Ernst Hanfstaengl

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ernst Hanfstaengl

Ernst Franz Sedgwick (”Putzi”) Hanfstaengl (2. helmikuuta 1887 München6. marraskuuta 1975 München) oli Adolf Hitlerin taloudellinen ja henkinen tukija Saksan kansallissosialistinen työväenpuolueen varhaisina vuosina. Myöhemmin hänestä tuli puolueen lehdistöpäällikkö.

Ernst Hanfstaengl oli varakkaan kustantajan Edgar Hanfstaenglin ja hänen amerikkalaisen vaimonsa poika. Ensimmäisen maailmansodan ajan hän vietti Yhdysvalloissa, josta hän palasi Saksaan vuonna 1919. Vierailtuaan eräässä Hitlerin varhaisista puhetilaisuuksista Hanfstaengl vaikuttui syvästi. Hän liittyi kansallissosialistisen puolueen jäseneksi ja järjesti varainkeräyksen, jonka avulla Völkischer Beobachter voitiin hankkia puolueen pää-äänenkannattajaksi. Hanfstaengl otti osaa epäonnistuneeseen oluttupavallankaappaukseen 8. marraskuuta 1923. Hän pakeni Itävaltaan, Salzburgiin. Hanfstaenglin vaimon Helenen (synt. Niemeyer) kerrotaan kätkeneen Hitlerin kaappausyrityksen jälkeen vähäksi aikaan miehensä maatilalle Uffingiin. Hanfstaenglin oman kertomuksen mukaan hänen vaimonsa onnistui estää Hitlerin itsemurha ennen tämän pidättämistä. Kertomusta ei ole koskaan vahvistettu puolueettomasta lähteestä, mutta useat historioitsijat pitävät sitä silti luotettavana. Hanfstaengl säilytti läheiset suhteensa Hitleriin, ja vuonna 1931 hänestä tuli kansallissosialistisen puoleen lehdistöpäällikkö. Syyskuussa 1932 hän valmisteli Hitlerin ja Winston Churchillin salaisen tapaamisen Müncheniin – hän oli ystävystynyt Churchillin pojan Randolph Churchillin kanssa. Hitlerin viime hetken kieltäytymisen takia tapaaminen jäi toteutumatta. Seuraavina vuosina Hanfstaengl käytti ulkomaisia kontaktejaan parantaakseen Hitlerin kuvaa ulkomailla.

Maaliskuussa 1937 Hanfstaengl jätti yllättäen Saksan ja matkusti Isoon-Britanniaan. Teon taustaa ei ole tyhjentävästi pystytty selvittämään, mutta selitykseksi on arveltu kilpailua propagandaministeri Joseph Goebbelsin kanssa, Hanfstaenglin kääntymistä Hitlerin vastustajaksi, kavallussyytteitä tai ongelmia Hanfstaenglin juutalaisen syntyperän takia.lähde? Sen sijaan Hanfstaenglin vaimo Helene jäi Saksaan ja profiloitui Hitlerin kritiikittömänä tukijana. Toisen maailmansodan alettua britit internoivat Hanfstaenglin. Yhdysvaltain presidentti Franklin D. Rooseveltin pyynnöstä hänet lähetettiin Yhdysvaltoihin vuonna 1942. Sodan jälkeen Hanfstaengl palasi Saksaan ja julkaisi muistelmansa Zwischen Braunem und Weissem Haus (Ruskean ja valkoisen talon välissä).

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ernst Hanfstaengl, Hitler: The Missing Years; (ISBN 1-55970-272-9)
  • Ernst Hanfstaengl, Zwischen Weißem und Braunem Haus: Memoiren eines politischen Aussenseiters; (ISBN 3-492-01833-5)
  • Ernst Hanfstaengl, The Unknown Hitler: Notes from the Young Nazi Party; (ISBN 1-903933-24-2)
  • Ernst Hanfstaengl, John Toland (Designer), Hitler; (ISBN 1-55970-278-8)
  • Peter Conradi, Hitler's Piano Player: The Rise and Fall of Ernst Hanfstaengl, Confidante of Hitler, Ally of FDR; (ISBN 0-7867-1283-X)