William Fargo

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
William G. Fargo

William George Fargo (18181881) oli yhdysvaltalainen liikemies, Henry Wellsin rinnalla toinen Wells Fargo -kuljetusyhtiön perustajista ja samalla American Express -yhtiön ylimmän johdon edustaja vuosina 1850–1881. Monien liikeyritysten johtotehtävien lisäksi Fargo toimi myös New Yorkin osavaltion Buffalon kaupungin pormestarina vuosina 1862–1866.

Lännenelokuvistakin tutut Wells Fargon hevosvetoiset postivaunut kuljettivat postin lisäksi rahaa, jalometalleja, tavaralähetyksiä ja matkustajia, ja olivat 1800-luvulla jatkuvasti laajenevan valtion nopein liikenneyhteys.[1] Nykyisin luottokorttiyhtiönä tunnettu ”Amex” syntyi alun perin Fargon ja Wellsin ja muiden yrittäjien kuljetusliikkeiden fuusiosta. Myös Wells Fargo -yritys toimii nykyisin kuljetusalan sijasta finanssialalla.

Elämä ja ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

New Yorkin osavaltion Pompeyssä varttunut William Fargo jätti koulun 13-vuotiaana ja ryhtyi postinkantajaksi. Parinkymmenen vuoden iässä hän pääsi töihin elintarvikealalle Syracusessa, erikoistui kuljetusten hoitoon ja vuonna 1841 hänestä tuli rautatieyhtiölle työskentelevä pikalähetti Albanyn ja Buffalon kaupunkien välille. Vuoden kuluttua hän siirtyi yritykseen nimeltä Livingston, Wells & Co. ja tapasi näin tulevan yhtiökumppaninsa Henry Wellsin.

Keväällä 1845 Fargo, Wells ja kolmas mies Daniel Dunning perustivat yrityksen nimeltä Wells & Co., joka alkoi tehdä kuljetuksia Buffalosta länteen Cincinnatiin, Saint Louisiin ja Chicagoon, joihin ei vielä ollut rautatieyhteyttä. Kuljetuksia alettiin hoitaa jokilaivoilla ja hevosvankkureilla tuotenimellä Western Express. Vuonna 1850 kolme kilpailevaa kuljetusyhtiötä, mukana Wells & Company, fuusioituivat American Express -nimiseksi yhtiöksi, jonka ylimpinä johtajina Wells ja Fargo toimivat. Henry Wellsin erottua yrityksestä vuonna 1866 apulaisjohtaja William Fargosta tuli American Expressin toimitusjohtaja. Hän hoiti tätä tehtävää kuolemaansa 1881 asti.

Wells Fargo & Company syntyi vuonna 1852, kun American Expressin muut johtajat eivät nähneet viisaaksi laajentaa kuljetustoimintaa halki mantereen aina Kaliforniaan saakka. Wells Fargon alkuperäinen liikeidea oli hoitaa kuljetuksia länsirannikolle meritse Panaman kanavan kautta. Samoihin aikoihin osunut Kalifornian kultaryntäys sai yhtiön panostamaan kultalähetysten pikakuljetuksiin ja pankkitoimintaan sekä perustamaan agenttien avulla sivukonttoreita lännen kultakaivosalueille ja suurempiin kaupunkeihin. Vuonna 1861 Wells Fargo osti itselleen viralliseksi postinkuljettajaksi perustetun Overland Mail Companyn, ja postivaunuliikenteestä tulikin merikuljetusten sijaan Wells Fargon päätoimiala.

William Fargo oli American Expressin ja Wells Fargon tehtäviensä lisäksi ainakin neljän rautatieyhtiön ja hiiliyhtiön johtotehtävissä, ja lisäksi vähintäänkin osakkeenomistajana mukana monissa Buffalon alueen teollisuusyrityksissä. Hänestä tuli myös Buffalon pormestari vuosiksi 1862–1866.

Fargo avioitui vuonna 1840 Anna H. Williamsin (1820–1890) kanssa. He saivat kahdeksan lasta, joista vain kaksi eli pidempään kuin äitinsä. Perhe rakennutti Buffaloon vuoden 1870 paikkeilla kaupungin suurimman yksityistalon, joka jäi kuitenkin tyhjilleen lesken kuoltua 1890 ja purettiin vuonna 1901. William Fargo itse kuoli vuonna 1881.

William Fargon mukaan on nimetty Buffalon Fargo Avenue ja Buffalon yliopiston Fargo Quadrangle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Salonen, Lippo & Salonen, Sirkka (suom.) & Väänänen, Juha (toim.): ”Fargo, William George”, Kuka teki mitä, Kuvitettu elämäkerrallinen hakuteos, s. 80. Suuri Suomalainen Kirjakerho, 1986. ISBN 951-643-251-4.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:William Fargo