Wikiprojekti:Lääkkeet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lääketietoprojekti

Tämän projektin tarkoitus on parantaa Wikipedian lääkeaineisiin, tuotteisiin ja yhdisteisiin liittyviä artikkeleita. Tällä projektilla on kaksi päämäärää:

1) Lisätä artikkelien määrää sekä tuottaa nykyisiin artikkeleihin enemmän tietosisältöä.

2) Yhdenmukaistaa lääkkeitä käsittelevien artikkelien esitystapa. Tätä tarkoitusta varten olen suomentanut ja osittain lokalisoinut englanninkielisen Wikipedian mallineen Drugbox, jonka suomenkielinen nimi on Lääketietolaatikko.


Projektin tausta ja lähtökohdat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pyynnöstä lisäsin Wikipediaan muutamia hiustenlähdön hoitoon liittyviä artikkeleita. Käytännössä tein tämän suomentamalla englanninkielisiä artikkeleita ja lisäämällä paikallisiin olosuhteisiin liittyviä lisätietoja. Selaillessani malliksi suomalaisen Wikipedian lääkeartikkeleita, huomasin että ne olivat sangen puutteellisia ja epäyhdenmukaisia esitystavaltaan. Yritin korjata tämän kopioimalla englanninkielisen Drugbox-templaten tietoja sellaisenaan, mutta sitä tehdessäni huomasin, ettei tätä mallinetta ole suomenkielisessä Wikipediassa ollenkaan. Kuten ei myöskään monissa muissa kieliversioissa. Päätin tehdä jotain asian hyväksi, ja pääsinkin hyvään alkuun, mutta koska projekti on liian työläs yhdelle ihmiselle, päätin avata erityisen julkisen projektin.


Malline: Lääketietolaatikko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lääketietolaatikko on englanninkielisen Drugboxin käännetty ja osittain lokalisoitu versio. Koska käännösurakka oli melko valtaisa, pieniä virheitä saattaa löytyä, joiden korjaaminen on erittäin tervetullutta. Uskoisin kuitenkin lääketietolaatikon olevan pääsääntöisesti käyttövalmis. Mikäli joku on syvällisemmin perehtynyt nimenomaan suomalaisen lääketieteen koukeroihin, voisi mallineen syvällisempää lokalisointia harkita. Esimerkiksi, onko jotain sellaista tietoa, minkä johdosta olisi tarpeellista lisätä ja lokalisoida edelleen vaikkapa raskauskategoriaa, lisäämällä erityinen raskaus_FI tietokenttä?

Varsinaisesti mallineen käyttö on kuitenkin yhtä helppoa kuin englanninkielisen vastineensa. Mallineen yhteyteen on lisätty yksityiskohtainen ohje sen käytöstä.


Projektin tehtäviä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Projektissa on monenlaisia tehtäviä, joihin voi osallistua. Mikään näistä ei välttämättä vaadi erityistä lääketieteellistä osaamista, joskin olisi hyvä ainakin tietää sen verran, että osaa käyttää suunnilleen oikeita termejä (ainakin mikäli kirjoittaa varsinaista tekstisisältöä). Olen seuraavassa listannut muutamia tehtäviä ja esittänyt arvioni siitä, mitä osaamista niissä vaaditaan.

 • Lääkeaineita koskevien artikkeleiden luonti/päivittäminen. Joko kirjoittamalla "puhtaalta pöydältä" tai kopioimalla englanninkielisestä materiaalista.
  • Lääketieteellisten termien kääntäminen osattava ainakin suurin piirtein, onnistunee myös erityissanakirjan avulla.
 • Lääketietolaatikoiden liittäminen lääkeartikkeleihin. Käytännössä tämä on vain suoraa kopioimista englanninkielisestä Wikipediasta, kunhan vain muuttaa tekstikenttien nimet suomenkielisiksi ja tarvittaessa suomentaa muutamia yksittäisiä termejä, kuten oral -> oraalinen, hepatic -> hepaattinen. Kääntämässäni mallineessa on yksityiskohtainen suomenkielinen käyttöohje.
  • Ei vaadi lääketieteellistä osaamista, muutamat termit (n. parisenkymmentä) tulisi osata suomentaa.
 • Pakkausselosteiden linkittäminen artikkeleihin. Joku voi sanoa, ettei tämä ole ensyklopediamaista tietoa, mutta tästä on erittäin suuri apu monille ihmisille, jotka eivät osaa hakea tietoa muualta. Käytännössä tämä tapahtuu luomalla linkkejä Lääkelaitoksen julkiseen Internet-palveluun, esimerkkinä luomani finasteridi-artikkeli.
  • Pitää osata käyttää Lääkelaitoksen hakua, löytää oikeat pakkausselosteet ja linkittää ne. Ei muuta erityisempää.
 • Kemiallisten kaavojen kuvien liittäminen. Tällä hetkellä tilanne on se, että kaikki englanninkielisessä Wikipediassa olevat kemialliset kaavat eivät näy suomenkielisessä versiossa. Joten nämä pitäisi kopioida joko suomenkieliseen versioon tai commonsiin, mistä ne voi linkittää artikkeliin. En tiedä paljon näistä kuvakäytännöistä, tein ainoastaan yhden testin ja sain heti palautetta, että kannattaisi tehdä toisella tavalla. Joten joku kuka on perehtynyt näihin asiohin, voisi olla aktiivinen tämän osalta.
  • Ei vaadi minkäänlaista lääketieteellistä tai kielellistä osaamista, kunhan vain osaa liittää oikean kuvan oikein nimettynä oikeaan artikkeliin.
 • Tuotenimien uudelleen ohjaussivut. Monet ihmiset hakevat varmaan intuitiivisesti tietoja tuotteen, eikä vaikuttavan aineen nimellä. Esimerkiksi, intuitiivisesti haetaan Nizoralia eikä Ketokonatsolia. Tämä takia olisi tarpeellista luoda uudelleenohjaussivuja, jotka ohjaavat lääkkeen nimellä sen vaikuttavan aineen sivulle.
  • Ei vaadi muuta osaamista kuin että tietää vaikuttavan aineen ja lääkkeen nimet.
 • Viimeisimpänä, helpoimpana mutta ei vähäimpänä tehtävänä olisi linkittää suomalaisia ja englantilaisia (ja sieltä löytyviä muita) kieliversioita.
  • Ei vaadi mitään muuta erityistaitoa kuin että kopioi melkeinpä jokaisella sivulla olevan eri kielisten versioiden listauksen. Sopii siis kaikille.


Motivointi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Selaillessani muiden kielien Wikipedioita, huomasin että vaikka Drugbox onkin muodossa tai toisessa kopioitu muutamalle kielelle, ei se missään ole niin hyvä kuin englanninkielisessä versiossa. Nyt meillä olisi mahdollisuus ainakin vähimmäistavoitteena lisätä Lääketietolaatikko jokaisen lääkeartikkelin yhteyteen, jolloin suomalainen Wikipedia olisi suhteessa muihin kieliin parempi ja informatiivisempi. Tällä hetkellä suomenkielisessä versiossa on jopa yksi tietokenttä enemmän (resepti_FI) kuin englanninkielisessä, joten uskaltaisin väittää, että käytössämme on maailman paras Drugbox-versio!

Nyt tarvitaan vain pikkaisen viitseliäisyyttä ottaa se laajamittaiseen ja johdonmukaiseen käyttöön. Toivottavasti se onnistuu.


Lääketietolaatikko, mallit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seuraamalla ohjeita ja käyttämällä arkijärkeä lääketietolaatikon käytön ei pitäisi olla vaikeaa. Seuraavia artikkeleita tutkimalla saa kuitenkin käytännön tuntumaa sen käytöstä, samoin kuin mallin pakkauselosteiden linkittämisestä:

Seuraavat artikkelit ovat (satunnaisesti valittuja) testiluontoisia esimerkkejä siitä, miten jo olemassa oleviin artikkeleihin on saatu yhdenmukainen ilme lisäämällä lääketietolaatikko:


Osallistujat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tähän voi halutessaan listata nimensä, ja vaikka varmuuden vuoksi ilmoittaa mitä aikoo tehdä. Muuten tällä ei ole väliä, mutta esimerkiksi kaksi henkilöä tekemässä yhtä aikaa samaa asiaa voi aiheuttaa sekaannusta. Minun puolestani jokainen voi kuitenkin tehdä mitä tekee "omin luvin", päämäärä on tärkeintä. Kaikki apu on tervetullutta.

 1. LightTrick
 2. MedicinMan voin tarjota asiantuntemustani terminologian tarkentamiseen, farmakologiaan yms liityen
 3. Katisk
 4. Onnimanni93
 5. Styroks (käännän englannikielisestä Wikipediasta artikkeleita pääasiallisesti huumaavista lääkeaineista)
 6. Custoo

Käyttäjälaatikko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lisää projektin käyttäjälaatikko käyttäjäsivullesi kopioimalla sinne teksti {{Käyttäjä/Lääketieto}}

Health-stub.gif Tämä käyttäjä osallistuu Wikipedian lääketietoprojektiin.