Walter C. Langer

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Walter Charles Langer (5. helmikuuta 1899 Boston, Massachusetts4. heinäkuuta 1981 Sarasota, Florida) oli psykoanalyytikko, joka tunnetaan Adolf Hitleristä tehdyn psykologisen analyysin tekijänä.

Langer syntyi Bostonissa saksalaiseen maahanmuuttajaperheeseen. Hänen vanhempi veljensä William L. Langer oli Harvardin yliopiston historian laitoksen johtaja, joka otti virkavapaata toisen maailmansodan aikana toimiakseen yhdysvaltalaisen tiedustelupalvelun Office of Strategic Services (OSS) tutkimus- ja analyysiryhmässä.

OSS:n päällikkö William "Wild Bill" Donovanin nimittämä Walter Langer auttoi valmistamaan analyysin, joka tunnetaan nimellä Analysis of the Personality of Adolph Hitler. Työryhmässä olivat mukana Harvardin yliopiston psykologisen klinikan johtaja professori Henry A. Murray, New School for Social Research -laitoksen tohtori Ernst Kris ja New Yorkin psykoanalyyttisen instituutin tohtori Bertram D. Lawin.

Ryhmä keräsi laajan lähdepohjan tutkimukselleen mukaan lukien Hitlerin ensi kädeltä tunteneita henkilöitä, kuten Ernst Hanfstaengl, Hermann Rauschning, Princess Stephanie von Hohenlohe, Otto Strasser, Friedlinde Wagner ja Kurt Ludecke. Tutkimus oli uraauurtava poliittisen psykologian saralla. Nykyään vastaavia profilointeja tehdään useissa maissa toisten valtioiden johtajien motiivien ja tekojen ennakoimiseksi.

Langerin ryhmän työllä ei ollut merkitystä liittoutuneiden sotaponnistelulle natsi-Saksan lyömiseksi eikä tiedetä, mikä oli sen vaikutus sodanjohtoon, mutta ryhmä teki joitakin oikeaan osuvia ennustuksia kuten se piti itsemurhaa todennäköisempänä kohtalona natsi-Saksan johtajalle sodan lopun lähestyessä.

Langer vietti eläkevuotensa Floridassa ja kuoli Sarasotassa 1981.

Kritiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Analyysi ja sen pohjalta julkaistu kirja on varsinkin Hitlerin menneisyyttä käsittelevässä osuudessa paljolti vanhentunut yli 60 vuoden aikana ja sisältää erikoiselta vaikuttavia teorioita. Seikka, että suurin osa haastatelluista oli takin kääntäneitä entisiä natseja tai Hitlerin poliittisia vihollisia vaikutti analyysiin. Kirjassa muun muassa esitetään, että Hitlerin isä olisi ollut wieninjuutalaisen pankkiirisuvun Rothschildin kuuluneen miehen avioton poika ja että Hitler olisi kiihdyttänyt Itävallan liittämistä Saksaan peittääkseen tämän seikan.

Kirjassa käsitellään myös muitakin kuuluisaksi tulleita populääriteorioita Hitleristä, kuten että tämä olisi ollut homoseksuaali. Käsitys Hitleristä homoseksuaalina on saanut historiallista vahvistusta professori Lothar Machtanin vuonna 2001 julkaisemassa teoksessa Hitler's Geheimnis: Das Doppelleben eines Diktators, jossa osoitetaan, että Hitlerillä on ollut Wienin-vuosinaan homoseksuaalinen rakkaussuhde nuorehkon asuinkumppaninsa, August Kubizekin (1888–1956), kanssa. DNA-testit ovat lisäksi paljastaneet, että Adolf Hitlerillä on sekä juutalaisia että afrikkalaisia sukujuuria.

Walter C. Langerin kirjoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]