Vladimír Kýhos

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vladimír Kýhos
Henkilötiedot
Syntynyt23. kesäkuuta 1956 (ikä 66)
Chomutov, Tšekkoslovakia
Kansalaisuus  Tšekki
Jääkiekkoilija
Pelipaikka hyökkääjä
Pituus 182 cm
Paino 82 kg
Seura
Seura HC Litvínov
Sarja Extraliga
Tehtävä päävalmentaja
Pelaajaura
Pääsarjaura 1974–1990
NHL-varaus 139. varaus, 1984
Minnesota North Stars
Valmennusura
Vuodet 1994–
Seurat HC Litvinov
KLH Chomutov
HC Kometa Brno
HK Dukla Trencin
HC Karlovy Vary
HK Hradec Kralove
HC Ocelaři Třinec
BK Mladá Boleslav

Vladimír Kýhos (s. 23. kesäkuuta 1956 Chomutov, Tšekkoslovakia) on uransa päättänyt tšekkiläinen jääkiekkoilija ja nykyinen jääkiekkovalmentaja.

Pelaajaura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kýhos aloitti pääsarjauransa Tšekkoslovakian sarjassa HC Litvinovin joukkueessa keväällä 1975 pelaamalla kuudessa ottelussa. Kaksi seuraavaa kautta hän pelasi kakkostasolla HK Dukla Trencinin ja HC Litomericen joukkueissa.

Kaudesta 1977–1978 alkaen Kýhos pelasi säännöllisesti Litvinovin riveissä kaikkiaan yhdeksän kauden ajan ennen siirtymistään HC Plzenin riveihin. Plzenin joukkueessa Kýhos pelasi vain yhden kauden ja siirtyi kaudeksi 1988–1989 Suomeen Jääkiekon I-divisioonassa pelanneen JoKP:n riveihin. Kýhos teki divarikaudella 23 maalia ja 67 pistettä, joka riitti joukkueen sisäisessä pistepörssissä toiseen sijaan Tero Arkiomaan jälkeen. JoKP nousi kauden päätteeksi Liigaan ja Kýhos jatkoi joukkueessa vielä liigakaudenkin ajan. Liigavisiitti jäi kuitenkin joukkueelta ja Kýhosilta yhden kauden mittaiseksi. Kýhos jatkoi Suomessa vielä kauden 1991–1992 pelaten Jääkiekon II-divisioonassa Kokkolan Hermeksen riveissä. Tämän jälkeen Kýhos katsoi tulleen ajan päättää pelaajaura.

Kýhos pelasi ensimmäiset maajoukkueottelunsa kaudella 1980–1981 mutta ei tullut valituksi arvokisajoukkueeseen. Seuraavan kerran hän edusti maataan Sarajevon olympiaturnauksessa 1984. Seitsemässä pelaamassaan ottelussa Kýhos teki yhden maalin ja kärsi kaksi pientä rangaistusta. Kotiin tuomisina turnauksesta oli hopeamitali.

Valmennusura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodesta 1994 alkaen Kýhos on toiminut valmentajana pääosin Tšekin Extraligassa useissa eri joukkueissa. Keväällä 2010 Kýhos teki lyhyen visiitin Slovakian liigaan kun hän korvasi erotetun Frantisek Hossan HK Dukla Trencinin valmentajana.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]