Wikipedia:Sosiaalinen media

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Huom.! Facebook-sivu on suljettu 12. toukokuuta 2020 käyttöehtojen vastaisena. Facebookilta saatu viesti: "Sivusi Wikipediafi julkaiseminen on valitettavasti jouduttu peruuttamaan, sillä sivu rikkoo Facebook-sivujen käyttöehtoja. Tämä tarkoittaa sitä, että vaikka voit edelleen nähdä sivun itse, muut eivät pysty näkemään sitä. Et myöskään voi lisätä uusia ihmisiä työskentelemään sivullasi."

Hashtag #wikipediafi

Suomenkielisen Wikipedian muokkaajayhteisö ylläpitää kahta sosiaalisen median tiliä, jotka ovat Facebook-sivu Wikipediafi ja Twitter-sivu Wikipediafi. Tilit eivät ole virallisia Wikimedia Foundationin tilejä.

Sosiaalisessa mediassa tarkoituksenamme on toimia Wikimedian lähettiläinä ja luoda yhteyksiä yleisön ja yhteisön välille.

Koko Wikimedia-liikkeen väliseen keskusteluun osallistuaksesi voit liittyä Facebook-ryhmään tai sähköpostilistalle Socialmedia-internal@lists.wikimedia.org.

Sosiaalisen median sivujen ylläpidosta vastaavat seuraavat suomenkielisen Wikipedian ylläpitäjät:

Toimittajina ovat seuraavat muokkaajat:

Jos sinua kiinnostaa sivujen ylläpito, ota asia esille tämän sivun keskustelusivulla.

Ideoita ja aineistoja päivityksiin

Vakiot[muokkaa wikitekstiä]

Voit ehdottaa ideoita Wikipedian sosiaalisen median sivujen sisällöksi ja kommentoida muiden jättämiä ideoita Ideariihessä. Mikäli muu yhteisö kannattaa ideaasi, Wikipedian somevastaavat julkaisevat sen Wikipedian sosiaalisen median kanavilla.

Ehdota aihetta ideariihessä

Parhaat käytännöt[muokkaa wikitekstiä]

Wikipedian mukaan nimetyillä sosiaalisen median tunnuksilla[muokkaa wikitekstiä]

 • Älä mainosta mitään tuotetta
 • Älä mainosta ketään poliitikkoa
 • Älä osallistu mihinkään kiistaan toisen tunnuksen kanssa
 • Älä julkaise sarkasmia
 • Älä julkaise pisteliäitä tai epäystävällisiä viestejä
 • Älä uudelleentviittaa tai -julkaise mitään viestejä, jotka sisältävät edellä mainittuja
 • Älä julkaise mediasisältöjä, joita ei joko omista Wikimedia Foundation, jotka eivät ole Public Domainissa tai joita ei ole lisensoitu CC0-lisenssillä. Tämä johtuu muiden lisenssien yhteensopimattomuudesta Facebookin käyttöehtojen kanssa. Jos olet itse ottanut kuvan ja julkaissut sen CC BY SA -lisenssillä, julkaisu Facebookissa on mahdollista.

Muista Wikipedian käytäntöjen "viisi pilaria", erityisesti neutraalisuus ja kohteliaisuus.

Strategia[muokkaa wikitekstiä]

Ihmiset etsivät Wikipediasta informatiivista, kiinnostavaa ja viihdyttävää sisältöä. Sosiaalisen median tilien kautta jaamme ihmisille sitä mitä he haluavat, ja samalla tavoitamme ja osallistamme yleisömme ja parannamme näkyvyyttämme.

Sosiaalisessa mediassa tarkoituksenamme on myös lisätä ymmärrystä Wikimedia-liikkeestä ja sen toimintaperiaatteista. Tarinat tarinoiden takana ovat siis tärkeitä. Kuka muokkasi artikkelia, jonka julkaisimme ja miksi? Kuka otti Elokuun kuvitustalkoiden mielenkiintoiset kuvat, jotka laitoimme Facebookiin? Onko joitakin wikimedistejä, muokkaustapahtumia ja wikiprojekteja, joita tulisi esitellä? Huom. näissä yhteyksissä tulisi olla ensin yhteydessä ao. henkilöön, ja kysyä, haluaako hän tällaista näkyvyyttä.

Lisäksi kutsumme ihmisiä osallistumaan muokkaamiseen ja toteutamme mitattavaa käännytystyötä (esimerkiksi ohjaamalla liikennettä tietyille sivuille). Yleinen lähestymistapamme on tavoittaa, opastaa ja käännyttää ; emme siis vain syötä sisältöjä verkkoon. Kutsu muokkaamaan tulee olla asiallisesti esitetty esimerkiksi ajankohtaisen aiheen yhteydessä (esimerkiksi näin: "muokkaajat päivittävät ajankohtaisen tapahtuman artikkelia luotettavien lähteiden avulla"). Emme kehota tai käske ketään muokkaamaan, vaan tuomme esille sen mahdollisuuden.

Mitä julkaista[muokkaa wikitekstiä]

 • Yleisöä miellyttävä sisältö: Wikipedia-artikkelit ovat ihmisille tuttuja ja niihin reagoidaan innostuneesti sosiaalisessa mediassa. Näytämme kuinka voi jakaa Wikipedia-artikkeleita, Wikimedia Commons -tiedostoja, wikisitaatteja sekä muuta sisältöä. Voimme myös muuttaa ihmisten ajattelutapaa Wikimedia-projekteista. Voimme auttaa heitä näkemään liikkeen avoimena tietona, jota he voivat vapaasti tuottaa, käyttää, muokata ja jakaa – sen sijaan, että olisimme vain hakukone.
  • Julkaisemme kattavia ja hyvin lähteistettyjä artikkeleita, erityisesti laatuarvioituja artikkeleita. Tapauskohtaisesti voi harkita, voiko laatuarvioimattoman artikkelin jakaa: artikkeli ei saisi olla täynnä lähdepyyntöjä tai ongelmamallineita, toisaalta sen tulisi olla suhteellinen kattava ja tasapainoinen.
  • Wikipedia on kansainvälinen sekä monikulttuurinen ja -kielinen. Sisältömme tulisi heijastaa sitä. Meidän tulisi pyrkiä tavoittamaan monipuolisesti eri yleisöjä ja vähemmistöjä. Naisten tavoittaminen on tärkeää, sillä muokkaajista vain noin 16 % on naisia.
 • Wikimedia-liikkeen esittely: Suuri osa Facebook- ja Twitter-seuraajista on Wikipedian lukijoita eikä muokkaajia. He haluavat tietää lisää Wikimedia-liikkeestä, eikä heillä välttämättä ole siitä edes perustietoja. Jos onnistumme sekoittamaan artikkelipostausten joukkoon tietoa liikkeestä ja kuinka se toimii, saatamme saada lukijoista uusia muokkaajia tai yhteisön jäseniä.
  • Postausten ei tulisi olla liian tylsiä tai monimutkaisia. Meidän pitää toimia ystävällisinä oppaina Wikimedian maailmaan.
  • Kanaville mahtuu myös yhteisön tapahtumia ja tiedonantoja. Voit ehdottaa yhteisöön liittyviä postauksia (kuten wikiprojekteja) ideariihessä.
  • Blogipostaukset, videot ja wikisivut, jotka käyvät läpi Wikipedian perusteita.
 • Ajankohtaiset aiheet: Wikipedistit päivittävät usein ajankohtaisia aiheita tuoreeltaan. Jaettavan artikkelin tulisi olla edustavassa kunnossa; muista hienotunteisuus onnettomuuksien ja muiden vastaavien aiheiden kohdalla. Viestin voi muotoilla: "Wikipedistit päivittävät [aiheen] artikkelia". Tarkoitus ei ole kilpailla uutistoimitusten kanssa vaan korostaa vapaaehtoisten roolia sisällön tuottamisessa. Esimerkiksi jos jokin pitkäaikainen hanke tulee päätökseen ja aiheesta on saatavilla kattava artikkeli (esim. Länsimetro tai Guggenheim Helsinki -suunnitelma), artikkelin voi harkinnan mukaan jakaa. Tunnetun henkilön kuolinuutisen yhteydessä PD-kuva ja lyhyt, faktapitoinen ote artikkelista toimivat parhaiten. Lepää rauhassa -tyyliset kommentit voi unohtaa.

Milloin julkaista[muokkaa wikitekstiä]

 • Postaukset kannattaa julkaista silloin, kun niillä on potentiaalisesti eniten lukijoita. Facebookin tilastoista voi saada tulevaisuudessa hyödyllistä lisätietoa siitä, millon sivun tykkääjät aktivoituvat postausten suhteen eniten.

Miten julkaista[muokkaa wikitekstiä]

 • Olemme fiksuja, teräviä ja faktuaalisesti tarkkoja. Emme harrasta sarkasmia tai kiroile. Wikipedia on faktapohjainen ja niin myös viestintämme tulisi olla. Emme osallistu sanasotiin, konfliktitilanteissa muotoilemme vastauksen rauhassa.

Aiheesta muualla[muokkaa wikitekstiä]