Wikiprojekti:Helsinki rephotography
Tällä sivulla koordinoidaan Helsingissä järjestettäviä valokuvausretkiä. Valokuvausretkien tavoitteena on dokumentoida ympäristöä Wikipedian käyttöön joko jälleenvalokuvauksen tai ihan perinteisen valokuvauksen keinoin. Jälleenvalokuvaus on vanhassa valokuvassa olevan tilanteen tai paikan kuvaamista uudelleen. Lisäksi projekti pyrkii täydentämään valokuvien tietoja ja paikantamaan paikat joissa kuvat on otettu. Taustalla retkissä on Wikimedia Suomen Rephotography projekti.
Työkalut
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Projektissa käytetään työkaluina mm:
- Omatoimikierroksia ja jälleenvalokuvausta -ohjesivu
- Ajapaikkia ja sen Android sovellusta
- c:Commons:Mobile app -ohjelmaa
- WikiShootMe -karttaa ja fiwikin {{Public art wikishoot me -linkki}} -mallinetta
Tulevat kierrokset
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]28.9.2021 ja 2.10.2021 Valokuvakävely Kallion sydämessä
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Paikka
- Kallio, Helsinki
- Aika
- ti 28.9.2021, kello 17:00 - 18:30
- la 2.10.2021 kello 14:00 - 15.30
- Aloitus
- Kallion kirjasto
- Linkkejä
Minkälainen tunnelma oli Kallion kaduilla sata vuotta sitten? Miten talot, maisemat ja ihmiset ovat muuttuneet vuosien varrella? Tutustu Kallion kaupunginosan historiaan jälleenvalokuvaten: kävellen, valokuvaten ja vanhoja kuvia katsellen! Wikimedia Suomen järjestämillä valokuvakävelyillä kuljeskellaan Kallion kaupunginosassa, etsitään vanhojen kuvien kuvauspaikkoja ja kuvataan niitä uudestaan, tässä ajassa. Näin syntyy ennen ja nyt -kuvapareja, joissa ajan kuluminen ja kaupungin muutos näkyy selkeästi. Ilmainen Ajapaik-sovellus auttaa sinua löytämään kuvakulman, josta vanha valokuva on aikoinaan otettu. Tutustumme aluksi yhdessä Ajapaikiin ja jälleenvalokuvaamiseen, joten aiempaa kokemusta ei tarvita. Ajapaik toimii vain Android-puhelimilla, mutta kuvata voi toki muullakin älylaitteella tai kameralla.
Mukana kävelyllä ovat tietokirjailija ja kaupunkiopas Juhani Styrman, joka on erikoistunut Kallion historiaan, sekä valokuvaaja ja kuvataidepedagogi Nanna Saarhelo. Tapahtuma kuuluu syksyn 2021 aikana pidettävään valokuvakävelyiden sarjaan, jossa tutustutaan kaupungin muutokseen jälleenvalokuvaamalla. Lähdemme liikkeelle Kallion kirjaston edestä. Osallistuminen on ilmaista, mutta osallistujien määrä on rajoitettu. Ilmoittautuminen Eventbridessa tai Zachelle:
Menneitä
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Helsinkimme muuttuu ja säilyy -näyttely Bryggassa, Oodissa
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Paikka
- Brygga, Oodin 1+ kerroksessa
- Ajankohta
- 13.11.2019 - 31.2.2020 (tarkka ajankohta TBD)
- Järjestäjät
- Wikimedia Suomi, Ajapaik ja Helsingin kaupunkiympäristö
- Kuvausteksti
- Helsinkimme muuttuu ja säilyy -näyttely kertoo valokuvien avulla kaupungin muutoksesta vanhoja kuvia uudelleen kuvaten. Jälleenvalokuvaus on vanhan valokuvan toisintamista. Näin saaduilla ”ennen ja nyt” kuvapareilla voidaan havainnollistaa ympäristössä tapahtunutta muutosta. Näyttelyn on järjestänyt Wikimedia Suomi ry yhteistyössä Helsingin kaupungin ja viron valokuvahistoriallisen seuran kanssa. Se liittyy Helsinki Rephotography -hankkeeseen. Hankkeen tavoitteena on elämyksellisesti edistää liikkumista valokuvauksen avulla. Hankeessa tutustutaan kuvissa oleviin paikkoihin ja kuvataan vanhoissa valokuvissa esiintyviä paikkoja uudestaan. Samalla saadaan talteen sijainnit, joissa historialliset kuvat on otettu ja kuvat talletetaan Ajapaikkiin ja Wikimedia Commonsiin kaikkien vapaasti hyödynnettäviksi ja muokattaviksi. Jälleenvalovauksessa on hyödynnetty Ajapaik-mobiilisovellusta.
- Kuvahaaste!
- Kuvaa vanha kuva uudestaan Helsingissä ja tallenna se Wikimedia Commonsiin, Ajapaikkiin tai someen hashtagilla: #helsinkiennenjanyt
Lapinlahden sairaala vanhoissa valokuvissa -kierros Aika la 8.2.
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Paikka
- Lapinlahden sairaala
- Aika
- la 8.2. klo 12-13.30
- Aloitus
- Lapinlahdetien ja Mechelininkadun kulma
Kierros alkaa Lapinlahdentien ja Mechelininkadun kulmasta, josta siirrymme valokuvien johdattelemina Lapinlahden sairaala-alueelle. Oppaina kierroksella toimivat Lapinlahden Lähteellä työskentelevät Risto Ruth ja Katja Liuksiala. Kierroksen järjestää Wikimedia Suomi yhteistyössä Lapinlahden Lähteen kanssa. Helsingin yliopistomuseon on tarjonnut kokoelmistaan kuvia kierroksen käyttöön. Kierros on ilmainen ja kaikille avoin.
Kierroksen jälkeen on mahdollisuus jäädä kuuntelemaan Lapinlahden sairaalalla kasvaneiden “Lapparin kakaroiden” kertomuksia elämästä sairaalalla:
Tapahtuma Faceobookissa
Malmin lentoaseman valokuvausretki 25.1.2020
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Tulee hiukan nopealla varoitusajalla, mutta pistän joka tapauksessa tänne tiedon myös jos jotakuta kiinnostaa tulla mukaan. Ollaan menossa Malmin lentoasemalle valokuvaamaan lauantaina. Kokoonnumme kl 10:45 Malmin lentokentän kahvilassa josta on tarkoitus lähteä liikkeelle kl 11:00. Lopuksi on tarkoitus vielä kokoontua lentokenttäkahvilaan jossa ainakin näytetään niille ketkä eivät ole tallentaneet kuvia ennen Wikimedia Commonsiin miten se tapahtuu. Jos on kiinnostuneita, niin voidaan olla siellä tallentamassa kuvia pidempäänkin.
Ollaan ensisjaisesti kiinnostuneita lentokentän kuvaamisesta kulttuuriperintökohteena ja lentokenttäkäytössä, koska nykykäytön dokumentointi on asia jota ei pystytä tulevaisuudessa enää tekemään. Alue on niitä paikkoja jotka ovat Helsingin kaupungin suunnittelmissa asuntorakentamisen käytössä. (ks. Malmin lentokenttä valittiin Euroopan 7 uhanalaisimman kulttuurikohteen listalle) --Zache (keskustelu) 23. tammikuuta 2020 kello 11.07 (EET)
Lokakuun 2019 valokuvauskierrokset
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]- Lisätietoja Wikimedia.fi - Helsinki Rephotography – Vanhojen Helsinki-kuvien jäljillä
- Raportti This Month in GLAM -newsletterissä: Helsinki Rephotography's October
- Vanhojen valokuvien Töölö -kierros
- pe 18.10. klo 14-15.30
- Aloitus: Mika Waltari -sali, Töölön kirjasto 4 krs, Topeliuksenkatu 6.
- Yhteistyökumppani: Töölön kirjasto
- Vanhojen valokuvien Alppila -kierros
- ti 22.10. klo 13-15
- Aloitus: Naapuruustila 2, Kalliolan setlementtitalo, Sturenkatu 11.
- Yhteistyökumppani: Kallion Kulttuuriverkosto
- Yliopistorakennuksia vanhoissa valokuvissa -kierros
- to 24.10. klo 13-14.30
- Aloitus: Opetustila F205, Topelia-rakennus, Unioninkatu 38
- Yhteistyökumppani: Taidehistorialliset kävelykierrokset Helsingin yliopistolla
- Signe Branderin valokuvien Helsinki -kierros
- la 26.10. klo 13-15
- Aloitus: Kokous- ja tapahtumatila Kasari, Helsingin kaupunginmuseo, Aleksanterinkatu 16.
- Yhteistyökumppani: Helsingin kaupunginmuseo
- Kallion elokuvateatterit vanhoissa valokuvissa -kierros
- su 27.10. klo 13-15
- Aloitus: Auditorio, Kalliolan setlementtitalo, Sturenkatu 11.
- Yhteistyökumppani: Kallion Kulttuuriverkosto
- Kallion elokuvateatterit vanhoissa valokuvissa -kierros
- ke 30.10. klo 13-15
- Aloitus: Leijasali, Kumppanuustalo Hanna, Sturenkatu 12.
- Yhteistyökumppani: Kallion Kulttuuriverkosto, Kumppanuustalo Hanna
Kuninkaansaaren valokuvausretki 28.9.
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]28.9. on valokuvausretki Kuninkaansaareen. Retken tarkoituksena on kuvata muutamia edellisellä retkellä kuvaamatta jääneitä / huonosti onnistuneita kuvia Vallisaarelta uudestaan ja jatkaa tämän jälkeen Kuninkaansaareen. Lähtö on 12.30 Kauppatorilta lähtevällä JT-linen laivalla. Retkellä ei ole muuta erityistä ohjelmaa kuin valokuvaaminen. Kuninkaansaari ei ole erityisen helppokulkuinen joten se vaatii maastokelpoiset kengät. Kannattaa ottaa omat eväät mukaan (ts. termariin lämmintä mehua jne)
Tiedoksi: Lippu Vallisaareen ja takaisin maksaa JT-Linellä 10€. Projektilla avustus Helsingin sisäiseen liikenteeseen ja voi maksaa 10 ensimmäisen ennaltailmoittautuneen laivaliput Vallisaareen ja takaisin.
- Osallistujat
- --Zache (keskustelu) 26. syyskuuta 2019 kello 20.11 (EEST)
- Kulttuurinavigaattori
- --Htm (keskustelu) 27. syyskuuta 2019 kello 07.40 (EEST)
- --Linkkerpar™ 27. syyskuuta 2019 kello 23.09 (EEST)
14.9. Vallisaaren valokuvausretki
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]14.9. kl 12 on opastettu valokuvausretki Helsingin Vallisaaressa. Päämääränä retkellä on valokuvata saarta mahdollisimman kattavasti sekä jälleenvalokuvata vanhoja valokuvia. Koko Saari kuuluu Suomenlinnan maailmanperintökohteeseen.
Tapaaminen on kello 11.45 JT-Linen laiturilla Kauppatorin Kolera-altaalla ja lähdemme klo 12 laivalla joka menee Vallisaareen Luotsipihan laituriin. (JT-line:n aikataulut)
Tiedoksi: Lippu Vallisaareen ja takaisin maksaa JT-Linellä 10€. Projektilla avustus Helsingin sisäiseen liikenteeseen ja voi maksaa 25 ensimmäisen ennaltailmoittautuneen laivaliput Vallisaareen ja takaisin. Mikäli tulijoita on paljon, niin voi olla hyvä idea myös tämän takia varata paikat laivasta etukäteen.
- Tapahtuma Facebookissa: https://www.facebook.com/events/2138927406413785/
- Wikiprojekti:Luettelo Vallisaaren rakennuksista ja rakennelmista (14.9.2019 -retki) (paikkojen löytämistä ja kuvien tallentamista varten)
- Raportti
- Osallistujat
- (9 ilmoittautunut suoraan Zachelle)
- --Zache (keskustelu) 29. elokuuta 2019 kello 21.52 (EEST)
- --Kulttuurinavigaattori (keskustelu) 7. syyskuuta 2019 kello 09.10 (EEST)
- --Linkkerpar™ 7. syyskuuta 2019 kello 09.16 (EEST)
x2 --Paju (keskustelu) 13. syyskuuta 2019 kello 00.44 (EEST)Lapsen kurkku kipeänä, ei lähdetä saareen, pysytään mantereella.--Paju (keskustelu) 14. syyskuuta 2019 kello 11.34 (EEST)
5.9. Valokuvataiteen museon retki ja työpaja
[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]Syyskuuta kello 15–17 järjestetään Pyhä paikka valokuvassa -työpaja. Työpajassa tutustutaan siihen miten Wikimedia Commonsissa on nyt mahdollista esittää tietoa kuvasta rakenteisessa muodossa eri kielillä. Tapahtumassa mietitään myös, miten saada talteen kuviin liittyvää katoavaa muistitietoa ja sitä, kuinka samalla suojata kuvissa esiintyvien yksityisyyttä ja kulttuurin itsemääräämisoikeutta.
Työpajan jälkeen on jälleenvalokuvausretki joka lähtee Kaapelitehtaalta 17.30 ja ensisijaisena kohteena on Salmisaaren voimalaitos, Helsingin oikeustalo ja sieltä takaisin Kellosaaren varavoimalaitokselle ja Kellosaaren lentosatama:n paikalle kellosaaren puistoon. Alue kuuluu Salmisaaren teollisuusalueen RKY-kohteeseen
Työpajaan ja valokuvausretkeen voi osallistua myös erikseen. Tapahtuman pääasiallinen tiedotuskanava on tapahtuman Facebook-sivu.
- Tulos
- Työpajaan osallistui 12 henkilöä. Työpajassa keskusteltiin laajasti siitä millaisia eettisiä kysymyksiä vapaiden valokuvien käytössä on. Työpajan päätteeksi kerrottiin jälleenvalokuvauksesta. Ulkona satoi joten muutimme suunnitelmia siten, että uloslähtemisen sijaan jatkoimme keskustelua avoimista sisällöistä museon sulkemiseen saakka. (Raportti This Month In Glamissa englanniksi.)