Vjatšeslav Orfinski

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vjatšeslav Orfinski
Вячесла́в Петро́вич Орфи́нский
2007 Likhachev Foundation Prize ceremony - Vyacheslav Orphinsky (1).jpg
Henkilötiedot
Syntynyt29. huhtikuuta 1929 (ikä 93)
Venäjä Petroskoi, Karjalan tasavalta, Venäjä
Ammatti professori, akateemikko RAASN
Puoliso Raisa Orfinski (o.s. Poljakov) (s. 1931)

Vjatšeslav Petrovitš Orfinski (ven. Вячесла́в Петро́вич Орфи́нский; s. 29. huhtikuuta 1929 Petroskoi, Karjalan tasavalta, Venäjä) on akateemikko, ja koulutukseltaan arkkitehtuurin professori sekä jäsen Venäjän tiedeakatemian arkkitehtuurin ja rakentamisen tiedekunnassa. Hän on Venäjän pohjoisen puuarkkitehtuurin asiantuntija ja toiminut näkyvästi muun muassa Vienan Karjalan runokylien ainutlaatuisen arkkitehtuurin ja elämäntavan suojelijana. Suomessa hänet tunnetaan etenkin Vienassa sijaitsevan kalevalaisen Paanajärven runokylän suojelun puolestapuhujana.

Elämänvaiheita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Valmistuttuaan vuonna 1948 Petroskoin arkkitehtiosastolta hän siirtyi Moskovaan suorittamaan jatko-opintoja arkkitehtuurissa. Moskovasta valmistumisensa jälkeen hän työskenteli Petroskoissa vuosina 1954–1970.

Vuodesta 1970 hän opetti Petroskoin valtionyliopiston muotoilun ja arkkitehtuurin osastolla arkkitehtuuria ja grafiikkaa. Vuodesta 1997 hän toimi Petroskoin valtionyliopiston kansanarkkitehtuurin tutkimuslaitoksen johtajana ja loi uuden tieteellisen suunnan etnoarkkitehtuurin, jossa yhdistetään etnografiaa ja arkkitehtuuria.

Palkinnot ja kunnianosoitukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Orfinski on laajalti palkittu Venäjällä erilaisin kunnianosoituksin ja mitalein. Hän on saanut muun muassa Karjalan autonomisen tasavallan kunniatutkijan mitalin (1989) sekä valtionpalkintoja vuosina 1984 ja 1988. Lisäksi hän sai Karjalan tasavallan valtionpalkinnon vuonna 2006. Hänet palkittiin Venäjällä merkittävästä työstään venäläisen kulttuuriperinteen säilyttäjänä vuonna 2014.[1] Hänet nimettiin myös Petroskoin kunniakansalaiseksi vuonna 2014.[2][3]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]