Otto Strasser

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Otto Strasser (myös muodossa Straßer) (10. syyskuuta 1897 Bad Windsheim27. elokuuta 1974 München) oli saksalainen poliitikko ja kansallissosialistisen puolueen vasemmistosiiven jäsen, joka hylkäsi Adolf Hitlerin ajatukset ja perusti oman puolueryhmänsä yhdessä veljensä Gregor Strasserin kanssa.

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Otto Strasser syntyi katoliseen virkamiesperheeseen Baijerissa. Hän otti osaa ensimmäiseen maailmansotaan, jonka jälkeen hän liittyi oikeistolaiseen Freikorpsiin ja sosiaalidemokraattiseen puolueeseenselvennä.

Natsien vasenta laitaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Myöhemmin hän erosi sosiaalidemokraateista ja liittyi 1925 Saksan kansallissosialistiseen puolueeseen, jossa hänen veljensä Gregor Strasser oli ollut jo vuosia. Strasser alkoi toimittaa Arbeiter Zeitung -lehteä.

Hän otti kansallissosialistisen puolueen mainostaman sosialistisen osan tosissaan ja ryhtyi johtamaan kansallissosialistien vasemmistosiipeä Pohjois-Saksassa yhdessä veljensä ja Joseph Goebbelsin kanssa. Ryhmä kannatti lakkoja, pankkien ja teollisuuden kansallistamista sekä läheisempiä suhteita Neuvostoliittoon. Nämä ajatukset eivät olleet Hitlerin mieleen ja Goebbelsin siirtyessä tukemaan Hitleriä 1926 Strasser erotettiin puolueesta 1930.

Maanpako[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Erottamisensa jälkeen hän perusti yhdessä radikaalien kansallissosialistien kanssa oman puolueen: Mustan rintaman. Tarkoituksena oli saada kansallissosialistinen puolue jakaantumaan. Hänen puolueensa ei pystynyt estämään Hitlerin valtaannousua 1933, joten Strasser vietti natsi-Saksan vuodet maanpaossa. Kansallissosialistisen puolueen vasemmisto, jonka Hitler mielsi kilpailijakseen ja poliittiseksi riskiksi, vaiennettiin pitkien puukkojen yössä vuonna 1934, jolloin kansallissosialistit olivat jo saaneet vallan Saksassa. Tämän puhdistuksen jälkeen Hitler jäi yksinvaltiaaksi puolueeseensakin.

Strasser asettui ensin Sveitsiin vuonna 1938 ja sitten vuonna 1940 hän matkusti Portugalin kautta Bermudalle jättäen vaimonsa ja heidän kaksi lastaan Sveitsiin. Seuraavana vuonna hän muutti Kanadaan, aluksi Montrealiin, sitten Paradiseen, Nova Scotiaan. Hän eleli vuokra-asunnossa ruokakaupan yläpuolella salanimellä Adolph Schmidt yli vuosikymmenen. Näyttää siltä, että hän ei tuona aikana kertaakaan yrittänyt ottaa yhteyttä perheeseensä tai yrittänyt saada näitä elämään kanssaan sodan jälkeen.

Maanpakonsa aikana hän kirjoitti useita artikkeleja natsi-Saksasta ja natsijohdosta brittiläisiin, yhdysvaltalaisiin ja kanadalaisiin sanomalehtiin. Montreal Gazette lehden jutuissa häntä avusti silloinen toimittaja, myöhemmin poliitikko Donald C. MacDonald.

Paluu Saksaan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Strasser pääsi palaamaan oikeuden päätöksellä Länsi-Saksaan vuonna 1955. Hän yritti palattuaan perustaa oman puolueen: Deutsche Soziale Union, joka ei kuitenkaan saanut paljoakaan kannatusta.

Strasser kannatti vasemmistolaista kansallissosialismia aina kuolemaansa asti. Vuonna 1969 hän julkaisi omaelämäkertansa, jolla oli historiallisesti paljonpuhuva nimi Mein Kampf (suom. Taisteluni, Hitlerin pääteos on samanniminen).

Otto Strasserin ideologiat vaikuttavat vielä 2000-luvun uusnatseihin. Aatteet käsittivät ristiriitaisesti esimerkiksi feodalismia ja maanomaisuuden uudelleenjakoa. Strasserin ajatuksia on kritisoitu lähinnä utopistisiksi.