Wikipedia:Sosiaalinen media/Ideariihi
Tälle sivulle voit jättää ideoita Wikipedian somesivujen sisällöksi ja kommentoida muiden jättämiä ideoita. Mikäli muu yhteisö kannattaa ideasi, niin Wikipedian somevastaavat julkaisevat sen Wikipedian sosiaalisen median kanavilla.
Tämä sivu on tarkoitettu vapaamuotoiseksi keskustelupaikaksi, eikä kaiken sosiaalisessa mediassa julkaistavan sisällön ole pakko kiertää tämän sivun kautta. Vaikka muun yhteisön mielipiteen kysyminen ennen sosiaalisessa mediassa julkaisemista olisikin aina kohteliasta, niin sosiaalisen median ylläpidosta vastaavat käyttäjät saavat käyttää myös omaa harkintaansa some-julkaisuja tehdessään.
Mitä kaikkea somessa voidaan julkaista?
[muokkaa wikitekstiä]- Mielenkiintoisia tai ajankohtaisia artikkeleita, jotka ovat poikkeuksellisen hyviä. Hyvänä nyrkkisääntönä voi pitää, että artikkelin tulisi olla lupaava, hyvä tai suositeltu ennen sen nostamista esille sosiaalisessa mediassa.
- Tietoa Wikipediaan liittyvistä tapahtumista, kuten wikipajoista tai erilaisista Wikipedian sisäisistä projekteista.
- Wikimedia Commonsiin tallennettuja tiedostoja, jotka sopivat tekijänoikeuksiensa puolesta sosiaaliseen mediaan
- Wikipediaan liittyviä uutisia ja artikkeleita, jotka on julkaistu muissa medioissa
- Mitä tahansa muuta Wikipediaan liittyvää
Uuden ehdotuksen muistilista
[muokkaa wikitekstiä]- Onko ehdotuksesi Wikipedian sosiaalisen median käytäntöjen mukainen? Esimerkiksi kuvien tekijänoikeuskysymykset ovat sellaisia asioita, joiden kanssa tulee olla tarkkana.
- Sopiiko ehdotuksesi esille?: Onko ehdotuksesi aihe sellainen, että se sopii Wikipedian somekanaville? Jos esimerkiksi haluat nostaa jonkin tietyn artikkelin esille sosiaalisessa mediassa, niin artikkelin olisi hyvä olla vähintään lupaava. Esimerkiksi monet Wikipedian artikkelit kiinnostavista aiheista ovat lähteettömiä tai huonosti kirjoitettua, eikä tällaisten artikkelien nostaminen esille ole aiheen kiinnostavuudesta huolimatta kovin järkevää.
- Ajankohta: Jos ideasi kiinnostavuus on jollain tapaa aikaan sidottua, niin mainitse siitä ehdotuksesi perusteluissa. Esimerkiksi heinäkuun lähdetalkoot kiinnostavat ihmisiä varmasti enemmän heinäkuussa kuin keskellä talvea.
- Julkaisukanava: Sopisiko ideasi erityisen hyvin jollekin tietylle sosiaalisen median kanavalle (esim. pelkästään Facebookiin tai Twitteriin)?
- Ehdotuksen jättäminen: jätä uusi ehdotus klikkaamalla alla olevaa Ehdota aihetta -painiketta. Täytä avautuvalle sivulle ehdotuksesi aihe ja jätä lyhyet perustelut ehdotuksestasi. Jätä aiheotsikko tyhjäksi.
Ehdotukset
[muokkaa wikitekstiä]Esimerkkiehdotus
[muokkaa wikitekstiä]Ehdottanut Henswick 12.11.2016
Keskustelu
[muokkaa wikitekstiä]Esimerkkiehdotus. --Henswick (keskustelu) 12. marraskuuta 2016 kello 00.51 (EET)
Twitterin ajoitetut twiitit
[muokkaa wikitekstiä]Ehdottanut Samoasambia 4.4.2017
Keskustelu
[muokkaa wikitekstiä]Tuo tilin ensimmäinen #Suomi100-aiheinen twiitti vaikutti niin mielenkiintoiselle, että tuota voisi varmaan jatkaa julkaisemalla aina samana päivänä, kun uusi artikkeli ilmestyy etusivulle, twiitin artikkelista. Jos (tekijänoikeudellisesti) on mahdollista, niin samalla voisi pistää twiittiin artikkeliin liittyvän kuvan. TweetDeckillä, joka on Twitterin omistama ilmainen palvelu, on mahdollista tehdä ajoittuja twiittejä, joten twiitit pidemmällekin ajalle on mahdollista tehdä kerralla. --Samoasambia ✎ 4. huhtikuuta 2017 kello 19.29 (EEST)
- Vaikuttaa ihan hyvältä pikaisen tsekkauksen perusteella. Ehkä tuota voisi käyttää twiittien ajastukseen näin aluksi. Jatkossa voisi harkita, hakisiko säätiöltä granttia esim. jaetun buffer-tilin hankkimiseen, sillä sen avulla useampi käyttäjä voi ajastaa postauksia useisiin eri kanaviin samanaikaisesti yhdestä käyttöliittymästä.--Olimar 4. huhtikuuta 2017 kello 19.49 (EEST)
- Tweetdeckillä näyttäisi onnistuvan käyttöoikeuksien jako tiimi-ominaisuuden kautta, mutta muihin some-palveluihin ei sillä tietenkään pääse käsiksi. –Samoasambia ✎ 4. huhtikuuta 2017 kello 20.20 (EEST)
- Kappas, täytyykin kokeilla. Kiitos vinkistä!--Olimar 4. huhtikuuta 2017 kello 20.38 (EEST)
- Tweetdeckillä näyttäisi onnistuvan käyttöoikeuksien jako tiimi-ominaisuuden kautta, mutta muihin some-palveluihin ei sillä tietenkään pääse käsiksi. –Samoasambia ✎ 4. huhtikuuta 2017 kello 20.20 (EEST)
Heips! Heitin alasivulleni muutamia ehdotuksia #Suomi100-twiiteiksi. –Samoasambia ✎ 6. huhtikuuta 2017 kello 00.23 (EEST)
- Hei mahtia! Haluatko twitter-tiliin päivitysoikeudet tweetdeckin kautta (lähetän sinulle sähköpostia)? Toisekseen tuon sivupohjan voisi mielestäni hyvin siirtää alasivulle WP:Sosiaalinen media/Twitter ja linkata resursseihin.--Olimar 6. huhtikuuta 2017 kello 10.33 (EEST)
- Twitter on suomen kielen kannalta ärsyttävä media, kun hashtagit eivät oikein tue taivutusta. Mielestäni voisi tähdätä sellaisiin hashtageihin, jotka ovat perusmuodossa, esim. #pesäpallo on urheilulaji, jonka kehitti Lauri "Tahko" Pihkala. Tuollaiset #Pesäpallo'n näyttävät mun silmään rumilta. --PtG (keskustelu) 6. huhtikuuta 2017 kello 12.53 (EEST)
- Tuo on kyllä totta, että se näyttää oudolta, mutta minusta se on kyllä ihan yleinen tapa Twitterissä, eikä se minulla (ainakaan enää) pistä silmään. Poimin pari twiittiä etusivultani, missä on käytetty '-merkkiä: [1], [2], [3]. Jossakin twiiteissä olen huomannut, että käyttäjä on jotenkin saanut hashtagin päättymään ilman mitään merkkiä (esim. [4]), mutta en ole kyllä keksinyt miten se toimii. Ehkä Twitter Adsin tai Bufferin kautta sen saa noin? Mutta ehkä se on ihan hyvä yrittää välttää noitten merkkien käyttöä, jos se vain on mahdollista. −Samoasambia ✎ 6. huhtikuuta 2017 kello 14.18 (EEST)
- Twitter on suomen kielen kannalta ärsyttävä media, kun hashtagit eivät oikein tue taivutusta. Mielestäni voisi tähdätä sellaisiin hashtageihin, jotka ovat perusmuodossa, esim. #pesäpallo on urheilulaji, jonka kehitti Lauri "Tahko" Pihkala. Tuollaiset #Pesäpallo'n näyttävät mun silmään rumilta. --PtG (keskustelu) 6. huhtikuuta 2017 kello 12.53 (EEST)
Wikimedia Commonsin vuoden kuva
[muokkaa wikitekstiä]Ehdottanut Smaug the Golden 4.4.2017
Keskustelu
[muokkaa wikitekstiä]Wikimedia Commonsin vuoden kuva 2016 -äänestyksen ensimmäinen kierros on päättynyt. Toinen kierros eli finaali alkaa parin päivän päästä ja päättyy 20. huhtikuuta. Kun voittaja saadaan valittua, sen voisi julkaista somekanavissa. Finalistit löytyvät täältä. --Smaug the Golden (keskustelu - muokkaukset - lokit) 4. huhtikuuta 2017 kello 21.13 (EEST)
- Hyvältä kuulostaa. --Lentokonefani asiaa? | syntilista 5. huhtikuuta 2017 kello 07.41 (EEST)
Punaisten linkkien naiset -kilpailun laadukkaita artikkeleita
[muokkaa wikitekstiä]Ehdottanut Olimar 11.4.2018
Keskustelu
[muokkaa wikitekstiä]Sopiiko, jos jaetaan laadukkaimpia kilpailun artikkeleita Wikipedian some-sivuilla ensi viikon aikana? Noin yksi per päivä. Postaukset olisivat muotoa: "Lyhyt, kiinnostava kuvaus artikkelista. Kappaleen vaihto. Tämäkin artikkeli on kirjoitettu huhtikuun kirjoituskilpailussa Punaisten linkkien naiset". Ainakin yksi artikkeli on jo valittu lupaavaksikin! Ei tuolla vieläkään ole ihan hirveästi seuraajia, mutta voisi mainostaa somesivuja siten että kerrotaan siellä esiteltävän kuukausikilpailun satoa ja ehkä saada sitä myöten enemmän seuraajia. --Olimar 11. huhtikuuta 2018 kello 22.28 (EEST)
- Kuulostaa oikein hyvältä. --Lentokonefani asiaa? | syntilista 12. huhtikuuta 2018 kello 08.37 (EEST)
Jatko
[muokkaa wikitekstiä]Ehdottanut Luurankosoturi 1.1.2024
Keskustelu
[muokkaa wikitekstiä]Siirretty Pääsivun keskustelusivulle. Luurankosoturi ✉️ 2. tammikuuta 2024 kello 15.49 (EET)