Wikipedia:Wikimedia Suomi

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Wikipedia:Yhdistys)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Wikimedia Suomi
Wikimedia Finland logo.svg
Perustettu 2009
Toimiala avoin tieto
Kotipaikka Helsinki
Puheenjohtaja Heikki Kastemaa
Jäsenmäärä 82 (vuoden 2018 alussa)
Sivusto http://wikimedia.fi

Suomenkielisessä Wikipediassa lisätietoa toiminnasta voi kysyä käyttäjiltä Zache, Olimar ja Kulttuurinavigaattori.

Wikimedia Suomi on Wikipedian ja sen sisarprojektien toiminnan sekä vapaan sisällön luomisen ja levittämisen edistämiseksi Suomessa perustettu yhdistys. Se toimii myös Wikimedian suomalaisena paikallisyhdistyksenä.

Perustaminen[muokkaa wikitekstiä]

Yhdistyksen kaavailu alkoi vuonna 2007 pidetyssä tapaamisessa ja jatkui keskustelusivulla. Huhtikuussa 2009 suunnittelu siirtyi yhdistyksen omaan wikiin (https://fi.wikimedia.org/wiki/). Yhdistys perustettiin Helsingissä 14. kesäkuuta 2009. Patentti- ja rekisterihallitus rekisteröi yhdistyksen lokakuussa 2010.

Toiminta[muokkaa wikitekstiä]

Yhdistys esittelee ja edistää Wikipedian, Wikimedian ja avoimeen tietoon liittyviä asioita. Toiminta on ollut hyvin vahvasti GLAM-painotteista. (GLAM = Galleries, Libraries, Archives, and Museums, eli yhteistyö gallerioiden, kirjastojen, arkistojen ja museoiden kanssa).

Tapahtuneita projekteja ovat olleet muun muassa vuonna 2011 aloitettu Wikiprojekti Ateneum jossa yhdessä Ateneumin ystävien kanssa keskityttiin parantamaan Ateneumiin liittyneitä artikkeleita. Toiminta tapahtui siten, että Ateneumin ystävät kokoontuivat kuukauden ensimmäisenä tiistaina Ateneumin ATK-tiloihin työskentelemään yhdessä. Wikimedia Suomen edustajana toimiva Ulpu Pajari opasti osallistujia paikan päällä, Wikipediassa ja sähköpostitse.[1] Vuonna 2012 Aalto-yliopistossa järjestettiin Tiedon visualisointi -kurssi, jossa osana kurssia opiskelijat visualisoivat Wikipedia-artikkeleissa käsiteltyjä aiheita.[2] Helmikuussa 2013 järjestettiin Kiasmassa yön yli kestänyt Wikimaraton, jossa keskityttiin parantamaan nykytaiteeseen liittyviä artikkeleita.[3] Sata naista Wikipediaan oli Wikipedian muokkaustapahtuma kansainvälisenä naistenpäivänä 8. maaliskuuta 2016 Helsingin yliopiston kirjaston Kaisa-talon ylimmässä kerroksessa. Tapahtuman tavoitteena oli lisätä Wikipediaan tietoa eri alojen naisvaikuttajista. Sen toteuttivat yhteistyössä kymmenen muistiorganisaatiota ja Wikimedia Suomi. Sata naista Wikipediaan on Suomen tähän asti suurin Wikipedia-muokkaustapahtuma.

Puheenjohtajat[muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa wikitekstiä]

  1. Wikimedia.fi, GLAM Ateneum
  2. Informaatiomuotoilu.fi, Student Works From our Course, Part I ja Part II
  3. blog.wikimedia.fi, Wikimaraton Kiasmassa

Aiheesta muualla[muokkaa wikitekstiä]