Vuoden 1993 Atlantin hurrikaanikausi

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kauden yhteenveto

Vuoden 1993 Atlantin hurrikaanikausi alkoi 1. kesäkuuta 1993 ja päättyi 30. marraskuuta 1993, koska tänä aikana muodostuvat useimmat trooppiset hirmumyrskyt Atlantin valtameressä. Kauteen kuului kaksi matalapainetta, kahdeksan nimettyä myrskyä, joista neljä kehittyi hurrikaaneiksi.

Myrskyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Trooppinen matalapaine 1[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sateelliittikuva matalapaineesta 1. kesäkuuta

Matalapaine 1 muodostui Afrikan rannikolta 13. toukokuuta liikkeelle lähteneestä trooppisesta aallosta Kuuban eteläpuolella 31. toukokuuta[1]. Se haihtui 2. kesäkuuta. Tulvat aiheuttivat yhteensä 20 kuolonuhria, joista 7 Kuubassa ja 13 Haitissa.

Arlene[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Trooppinen myrsky Arlene

Karibianmerellä havaittiin 9. kesäkuuta trooppinen aalto, joka liikkui länteen. Arlene ilmeni voimakkaina sateina El Salvadorissa josta se siirtyi luoteeseen. Suotuisien olosuhteiden vuoksi se pystyi kehittymään matalapaineeksi 18.6 ja edelleen myrskyksi 19.6. Se iski maihin seuraavana päivänä Padre Islandilla, minkä jälkeen se heikentyi.[2]

Bret[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bret Venezuelan yläpuolella
Pääartikkeli: Trooppinen myrsky Bret

Bret muodostui 4. elokuuta noin 1 850 kilometriä Kap Verdestä länteen. Se pysytteli käytännössä koko ikänsä leveyspiirin 10° N paikkeilla

Cindy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cindy sateelliittikuvassa 15.8

Trooppinen matalapaine muuttui myrskyksi 14. elokuuta Martiniquen lähellä ja myrskyvaroitus annettiin Pienille Antilleille ja Neitsytsaarille. Tuolloin myrskytuulet ulottuivat noin 97 kilometriä myrskyn silmästä. Cindy saavutti korkeimman tuulennopeutensa 72 km/h 16. elokuuta, minkä jälkeen se taantui matalapaineeksi Dominikaanisen tasavallan kohdalla ja haihtui 17.8.

Cindy aiheutti neljän ihmisen kuoleman, joista kaksi oli Dominikaanisessa tasavallassa, jossa ilmoitettiin myös kaksi kadonnutta, ja kaksi Martiniquella. Teille ja taloille arvioidaan sattuneen useiden miljoonien dollarien vahingot Martiniquella. Puerto Ricossa evakuoitiin useita satoja.[3]

Dennis[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dennis 25. elokuuta

Dennis muodostui Keski-Atlantilla 24. elokuuta, liikkui luoteeseen ja haihtui 28. päivä. Se ei koskaan noussut maihin eikä aiheuttanut ihmishenkien menetyksiä tai aineellisia vahinkoja.

Hurrikaani Emily[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sateelliittikuva hurrikaani Emilystä

Emily muodostui 22. elokuuta trooppisena matalapaineena ja muutettuaan reittiään se tuli 40 kilometrin päähän Pohjois-Carolinan Hatteras Islandista ollessaan luokan 3 hurrikaani. Se haihtui 6. syyskuuta.

Pohjois-Carolinassa ja Virginiassa raportoitiin 3 hukkumiskuolemaa. Aineellisten vahinkojen arvoksi arvioitiin 35 miljoonaa dollaria silloisessa rahassa.

Hurrikaani Floyd[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Floyd muodostui Bermudan ja Hispaniolan välissä 7. syyskuuta, minkä jälkeen se kulki pohjoiseen pysytellen koko ajan Bermudan itäpuolella. Se voimistui hurrikaaniksi 9.9. ollessaan Nova Scotian kaakkoispuolella. Liikkuessaan itään se menetti trooppisia piirteitään. Saapuessaan Bretagneen 13.9 sen tuulen nopeus oli korkeimmillaan 130 km/h.

Hurrikaani Gert[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hurrikaani Gert lähestymässä Meksikon rannikkoa 20.9
Pääartikkeli: Hurrikaani Gert

Trooppinen aalto lähti liikkeelle Dakarin länsirannikolta 5. syyskuuta, liikkui nopeasti länteen ja kehittyi matalapaineeksi 14. syyskuuta. Seuraavana päivänä se muuttui myrskyksi ja Nicaraguan yli liikuttuaan takaisin matalapaineeksi, joka liikkui Hondurasin halki luoteiselle Karibianmerelle. Uudelleen myrskyksi muututtuaan se liikkui Jukatanin niemimaan halki Meksikonlahteen, jonne saapuessaan se oli jälleen matalapaine.

19.9 Gert vahvistui luokan 2 hurrikaaniksi ja iski maihin Tuxpanissa iltapäivällä 20.9. Liikkuessaan Meksikon halki 21.9 se heikentyi matalapaineeksi ja siirryttyään saman päivän iltana itäiseen Tyyneenmereen se sai nimen "Trooppinen matalapaine 14E". Se haihtui 24.9.[4]

Hurrikaani Harvey[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matalapaine, joka myöhemmin muuttui Harveyksi, muodostui 640 kilometriä Bermudasta etelään. Se kääntyi koilliseen, vahvistui myöhemmin luokan 1 hurrikaaniksi ja heikkeni nopeasti.

Trooppinen matalapaine 10[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kauden kymmenes matalapaine muodostui Bermudan kaakkoispuolella 29. syyskuuta. Vastoin ennustuksia se ei vahvistunut vaan yhdistyi kylmärintamaan 1. lokakuuta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tropical Depression One - May 30-June 1, 1993 NOAA. Viitattu 3.8.2010.
  2. Tropical Storm Arlene - June 18-23, 1993 NOAA. Viitattu 28.7.2010.
  3. "Tropical Storm Cindy Preliminary Report Page 2" (GIF) National Hurricane Center. Viitattu 27.7.2010. (englanniksi)
  4. Hurricane Gert/T.D. #14E - September 14-28, 1993 NOAA/ National Weather Service. Viitattu 3.8.2010.