1935 Chicago) on yhdysvaltalainen elokuvaohjaaja, -tuottaja ja -käsikirjoittaja. Hän aloitti uransa 1960-luvun lopulla. Läpimurto tapahtui elokuvalla Kovaotteiset miehet (1971), jota pidetään poliisielokuvien klassikkona. Friedkin sai siitä ohjaus-Oscarin, kuten myös Gene Hackman loistavasta pääosasuorituksestaan.

Friedkinin Manaaja (1973) on maailman tunnetuimpia kauhuelokuvia ja aikansa järkyttäjä. Friedkinin Yön kuningas -elokuvaa (1980) on syytetty homovihasta, ja se on edelleen kiistanalainen elokuva. Elää ja kuolla L.A:ssa (1985) on moderni, kylmä rikostrilleri, joka perustuu elokuvan pohjana olleen romaanin kirjoittajan Gerald Petievichin omiin kokemuksiin entisenä FBI-agenttina.

Rampage-murhaaja (1987) oli yksi ensimmäisiä sarjamurhaajaelokuvia ja yksi Friedkinin kiistanalaisimpia elokuvia. Elokuva aiheena on kuolemantuomio ja se onko kuolemantuomio oikea rangaistus henkilölle, joka on murhannut brutaalisti yhteiskunnan jäseniä. Elokuva sai ensi-iltansa useimmissa Euroopan maissa 1980-luvun puolella, mutta Yhdysvalloissa Miramax päästi sen vasta vuonna 1992 teatterikevityksen vaihtoehtoisella lopetuksella varustettuna.

Viimeksi Friedkin herätti keskustelua elokuvalla Kunniavelka (2000), jossa yhdysvaltalaista rauhanturvaajaa (Samuel L. Jackson) syytettiin siviilien joukkomurhasta eräässä operaatiossa Jemenissä.

Filmografia

  • Kovaotteiset miehet (1971
  • Manaaja (1973)
  • Pelon palkka (1977)
  • Setellikeikka(1978)
  • Yön kuningas (1980)
  • Vuosisadan kauppa (1983)
  • Elää ja kuolla L.A:ssa (1985)
  • Rampage-murhaaja (1987)
  • Paholaisen lapsenvahti (1990)
  • Blue chips-Kovat panokset (1994)
  • Jade (1995)
  • Kunniavelka (2000
  • Saalistaja (2003)
  • Bug (2006)
  • Killer Joe (2011)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä elokuvaohjaajaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.