Wikipedia:Pienoisohjelma

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pienoisohjelma on pieni Wikipedian käyttämistä helpottava työkalu. Ne pohjautuvat usein JavaScriptiin, joten toimiakseen selaimessasi pitää olla JavaScript käytössä.

Huomioi myös, että nämä pienoisohjelmat eivät ole osa MediaWiki-ohjelmistoa – tavallisesti niitä kehittävät ja ylläpitävät paikallisen wikin käyttäjät. Paikalliset ylläpitäjät voivat muokata saatavilla olevia pienoisohjelmia sivuilla Järjestelmäviesti:Gadgets-definition ja Toiminnot:Gadgets.

Käyttöönotto[muokkaa wikitekstiä]

  1. Mene asetussivulle
  2. Valitse pienoisohjelmat-välilehti
  3. Valitse haluamasi pienoisohjelmat käyttöön klikkaamalla raksin ruutuun

Joitakin pienoisohjelmia[muokkaa wikitekstiä]

Selaus[muokkaa wikitekstiä]

  • Navigation popups näyttää sivuista esikatselun, kun hiiren osoitin on linkin päällä.
  • Wikipediassa on nykyään käytössä oma esikatselutoiminto "Page Previews", joka on samantapainen kuin Navigation popups. Se on omissa asetuksissa kohdassa Ulkoasu. Niitä ei voi käyttää yhtä aikaa, vaan Navigation popups täytyy ottaa päältä, jos haluaa käyttää Wikipedian omaa esikatselua.

Muut[muokkaa wikitekstiä]

HotCat

HotCat on JavaScript-skripti, joka auttaa rekisteröityneitä käyttäjiä poistamaan, muuttamaan ja lisäämään luokkia Wikipediaan. HotCatissa on automaattinen täydennys olemassa oleville luokille. HotCatin kehitti Magnus Manske alun perin Wikimedia Commonsin käyttöön.

HotCatin saa käyttöön omista asetuksista välilehdestä pienoisohjelmat.

WikEd

WikEd on täysin varusteltu integroitu tekstieditori Firefoxia, Safaria ja Google Chromea varten. Sen käyttöohjeet löytyvät ohjesivulta.

WikEdin saa käyttöön omista asetuksista välilehdestä pienoisohjelmat.