Wang Mang

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Wang Mang (kiinaksi: 王莽; pinyin: Wáng Măng) (45 eaa.6. lokakuuta 23 jaa.) oli Han-dynastian aikainen virkamies, joka kaappasi vallan Liu-suvulta ja perusti oman Xin-dynastiansa (Xin tarkoittaa "uusi"). Wang Mang hallitsi vuodesta 9 vuoteen 23. Jotkut historioitsijat ovat pitäneet Wang Mangia ainoastaan vallananastajana, kun toiset taas pikemminkin edelläkävijänä.

Wang Mang syntyi arvostettuun perheeseen, mutta hänen isänsä kuoli hänen ollessa nuori. Wang Mang oli ainoastaan pienessä sosiaalisessa asemassa, kunnes tuli markiisiksi vuonna 16 eaa. Hänen isänsä siskopuoli oli vaikutusvaltainen keisarinna Wang Zhengjun (71 eaa. – 13 jaa.), joka oli ollut keisari Yuanin (48–33 eaa.) puoliso ja keisari Chengin (33–7 eaa.) äiti. Vuonna 8 eaa. Wang Mang nimitettiin keisari Chengin sijaishallitsijaksi, mutta Cheng kuoli vuonna 7 eaa. ja hänen seuraajakseen tuli keisari Ai (7–1 eaa.), joka ei ollut yhteydessä keisarinna Wang Zhengjuniin. Tämän vuoksi Wang Mang erosi virastaan.

Keisari Ai kuoli vuonna 1 eaa. ja keisarinna Wang Zhengjun nimitti Wangin Mangin uuden keisarin Pingin (1 eaa. – 6 jaa.) sijaishallitsijaksi. Wang Mang nimitti tyttärensä Pingin keisarinnaksi. Kun keisari Ping kuoli lapsena vuonna 6, Wang Mang valitsi uudeksi keisariksi alaikäisen vallanperijän Ruzin (6–9). Silloin Wang Mang nimitti itsensä virkaatekeväksi keisariksi ja osallistui propagandakampanjaan, jonka avulla hän kannattajineen uskotteli, ettei Han-dynastialla ollut enää Taivaan mandaattia ja että se jouduttaisiin korvaamaan uudella dynastialla. Viimein, tammikuussa 9, hän julisti Xin-dynastian virallisesti alkaneeksi.

Ollessaan sijaishallitsijana Wang Mang oli saanut mainetta kyvykkäänä hallitsijana ja aluksi hänen valtaannousuaan pidettiin hyvänä asiana. Hän pyrki täydentämään rahakirstua perustamalla valtion omistamia laitoksia ja monopoleja. Hänen päätöksensä kansallistaa kulta ja julkaista uusia valuuttoja aiheuttivat vastoinkäymisiä sekä tyytymättömyyttä kauppiaiden keskuudessa. Vuonna 9 hän julisti, että kaikki suureksi kasvaneet säädyt, jotka uhkasivat keisarillista valtaa, tuli hajauttaa ja niiden maat jakaa talonpoikien eli veronmaksajien kesken. Tämä ei sopinut hyvin aristokraattiseen järjestelmään ja se pakotti Wang Mangin kumoamaan tämän määräyksen vuonna 12.

Toinen suuri syy Wang Mangin valtakauden rappeutumiselle oli diplomaattisissa asioissa. Hänestä tuli häikäilemätön ja harha-askelia tekevä, kun hän kävi kauppaa liittolaistensa, etenkin xiongnujen, kanssa. Hän mustamaalasi heidän Chanyunsa (kuningas) ja yritti häiritä heidän omia asioitaan. Tämä johti diplomaattisten suhteiden hajoamiseen ja venytti osapuolten välisiä sotia monien eri heimojen kanssa. Vuosien 2 ja 5 välillä sekä uudestaan vuonna 11 Keltaisenjoen virtaussuunta vaihtui pohjoisesta etelään Shangdongin niemestä katsottuna. Se aiheutti nälänhätää, epidemioita ja maastamuuttoa talonpoikien keskuudessa. Talonpojat liittoutuivat yhteen järjestäen yhä vain suurempia kapinoita. Vuoden 23 lokakuussa pääkaupunkiin Chang'aniin hyökättiin ja keisarillinen palatsi ryöstettiin tyhjilleen. Wang Mang ja hänen 1 000 hovimiestään taistelivat viimeiseen saakka, mutta lopulta heidät tuhottiin kaikki. Han-dynastia palasi valtaan vuonna 25, kun Liu Xiu eli keisari Guangwu (25–57) nousi valtaan.

Varhainen elämä ja ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wang Mang oli Wang Manin (王曼) poika ja keisarinna Wang Zhengjunin nuorempi veli. Hänen vaimonsa oli Qu (渠, perheen nimi tuntematon). Wang Mang syntyi vuonna 45 eaa. Hänen isänsä kuoli Wang Mangin ollessa vielä nuori ennen Keisari Chengin valtaannousua ja hänen äitinsä, keisarinna Wangin, tuloa keisarinnaksi. Toisin kuin suurin osa hänen veljistään Wang Mangilla ei ollut mahdollisuutta tulla markiisiksi. Keisarinna Wang Zhengjun koki perhettään kohtaan sääliä ja ennen kuin hän tuli leskeksi, Qu oli muuttanut keisarilliseen palatsiin elämään heidän kanssaan.

Wang Mangin ollessa hyvin yhteydessä keisarilliseen perheeseen hän ei ollut saanut osakseen läheskään yhtä paljon ylellisyyttä kuin hänen serkkunsa. Toisin kuin hänen leveästi elävät tuttavansa, Wang Mang oli nöyrä ja hänellä oli halua opiskella. Hän ei pukeutunut tyypillisiin aatelisten vaatteisiin, vaan tavalliseen kungfutselaiseen kouluasuun. Häntä kehuttiin siitä, kuinka läheinen hän oli äidilleen ja kuinka paljon hän huolehti kuolleen veljensä Wang Yungin (王永) vaimosta sekä pojasta Wang Guangista (王光). Wang Mang osoitti ystävällisyyttä useille ihmisille ja palveli huolellisesti serkkujaan.

Kun Wang Mangin vaikutusvaltainen serkku Wang Feng (王鳳, armeijan komentaja vuosina 33–22 eaa.) sairastui, Wang Mang huolehti hänestä ympärivuorokautisesti ja huolehti hänen terveydestään sekä henkilökohtaisista asioista. Wang Feng liikuttui asiasta suuresti ja ennen kuolemaansa hän pyysi keisarinna Wangia Zhengjunia sekä keisari Chengiä pitämään hyvää huolta Wang Mangista. Myöhemmin Wang Mang pääsi keisarilliseksi avustajaksi (黃門郎) ja sittemmin hänet ylennettiin yhdeksi keisarillisen vartioston (射聲校尉) komentajista. Vuonna 16 eaa. toinen Wang Mangin serkuista, Chengdun markiisi Wang Shang (王商), ehdotti Wang Mangin ylentämistä markiisiksi. Useat eri virkailijat suostuivat hakemukseen ja keisari Cheng vakuuttui Wang Mangin maineesta. Wang Mang ylennettiin Xindun markiisiksi. Useat eri historioitsijat ovat kuvailleet Wang Mangin tulleen aina vain vaatimattomammaksi sen myötä, mitä korkeampaan virkaan hänet ylennettiin. Hän ei lisännyt vaurauttaan, mutta käytti rahaa tukeakseen koululaisia ja antaakseen lahjoja kollegoilleen, joilta hän sai yhä vain enemmän kunnioitusta. Toinen asia, josta Wang Mang tuli tunnetuksi, oli se, että hänellä oli vain yksi vaimo, Lady Wang (huomaa, että hänellä oli jo valmiiksi sama perhenimi kuin Wang Mangilla). Myöhemmät tapahtumat näyttävät, ettei Wang ollut aivan uskollinen vaimolleen.

Keisari Cheng nimitti Wang Mangin serkut yksi toisensa jälkeen asevoimien komentajiksi (korkein tuomioistuin) ja spekulaatio lisääntyi siitä, kuka voisi olla Wang Genin (王根, komentaja vuosina 12–8 eaa.) seuraaja. Wang Mangia pidettiin yhtenä vaihtoehtona ja toisena taas hänen serkkuaan Chunyu Zhangia (keisarinna Wang Zhengjunin siskonpoika), jolla oli paljon läheisemmät yhteydet keisari Chengiin kuin Wang Mangilla. Chunyu Zhangilla oli myös ystävyyssuhteita keisari Chengin molempien vaimojen kanssa: keisarinna Zhao Feiyan (16–7 eaa.) ja hänen entisen vaimonsa keisarinna Xun (31–18 eaa.). Voittaakseen Chunyu Zhangin oletetun voiton Wang Mang ryhtyi toimimaan. Hän keräsi todisteita siitä, että Chunyu Zhang oli ylimalkainen mies sanoissaan sekä teoissaan ja että hän oli ottanut salaa vastaan lahjuksia vallasta syöstyltä keisarinna Xulta, koska lupautui auttamaan hänet "toiseksi keisarinnaksi". Vuonna 8 eaa. hän kertoi Wang Genille ja keisarinna Wang Zhengjunille todisteista. Kumpikin pettyi suuresti. He ajoivat Chunyu Zhangin (toinen komentajaehdokas) maanpakoon. Ennen lähtöään pääkaupungista hän antoi hevosensa ja luksusrattaansa serkulleen Wang Rongille (王融), hänen serkkunsa Wang Lin (王立) pojalle, jota kohtaan hänellä oli sukuvihaa. Wang Li oli iloinen Chunyu Zhangin lahjasta ja ehdotti tälle lupaa jäädä kaupunkiin. Se kiinnitti keisari Chengin huomion, koska hän tiesi Wang Lin ja Chunyun Zhangin välillä olevasta vihasuhteesta. Hän määräsi Wang Rongin vangittavaksi ja Wang Li kehotti paniikin vallassa poikaansa tekemään itsemurhan. Tämä teko sai keisarin entistä epäluuloisemmaksi. Hän määräsi Chunyu Zhangin pidätettäväksi ja kuulusteltavaksi. Chunyu Zhang tunnusti ottaneensa vastaan lahjuksia ja pettäneensä keisarinna Xuta, jonka jälkeen hänet teloitettiin.

Wang Genin ollessa vaarallisen sairas vuonna 8 eaa. hän jätti eroanomuksensa ja pyysi Wang Mangia hänen seuraajakseen. Talvella 8 eaa. keisari Cheng teki Wang Mangista asevoimien komentajan (大司馬) hänen ollessaan 37 vuotta vanha.

Ensimmäinen virkakausi asevoimien komentajana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wang Mangin ylennyttyä asemaansa - vallallisesti korkeimpaan hallinnolliseen asemaan - hänestä tuli vielä aiempaa paremmin tunnettu henkilö. Vuonna 7 eaa. Wang Mangin serkku, keisari Cheng, kuoli yllättäen luultavasti aivohalvaukseen (tai lääkkeiden yliannostukseen kuten eräät historioitsijat ovat väittäneet). Keisari Chengin veljenpoika, prinssi Liu Xin (劉欣), nousi keisariksi nimellä Ai. Wang Mang pysyi samassa työssään vaikutusvaltaisena ja hänen tädistään tuli vaikutusvaltainen keisarinna.

Asiat muuttuivat kuitenkin pian. Keisari Ain isoäiti, prinsessa Dingtao Fu, oli määräilevä nainen, joka määräili pojanpoikaansa. Hän halusi kovasti keisarinnan tittelin. Keisarinna Wang Zhengjun määräsi prinsessa Fun ja Keisari Ain äidin, Consort Dingin, tapaamaan hänet joka kymmenes päivä. Prinsessa Fu alkoi kuitenkin pian vierailla pojanpoikansa luona joka päivä ja vaati kahta asiaa tehtäväksi: hänestä pitäisi tulla keisarinna ja hänen sukulaisilleen pitäisi myöntää erilaisia arvoja. Keisarinna Wang Zhengjun antoi prinssi Kangille epätavallisen arvonimen: "Dingtaon keisari Gong" (定陶共皇) ja puoliso Dingille arvon "Dingaton keisarinna Gong" (定陶共皇后). Muutamista Fun tutuista tuli markiiseja. Keisarinna Wang Zhengjun käski myös Wang Mangin erota ja siirtää valtansa Fulle sekä tämän tuttaville. Keisari Ai kinui vastaan ja pyysi Wang Mangia pysymään virassaan.

Pari kuukautta myöhemmin Wang Mang joutui yhteenottoon keisarinna Fun (6–1 eaa.) kanssa. Suurella keisarillisella juhla-aterialla istumapaikoista vastaava virkamies siirsi keisarinna Fun tuolin suurkeisarinna Wang Zhengjunin viereen. Kun Wang Mang näki tämän, hän nuhteli tätä virkamiestä ja määräsi keisarinna Fun istuimen siirrettäväksi muualle. Se raivostutti keisarinna Futa, joka poistui ruokasalista. Wang Mang erosi rauhoittaakseen tämän vihaa ja keisari Ai hyväksyi eron. Tämän tapahtuman jälkeen Wangien perhe alkoi vääjäämättä menettää vaikutusvaltaansa.

Virkaatekevänä keisarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koska nuorella keisari Pingillä ei ollut lapsia vaimonsa keisarinna Wangin (4–5) kanssa, ei ollut myöskään vallanperijää. Keisari Pingin isoisällä, keisari Yuanilla, ei ollut elossa olevia mahdollisia vallanperijöitä eli keisari Pingin isoisän, keisari Xuanin (74–49 eaa.), jälkikasvun jäsenet olivat mahdollisia vallanperijöitä. Keisari Xuanilla oli 53 elossa olevaa pojanpoikaa, mutta he olivat kaikki aikuisia. Wang Mang ei pitänyt tästä: hän halusi lapsen, jota hän voisi ohjailla. Hän ilmoitti olevan epäasiallista, että saman sukupolven ihmiset perisivät toisensa vallan (vaikka keisari Ping oli juuri muutama vuosi sitten perinyt keisari Ain vallan). Sitten Wang Mang tutki 23 keisari Xuanin pojanpojanpoikaa, joista jokainen oli pikkulapsi.

Tutkimusprosessin jatkuessa, Etelä-Chang'an:in pormestari esitti oudon kiven, johon oli kirjoitettu punainen teksti: "Wang Mangin, Anhanin herttuan, pitäisi olla keisari." Wang laittoi hänen poliittiset liittolaisensa pakottamaan Suurkeisarinna Wangin julistaa hänet "Virkaatekeväksi keisariksi" (假皇帝), jolla oli täydet keisarinvaltuudet, kunnes Keisari Xuanin pojan-pojan-poika olisi valittu, ja kohotettu valtaan.

Vuoden 6 jaa. keväänä virkaatekevä keisari Wang valitsi 10-vuotiaan lapsen, nimeltään Ying, keisari Pingin seuraajaksi väittäen, että ennustajat kertoivat Yingin olevan paras ehdokas ja kuninkaiden eniten suosima. Hän antoi Yingille lisänimen Ruzi – sama lisänimi, joka Chengin Kuningas Zhoulla oli ollut hänen ollessaan vähemmistössä ja Zoun herttuan sijaishallitsijana – väittääkseen, että tämä oli yhtä luotettava kuin Zhoun herttua. Joka tapauksessa, Keisari Ruzi ei noussut valtaan, mutta hänelle annettiin kruununperillisen arvo.

Virkaatekevänä keisarina Wang Mang uudelleenperusti Zhoun viiden aatelisasteen systeemin: herttua (公, gong), markiisi (侯, hou), kreivi (伯, bo), varakreivi (子, zi), ja paroni (男, nan).

Monet keisarillisen Liu-klaanin jäsenet olivat luonnollisesti epäileväisiä virkaatekevän keisari Wangin aikomuksista. He aloittivat ja/tai auttoivat useissa eri epäonnistuneissa Wangin vastaisissa kapinoissa:

  • Vuonna 6, Liu Chong (劉崇), Anzhongin markiisi, hyökkäsi Wanchengiin (宛城). Hyökkäys epäonnistui, mutta historioitsijat eivät tarkemmin tiedä mitä hänelle tapahtui, muuta kuin hänen rangaistuksensa: Wang täytti hänen talonsa saastaisella vedellä.
  • Vuonna 7, Zhai Yi (翟義), Dongin kuvernööri ja Liu Xin (劉信), Yanxiangin markiisi aloittivat suurimman näistä kapinoista -- heidä joukkoihin liittyi lisää kapinallisia alueella, joka sijaitsee länteen Chang'an:ista.

He julistivat Liu Xin:in keisariksi. Wang vastasi tähän lähettämällä viestinviejiä joka puolelle kansakuntaa taatakseen, että hän aikoo palauttaa vallan Keisari Ruzille, kun hän kasvaa tarpeeksi isoksi. Wangin armeija tuhosi Zhai:n ja Liu:n armeijat talvella vuonna 2007, ja Zhai kaapattiin ja teloitettiin Hirtetty, revitty ja paloiteltu-tavalla. Liu pakeni, eikä häntä koskaan enää löydetty sen jälkeen. Myös Zhao ja Huo (kapinallisia) tuhottiin ja teloitettiin.

Zhai:n ja Liu Xin:in kuoltua, Wang tuli vain varmemmaksi siitä, että koko valtakunta oli hänen hallinnassaan, ja päätti viimein kaapata valtaistuimen, ja aloittaa uuden dynastian.

  • Vuonna 9 Wang Mangin kaapattua vallan, Liu Kuai (劉快)m Xuxiangin markiisi, hyökkäsi hänen veljensä, Liu Ying:in (Jiaodongin entinen prinssi) Fuchongin herttuakuntaan. Hänen joukkonsa tuhottiin ja tapettiin heidän paetessaan taistelusta.
  • Vuonna 13, Keisari Wang Manhin johtaessa aluetta, Taivaalliset rungot perustettiin vuosilukujen laskemiseen, ja korvaamaan aikaisemman systeemin, joka käytti ainoastaan Maallisia oksia.

Eläköityminen Keisari Ai:n valtakaudella[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wang Mangin eroamisen jälkeen, Keisari Ai pyysi häntä jäämään pääkaupunki Chang'an:aan, ja tapaamaan häntä välillä antaakseen hänelle neuvoja. Kuitenkin 5 eaa., Keisarinna Fu oli onnistunut saamaan arvonimiä, Keisari Ai poisti kohdan "dingtaolainen" hänen arvonimestään, tehden hänestä ainoastaan "Keisari Gong:in". Sitten hän antoi isoäidilleen keisarinnan arvonimen (帝太太后). Wang Mang lähti Xinduun. vuonna 5 eaa. hänen poikansa tapettua palvelijan, Wang Mang käski hänen tehdä itsemurhan. Vuoteen 2 eaa. mennessä olivat sadat virkailijat ja tavalliset ihmiset jättäneet satoja vaatimuksia, joissa pyydettiin Wang Mangia palaamaan pääkaupunkiin. Keisari Ai, joka myös kunnioitti Wang Mangia, kutsui hänet ja hänen serkkunsa Wang Renin (王仁), Wang Genin pojan takaisin pääkaupunkiin avustamaan Suurkeisarinna Wangia.

Joka tapauksessa, Wang Mangilla ei ollut paljoa virallisia työtehtäviä, eikä enää voinut vaikuttaa paljoa politiikkaan.

Henkilökohtaiset tiedot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Isä: Wang Man (王曼), Keisarinna wang Zhengjun varhain kuollut veli
  • Äiti: Qu (渠).

Vaimot:

  • Keisarinna Wang: Wang Yu:n, Wang Huo:n, Wang An:n, Wan Lin:n, ja Prinsessa Huanghuangin äiti.
  • Keisarinna Shi
  • Wang Yu (王宇)
  • Wang Huo (王獲)
  • Wang An (王安)
  • Wang Lin (王臨)
  • Wang Xing (王興)
  • Wang Kuang (王匡)
  • Princess Huanghuang (Keisarinna Hanin Xiaoping).
  • Wang Jie (王捷)
  • Huainengin lapsi, jonka nimeä ei ole tiedossa.

Aiheeseen liittyvää[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]