Walther Wever

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Walther Wever
Bundesarchiv Bild 141-1941 Walther Wever-cropped.jpg
Henkilötiedot
Syntynyt 11. marraskuuta 1887
Wilhelmsort, Saksa
Kuollut 3. kesäkuuta 1936 (48 vuotta)
Dresden-Klotzche, Saksa
Sotilashenkilö
Palvelusmaa(t)  Saksan keisarikunta
Saksa Weimarin tasavalta
Natsi-Saksan vuosina 1935–1945 käytössä ollut lippu. Saksa
Palvelusvuodet 1905–1936
Komentajuudet Luftwaffen esikuntapäällikkö
Sotilasarvo Kenraaliluutnantti

Walther Wever (11. marraskuuta 1887 Wilhelmsort3. kesäkuuta 1936 Dresden-Klotzche) oli saksalainen kenraaliluutnantti ja natsi-Saksan ilmavoimien Luftwaffen ensimmäinen esikuntapäällikkö.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisessä maailmansodassa Wever kehitti niin sanotun joustavan etulinjapuolustuksen periaatteen, joka auttoi saksalaisia joukkoja pitkään kestämään kasvavaa ympärysvaltojen painetta. 1917 hänet siirrettiin sotamarsalkka Paul von Hindenburgin alaisuuteen maavoimien yleisesikunnan, eli Oberste Heeresleitungin (OHL) operatiiviselle osastolle ja hän oli henkilökohtaisesti läsnä kun keisari Vilhelm II luopui kruunusta. Weveristä tuli 1. syyskuuta 1933 ilmailuministeriön (Reichsluftahrtministerium) johtaja, ja maaliskuussa 1935 hänen nimityksekseen muuttui ilmavoimien esikuntapäällikkö.

Göring, Hitler ja takana Wever 1935

Luftwaffen ensimmäisenä esikuntapäällikkönä Wever alkoi kehittää sekä strategisen, että taktisen ilmasodankäynnin perusteita Giulio Douhet’n ideoiden mukaisesti ja selvittää nykyaikaisen lentokoneen rakentamisen asettamia teknisiä vaatimuksia. Luftwaffen strategisen merkityksen korostaminen tarkoitti Stukien, hävittäjien ja pienten pommikoneiden ohella myös nelimoottorisen pommikoneen kehittämistä. Tämän hän nimesi Uralbomberiksi. Lisätutkimuksien jälkeen Wever kuitenkin luopui suunnitelmasta muutamia viikkoja ennen kuolemaansa, kun hänelle kävi yhä selvemmäksi, että valtakunnan johto aikoi sotaa.

3. kesäkuuta 1936 hänen Heinkel He 70 -koneensa syöksyi Dresdenin Klotschen kentältä lähdön jälkeen tuntemattomasta syystä maahan ja Wever sai surmansa.

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Walther Wever.
Edeltäjä:
Ei edeltäjää
Luftwaffen esikuntapäällikkö
1. maaliskuuta 1935 − 3. kesäkuuta 1936
Seuraaja:
Kenraaliluutnantti Albert Kesselring
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: de:Walther Wever