Vuosangan ampuma-alue

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Vuosangan ampuma-alue (Vuosangan ampuma- ja harjoitusalue[1]) on yksi neljästä maavoimien pääampumaharjoitusalueesta. Se sijaitsee Kuhmossa. Valtion maa- ja vesialueita hallinnoiva Metsähallitus on vuokrannut alueen Puolustusvoimille ampuma- ja harjoitusalueeksi.

Siellä harjoittelee pääsääntöisesti lähin varuskunta, Kainuun Prikaati, mutta aluetta käyttävät myös useat muut maavoimien joukko-osastot Maanpuolustuskorkeakoulu, Maasotakoulu, Jääkäriprikaati ja Kainuun rajavartiosto sekä vapaaehtoiseen maanpuolustuskoulutukseen keskittynyt Maanpuolustuskoulutusyhdistys.

Vuosangan ampuma-alue on vuosittain käytössä noin 160 vuorokautta. Alueen pinta-ala vuonna 2020 on 17 737 hehtaaria.[2]. Maalialueen laajuudeksi on ilmoitettu 3 374 hehtaaria.

Vuosangassa harjoitellaan taistelua ja ampumista jalkaväen, panssarintorjunnan, kranaatinheittimistön, tykistön ja ilmatorjunnan aseilla ja asejärjestelmillä sekä harjoitellaan räjäytystoimintaa. Käytössä on lähes kaikki Puolustusvoimien ajoneuvot, muun muassa telakuorma-autot sekä erilaiset panssari- ja pyöräajoneuvot.

Ampuma- ja harjoitusalueella on siviileillä vapaa kulkuoikeus vain silloin, kun kovapanosammuntoja ei ole eikä aluetta käytetä joukkojen ryhmitysalueena. Jos aluetta käytetään ryhmitysalueena ammunta-ajan ulkopuolella, siviilien (esim. metsästäjät) liikkuminen on sallittua teiden suunnassa.[3]

Metsähallitus toteuttaa harjoitusalueella Puolustusvoimien tilaamat metsänkäsittelyt, jotka suunnitellaan yhdessä. Maalialueella tehtävistä töistä ei tehdä metsänkäyttöilmoitusta, koska niitä eivät koske metsälaki tai metsäserfifiointi.

Koko ampuma-alue on merkitty maastoon puihin maalatuin keltaisin merkinnöin ja tiestön varteen asetetuin kieltotauluin. Maalialue on merkitty maastoon punaisilla maalimerkinnöillä joko puihin tai erillisiin rajapaaluihin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]