Wikipedia:Välityspyyntö/Käyttäjä Abc10:n esto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tapauksen käsittely aloitettu 7. elokuuta 2018 kello 12.12 (EEST)
Tapauksen käsittely päätetty 29. elokuuta 2018 kello 21.30 (EEST)

Tätä sivua muokkaavat vain välityspyynnön osapuolet ja välityslautakunnan jäsenet. Osapuolten tulee muokata vain omaa lausuntoaan ja niitä osioita, jotka on luotu heidän lausuntojaan varten. Tämän sivun keskustelusivulla kuka tahansa käyttäjä voi kysyä välityspyynnön prosessista, esittää todisteita (muutoslinkkeineen, ”diffeineen”) ilman syytöksiä ja kommentoida prosessia.

Kun tapauksen käsittely on päätetty, käyttäjät voivat lisätä tarpeellisia merkintöjä kohtaan #Esto- ja pakkotoimiloki, mutta suljettuja tapauksia ei saa muokata muilta osin.

Välityspyyntö[muokkaa wikitekstiä]

Käyttäjä Abc10:n esto[muokkaa wikitekstiä]

Käyttäjä Abc10:n toiminta oli esillä kommenttipyynnössä Wikipedia:Kommenttipyyntö/Käyttäjän Abc10 toiminta helmikuussa 2017. Abc10 on saanut kommenttipyynnön sulkemisen jälkeen kuusi yhden viikon pituista estoa. Viimeksi Käyttäjä Otrfan antoi kesäkuun 19. 2018 Abc10:lle kolmen viikon pituisen eston ja 15. heinäkuuta 2018 ikuisen eston. Pyydän välityslautakuntaa tutkimaan, olivatko kaksi viimeistä estoa kommenttipyynnön tuloksen mukaisia ja mikäli eivät, vaikuttamaan siihen, että ikiesto puretaan. Toinen asia, johon pyydän välityslautakuntaa antamaan vastauksen tai selvityksen on Abc10:n kokemat ongelmat Wikipedian käytössä. Abc10:n estoloki [1]. Välityspyynnön tekemiselle on Abc10:n lupa.

Htm Htm (keskustelu) 29. heinäkuuta 2018 kello 01.46 (EEST)[vastaa]

Osapuolet[muokkaa wikitekstiä]

Välityspyynnön esittäjä:

Varmennus siitä, että kaikki asianosaiset ovat selvillä välityspyynnöstä

Abc10:n [2] ja Otrfanin [3] keskustelusivuille on jätetty ilmoitus.--Htm (keskustelu) 29. heinäkuuta 2018 kello 01.55 (EEST) <[vastaa]

Vahvistus siitä, että muita yrityksiä kiistan ratkaisemiseksi on tehty

Käyttäjä Abc10:n mahdollisuudet toimia asiassa ovat rajoitetut ja käyttäjä Otrfan on kieltänyt häntä käsittelemästä asiaa Wikipediassa [4] Tilanne vaikuttaa siinä määrin kärjistyneeltä, että asian esille ottaminen saattaa hyvinkin poikia hankaluuksia myös välityspyynnön käsittelemään asiaan liittymättömille käyttäjille. Mitä tulee Abc10:n kokemiin ongelmiin Wikipedian käytössä (hidastuminen ja häipyvät muokkaukset), niin sitä käsiteltiin kommenttipyynnössä. Abc10 sai neuvon ottaa yhteyttä Wikimedia Foundationiin ja myös poliisiin. On varsin luultavaa, että ainakin Foundation, jonka vastausnopeudesta ja vastauksen laadusta ei ole mitään arviota, edellyttää ongelman käsittelemistä ensin paikallisella tasolla ”virallisesti”, joka käsittääkseni tarkoittaa välityslautakunnan käsittelyä ja sen lausuntoa asiasta parhaan ymmärryksensä mukaan.

Otrfan:n lausunto[muokkaa wikitekstiä]

Abc10:n lausunto[muokkaa wikitekstiä]

Joillakin käyttäjillä on jääviysongelma, ja pyydänkin välityslautakuntaa käsittelemään ne. Jmk:n jääviydestä tuskin kenelläkään on epäselvyyttä. MiPe on ollut useita kertoja antamassa minulle estoja mutta ei ole puuttunut käyttäjien minuun kohdistamiin epäasiallisiin kommentteihin. Näkisin siitä syntyvän jääviysongelman. Muilta osin luotan välityslautakunnan sisälukutaitoon enkä rasita itseäni tällä asialla enempää. --Abc10 (keskustelu) 1. elokuuta 2018 kello 19.34 (EEST)[vastaa]

Mitenkähän tämä Ejs-80:n todisteluvaatimus toteutetaan? Välityslautakunnalla on käytössään ylläpitäjien työkaluja ja teknistä osaamista IT-alalla työskentelevien muodossa. Minä taas... no, olen taitamaton humanisti vailla työkaluja.

Kiistän siis velvollisuuteni todistaa jääviys, mutta jos minun pitää tässä antaa välityslautakunnale vinkkejä, niin katsokaa estolokia siltä osin mitä MiPe on minun kohdallani tehnyt. Sitä en voi neuvoa, miten löytyy se, mitä MiPe ei ole tehnyt eli ei ole huomauttanut ylläpitäjiä ja muita käyttäjä, jotka kommentoivat asiattomasti minun keskustelusivullani ja muualla. Kommentteja on toki poistettu joskus. Teillä on käytössänne lokit ja tarvittaessa voitte pyytää säätiöltä apua.

Jmk:n osalta jääviys ilmenee, kun katsotte hänen kommenttiensa määrää ja laatua esimerkiksi keskustelusivullani. Osa on siis saatettu hävittää. Hän oli ennen ylläpitäjän virkaan pääsyään ehdokkaana jo kerran (2009 [5]) mutta yllättäen keskeytti hakemuksen. Uusi ehdokkus ilmaantui 2016, jolloin ehdotuksen teki Ejs-80, ja vastustin kommentilla "Keskustelu ja omat kokemukseni käyttäjästä osoittavat, ettei ole riittävän harkintakykyinen." [6] En ole arkistoinut niitä kokemuksia, mutta syyt ovat varmasti olleet jo silloin vakavat.

Käyttäjän oikeusturva välityslautakunnan käsittelyssä on olematon. Olen tässä samassa asemassa kuin oikeudenkäynnissä on rikoksen uhri mutta ilman samanlaista turvaa. Oikeudenkäynnin tapauksen tutkinnan hoitaa poliisi, ja apuna on eri alojen ammattilaisia ja lakimiehiä, tuomioistuin selvittää sisällään esteellisyysasiat. Uhrilla on kai tarvittaessa asianajaja. Uhri ei ole syytetty eikä hän ole selvitys- tai todisteluvelvollinen, vaan jäävi vetäytyy itse[7], kuten käsittääkseni myös välityslautakunnan aiemmin käsittelemissä tapauksissa on tapahtunut. Ymmärrän kyllä että jääveiksi nimeämäni henkilöt haluavat tässä tapauksessa ehdottomasti olla tekemässä ratkaisua ikuisen eston säilyttämiseksi.

Kun ilmoitin etten halua osallistua tähän keskusteluun, olin hyvin tietoinen, että minut vedetään tähän väkisin.

Sivuhuomautuksena: Kun avasin tämän sivun ja lisäsin y.o. tekstin (en siis vielä aloittanut tallennusta), verkkoyhteys kaatui järjestelmän ilmoituksen mukaan "poikkeuksella tavalla". Tapaus on ennenkokematon.

Kommenttipyynnöt[muokkaa wikitekstiä]

Lautakunnan jäsenten mielipiteet tämän asian kuulemisesta (7/0/0/0)[muokkaa wikitekstiä]

Esteellisyyskysymykset[muokkaa wikitekstiä]

Kolmea lautakunnan jäsentä koskevien esteellisyyttä koskevien väitteiden (Htm, Jmk, MiPe) takia kysymys heidän jääviydestään ratkaistaan VLK:n keskuudessa ennen tapauksen käsittelyn aloittamista, joka tapahtunee tiistaina 7. elokuuta, mutta kaiken varalta lainaan tähän kaikkien huomioitavaksi välityskäytännöstä seuraavan kohdan: ”Mikäli joku käyttäjä katsoo lautakunnan jäsenen olevan esteellinen, hänen tulee esittää näkemyksensä todisteiden kera kiistan ratkaisupyyntösivulla” (kursivointi minun). –Ejs-80 2. elokuuta 2018 kello 22.54 (EEST)[vastaa]

Välityslautakunta teki ratkaisun kunkin jääviydestä epäillyn jäsenensä esteellisyydestä äänestyksellä, johon itse epäilty ei saanut osallistua (ks. Wikipedia:Välityskäytäntö#Esteellisyys). Äänestysten tuloksena oli se, että ketään lautakunnan jäsenistä ei jäävätty asian käsittelystä.

Tilapäinen määräys[muokkaa wikitekstiä]

VLK:n asettaman tilapäisen määräyksen mukaan Abc10:n esto poistettiin 1. elokuuta 2018 sillä ehdolla, että hän muokkaa vain ja ainoastaan itseään koskevaan välityspyyntöön liittyviä sivuja. Sallitut sivut ovat Wikipedia:Välityspyyntö ja tapauksen käsittelysivu. Jos ehtoa rikotaan muita sivuja muokkaamalla, esto palautetaan takaisin.

Päätöksen perusteet

Arvio estojen kommenttipyynnön tuloksen mukaisuudesta[muokkaa wikitekstiä]

Välityspyynnössä pyydettiin arvioimaan kahta viimeisintä estoa sen kannalta, olivatko ne kommenttipyynnön tuloksen mukaisia. Kommenttipyynnön mukaan ”Abc10:n esittämät perättömät tai todistamattomat väitteet muiden käyttäjien toiminnasta siivotaan pois ja Abc10:lle annetaan viikon esto.” Kesäkuussa 2018 asetetun viikon eston asettamisen jälkeen Abc10 esitti seuraavan kommentin: ”Ymmärrä kyllä että ylläpito haluaa minut vaientaa”. Sen voidaan katsoa olevan väite, josta kommenttipyynnön mukaan annetaan viikon esto. Samoin eston pidentämisen jälkeen esitettyä kommenttia ”tarkoitus on koko ajan ollutkin, että minut saataisiin pois Wikipediasta” voidaan pitää perättömänä tai todistamattomana väitteenä muiden käyttäjien toiminnasta. Kesäkuussa asetettu kolmen viikon esto oli näin ollen kommenttipyynnön tuloksen mukainen.

Heinäkuista estoa ei suoraan perusteltu kommenttipyynnöllä. Kommenttipyynnön ratkaisussa otettiin kuitenkin kantaa nimenomaan käyttäjän Abc10 esittämiin ”perättömiin tai todistamattomiin väitteisiin”, mihin kategoriaan hänen esittämänsä väitteet tietoliikenneyhteyden häirinnästä ja haittaohjelmien levittämisestä vakavuudestaan huolimatta kuuluvat, ja yhteisön tuen taakseen saaneessa Laxin näkemyksessä ikuista estoa pidettiin ”liian raskaana tykistönä” Abc10:n kirjoituksiin liittyvien ongelmien hoitamiseen. Toistaiseksi voimassa olevaa estoa, jonka yhteydessä sekä keskustelusivun muokkaus- että sähköpostin lähetysmahdollisuus otettiin pois, ei voi pitää kommenttipyynnön tuloksen mukaisena, koska tällaisen eston vaikutukset ovat raskaudeltaan sellaista tasoa, jota yhteisön tukemassa näkemyksessä mitä ilmeisimmin haluttiin välttää. Edelleen vaikka Abc10 olisikin estettynä ollessaan periaatteessa pystynyt lähettämään sähköpostia jonkin toisen Wikimedia-hankkeen kautta, ei tällaisen mahdollisuuden havaitsemista ja hyödyntämistä ollut tilanteessa mielekästä vaatia, ja Otrfan olisi voinut tarvittaessa estää Abc10:n sähköpostiyhteydenotot omaan suuntaansa asetuksiaan muokkaamalla.

Edellä esitetyillä perusteilla Otrfanin antamaa ja välityslautakunnan tilapäisellä määräyksellä poistettua toistaiseksi voimassa ollutta estoa ei palauteta voimaan ja Abc10 voi jatkaa Wikipedian muokkaamista välityspäätöksen asettamilla ehdoilla.

Havainnot ja jatkotoimenpiteet[muokkaa wikitekstiä]

  1. Käyttäjä Abc10 on vuosien mittaan raportoinut toistuvista teknisistä ongelmista Wikipedian käytössä.
  2. Väitteet, joiden mukaan näiden ongelmien taustalla olisi muiden wikipedistien käyttäjää Abc10 vastaan kohdistama toiminta, ovat niin kaukaa haettuja, mutta toisaalta vakavia, että niiden esittämisen jatkamista ei voida sallia ylläpitäjiä tai muita käyttäjiä syyttävässä muodossa. Ongelmien sisällöstä Abc10 voi kuitenkin raportoida kohdassa 4 mainitulla tavalla. Sellaiset suomenkielisen Wikipedian ylläpitäjillä käytössä olevat menetelmät, joilla voisi aiheuttaa käyttöongelmia muille käyttäjille, kuten skriptit ja väärinkäyttösuodattimet, ovat vähintään muiden ylläpitäjien nähtävissä. Lautakunta on tutkinut Wikipedian ohjelmakoodeja, skriptejä ja väärinkäyttösuodattimia eikä ole löytänyt niistä sellaisia, joilla pyrittäisiin aiheuttamaan käyttöongelmia Abc10:lle. Lautakunta ei myöskään ole löytänyt tukea Abc10:n väitteelle, että joku ylläpitäjä olisi vahvistanut Abc10:een kohdistuvan häiriköinnin, vaan arvelee, että sen taustalla on Abc10:n kanssa käydyn viestinnän sisällöstä syntynyt väärinkäsitys.
  3. Jatkossa muiden käyttäjien syyttämisestä haittaohjelmista, tietoliikenteen häirinnästä tai teknisistä ongelmista ylipäänsä sekä kaikenlaisista arveluista ja vihjailuista siihen suuntaan voidaan käyttäjälle Abc10 asettaa 1–5 viikon mittainen esto. Lisäksi syytöksen sisältävän kommentin saa poistaa kokonaan.
  4. Abc10 saa halutessaan raportoida kohtaamiensa käyttöongelmien piirteistä ja yksityiskohdista tekniikkakahvihuoneessa. Kaikenlaiset arvailut ja vihjailut muiden käyttäjien syyllisyydestä ongelmiin ovat kuitenkin häneltä kiellettyjä. Abc10 voi luonnollisesti halutessaan ottaa yhteyttä myös Wikimedia Foundationiin (VLK:n jäsen, käyttäjä Tappinen on ilmoittanut, että häneltä voi tarvittaessa kysyä käännösapua) tai kokonaan Wikipedian ulkopuolisiin asiantuntijatahoihin, kuten omaan operaattoriin tai tietoturvapalveluiden tarjoajaan, ongelmien selvittämiseksi.
  5. Käyttöongelmiin liittymättömien Abc10:n esittämien perättömien tai todistamattomien väitteiden osalta toimitaan kommenttipyynnön linjaamalla tavalla, eli tällaiset Abc10:n muiden käyttäjien toiminnasta esittämät perättömät tai todistamattomat väitteet siivotaan pois ja niiden seurauksena Abc10:lle voidaan asettaa viikon esto.
  6. Ylläpitäjille suositellaan, että he pitäisivät kommenttinsa ja kielenkäyttönsä mahdollisimman asiallisina. On syytä muistaa, että esimerkiksi epämääräiset käyttäjän terveyteen liittyvät vihjaukset eivät ole sopivia. Käytännön mukaan ”negatiiviset tai ivalliset kommentit käyttäjän älykkyydestä, luonteenpiirteistä tai muista henkilöön liittyvistä – todellisista tai kuvitelluista – ominaisuuksista” ovat henkilökohtaisia hyökkäyksiä.

Tapauksen ”Käyttäjä Abc10:n esto” käsittelijöitä oli 10, yksimielinen päätös.

Esto- ja pakkotoimiloki[muokkaa wikitekstiä]

Kirjaa tänne ylös mikä tahansa päätöstä koskeva pakkotoimi, esto tai jatkotoimenpide. Vähimmäistiedot ovat ylläpitäjän nimi, aika ja päivämäärä sekä selvitys siitä, mitä tehtiin ja millä perusteella.