Wikipedia:Sisällönvakauttajat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Sisällönvakauttajat (engl. reviewer, entiseltä nimeltään sisällöntarkastajat) on suomenkielisessä Wikipediassa joulukuun 2011 alussa käyttöön otetun Merkityt versiot -tekniikan käyttäjäryhmä. Luettelo sisällönvakauttajista on täällä. Tällä hetkellä heitä on 6 kpl. Sisällönvakauttajien oikeudet voi nähdä käyttöoikeusluettelosta.

Käyttöoikeuden historiaa[muokkaa wikitekstiä]

Merkittyjen versioiden perusasetuksissa sisällöntarkastajat (reviewers) olisivat käyttäjiä, jotka kykenevät arvoimaan artikkeleita laadukkaiksi, mutta suomenkielisessä Wikipediassa kaikki laatutasot ovat myös seulojien käytettävissä. Wikipediassa joulukuusta 2011 marraskuuhun 2016 käytössä olleilla järjestelmän asetuksilla (silloisen) sisällöntarkastajan ja seulojan oikeudet olivat täsmälleen samanlaiset, ja sisällöntarkastajan tekemä versioiden arviointi oli yhdenvertainen seulojien tekemien arviointien kanssa. Sisällöntarkastajat-ryhmän jäseninä olivat vuosina 2012–2016 ainoastaan ylläpitäjät Pxos ja Zache, jotka tarvitsivat käyttöoikeutta Merkittyjen versioiden toiminnan ja ulkoasun kehittämiseen.

Käyttäjäryhmän nimi on muutettu muotoon sisällönvakauttajat marraskuussa 2016 ja ryhmän jäsenille on annettu lisäoikeus vakauttaa sivuja 7. marraskuuta 2016. Sisällönvakauttajilla on edelleen samat arviointioikeudet kuin seulojilla. Arviointioikeudet eivät ole kuitenkaan teknisesti täysin päällekkäisiä, koska seulojaoikeuksissa on mukana suomenkielisen Wikipedian käyttöliittymäkorjaukset ja sisällönvakauttajaoikeuksilla ei ole.

Käyttöoikeuden myöntäminen ja poistaminen[muokkaa wikitekstiä]

Sisällönvakauttajan käyttöoikeuden myöntää byrokraatti. Oikeuden hakemiseen, myöntämiseen tai poistamiseen ei ole vakiintunutta käytäntöä.

Kahvihuoneen keskustelu Sisällönvakauttajien oikeuksien myöntämisestä käytäntö (2018) ei johtanut mihinkään. Kahvihuoneen keskustelun Sisällönvakauttajien oikeuksien kokeilemisesta (2017) perusteella muutamalle tunnukselle myönnettiin käyttöoikeus, joka myöhemmin poistettiin. Vuonna 2020 byrokraatti myönsi yhdelle tunnukselle käyttöoikeuden oman harkintansa perusteella. Vuonna 2023 byrokraatti myönsi käyttöoikeuden yhdelle tunnukselle toisen käyttäjän ehdotuksesta.