Vladimir Kara-Murza

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vladimir Kara-Murza vuonna 2017

Vladimir Vladimirovitš Kara-Murza (s. 7. syyskuuta 1981 Moskova) on venäläinen toimittaja ja oppositiopoliitikko. Hän on toiminut Avoin Venäjä -liikkeessä ja Kansan vapauden puolueessa. Vuosina 2000–2003 hän toimi Boris Nemtsovin neuvonantajana. Vuonna 2012 Kara-Murza antoi Yhdysvaltain kongressissa lausunnon Venäjän ihmisoikeustilanteesta Magnitski-lain käsittelyn yhteydessä. Hän on kannattanut samanlaisten lakien käyttöönottoa myös Kanadassa ja EU:n alueella.

Vuosina 2004–2012 Kara-Murza toimi riippumattoman venäläisen RTVI-televisiokanavan Washingtonin-toimiston päällikkönä[1]. 2012 hänestä tuli Institute of Modern Russian vanhempi poliittinen neuvonantaja New Yorkissa[1]. 2014 hän aloitti Mihail Hodorkovskin Avoin Venäjä -säätiön koordinaattorina puolittain Venäjällä ja USAssa[1].

Vladimir Kara-Murza vuonna 2005.

Toukokuussa 2015 Kara-Murza joutui sairaalaan myrkytysoireiden takia, joiden alkuperää ei saatu selville.[2] Hän toipui epäillystä myrkytyksestä, mutta helmikuussa 2017 joutui uudelleen sairaalaan samanlaisten oireiden takia.[3] Oireiden lievityttyä hän poistui Venäjältä hoidettavaksi ulkomailla.[4]

Bellingcatin, The Insiderin ja Der Spiegelin yhteisen tutkimuksen mukaan kummankin myrkytystapauksen aikoihin Kara-Murzaa oli kuukausien ajan varjostanut FSB:n Kriminalistiikan instituutti, joka tunnetaan Aleksei Navalnyin myrkyttäjinä[1]. Myrkyttäjäryhmä oli seurannut Kara-Murzaa Nemtsovin kuolemasta lähtien[1]. Kara-Murza uskoo murhayritystensä syynä olleen hänen työnsä Magnitski-lain voimaan saattamiseksi[1].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]