Web-sovellus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Horde groupware on tyypillinen web-sovellus

Web-sovellus tai verkkosovellus on sovellusohjelma, jolla on verkkoselaimella käytettävä käyttöliittymä. Web-sovelluksen käyttöliittymä on toteutettu verkkosivujen tekoon käytettävillä tekniikoilla.

Webistä on kehittynyt uusi ohjelmistosuoritusalusta, jolla voidaan toteuttaa monen tasoisia teknisesti erilaisia sovelluksia. Web-sovellukset voidaan jakaa kolmeen tekniseen vaikeustasoonkenen mukaan?:

  • Teknisesti helpot web-sivustot (esimerkiksi Expression Web- tai Dreamweaver-toteutukset).
  • Kevyet web-sovellukset (esimerkiksi sisällönhallinta).
  • Raskaasti kuormitetut, kompleksiset web-sovellukset (esimerkiksi youtube.com, qq.com, facebook.com).

Ad-hoc-kehittämisprosessit eivät toimi suurissa kompleksisissa web-sovelluksissa.kenen mukaan? Monipuolisten ja monimutkaisten ohjelmistojen toteutukseen tarvitaan selkeitä prosesseja ja menetelmiä.kenen mukaan? Web-ohjelmistotekniikka tutkii menetelmiä ja prosesseja web-sovellusten laadun parantamiseksi.

Web-sovelluksien tekoon on useita web-sovelluskehyksiä, joita ovat esimerkiksi Django ja Ruby on Rails.

Teknologiat ja kehittäminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Web-sovellusten kehittäminen on nykypäivänä mahdollista monilla eri työkaluilla. Web-kehittämistä voi tehdä koodieditorin (VS Code, XCode, Atom, tai vastaava) avulla sekä kehitettävän aplikaation ajamiseen tarvitaan myös serveri millä luotu koodi ajetaan. Serverin voi mahdollistaa esimerkiksi Codesandbox-työkalu, jolloin oman web-sovelluksen ajaminen on helppoa. Codesandboxin kaltaisten palveluiden avulla web-sovellusten luominen ja testaaminen on mahdollista suoraan selaimessa. Tällaiset ympäristöt ovat erityisen käteviä aloittelijoille, jotka haluavat kokeilla ideoitaan ilman monimutkaista asennusprosessia.

Web-sovellusten kehittämiseen on käytettävissä laaja valikoima teknologioita. Suosittuja nykyään käytössä olevia web-kehittämiseen tarkoitettuja ohjelmointikieliä voi käyttää esimerkiksi HTML, CSS tai JavaScriptiä. Nämä kolme ohjelmointikieltä luovat perustan web-sovellusten kehittämiselle. Kyseiset ohjelmointikielet ovat selainpuolen teknologioita. Palvelinpuolelle on omansa, kuten PHP, Python, Ruby tai Node.js.

HTML käyttö kohdistuu web-sovellusten sisällön määrittämiseen ja CSS avulla web-sovelluksen eri komponenttien tyylejä pystyy muokkaamaan, jolloin sovelluksesta saa käyttäjäkokemusta parantavan[1]. "JavaScript-kielen käyttö on lisääntynyt ja perinteisten tekniikoiden rinnalle on noussut uusia menetelmiä. JavaScript-pohjaisia komponentteja julkaistaan kiihtyvällä tahdilla" [2]. JavaScriptin ensimmäinen versio on julkaistu 1995 ja sitä kehitetään jatkuvasti edelleen. JavaScriptiä on helppo oppia ja sen käyttö kohdistuu web-sivujen toiminnallisuuksien ohjelmoimiseen.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. JavaScript Tutorial www.w3schools.com. Viitattu 26.7.2023. (englanniksi)
  2. Joona Haavisto: Web-sovelluskehityksen modernit tekniikat 22.11.2016. Metropolia Ammattikorkeakoulu Insinööri (AMK) Tietotekniikan koulutusohjelma.
  3. JavaScript Tutorial www.w3schools.com. Viitattu 26.7.2023. (englanniksi)