Visa Nurmi

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Visa Nurmi (13. toukokuuta 1956 Pori2. syyskuuta 2009) oli suomalainen mainosalan yrittäjä, ruokakirjailija ja -toimittaja.

Nurmi toimi 1980-luvulla mainostoimisto U.S.P. Turku Oy:ssä muun muassa toimitusjohtajana. Mainostoimisto Rientolan hän perusti Turkuun 1992. Vuonna 2003 hän perusti mainostoimisto Kauppakomppania Anton Kaufmannin ja ryhtyi sen toimitusjohtajaksi.[1]

Valtakunnallisesti Visa Nurmi tunnettiin paremmin ruokakirjailijana ja -toimittajana. Nurmi oli vaikuttamassa Gourmet-lehden syntyyn ja kirjoitti pitkään ruokapalstaa Suomen Kuvalehteen sekä kolumnia Helsingin Sanomien ruokasivuille. Keittiömestari Antti Vahteran kanssa hän kirjoitti kymmenkunta keittokirjaa. Hän kuului turkulaisen ravintola Roccan taustahenkilöihin ja oli myös Ruokala-yhtiön taustalla. Ruoan ohella hänen toinen intohimonsa oli kirjallisuus.[2] Viimeisinä vuosinaan hän piti yhdessä Esko Antolan ja Tero-Pekka Henellin kanssa Kannuvalimo-nettiblogia.

Nurmi opiskeli 1970-luvulla yhteiskuntatieteitä Turun yliopistossa ja oli vahvasti mukana Kokoomuksen toiminnassa muun muassa puolueen Satakunnan piirissä ja puoluevaltuustossa.[1]

Nurmen ensimmäinen vaimo kuoli syöpään ja kolme tytärtä perinnölliseen JNCL-sairauteen.[3] Toisesta avioliitosta hänellä on poika[2] ja tytär.

Julkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Hyvän maun rajoilla : ruokaa ja ruokapuhetta, Antti Vahtera, Visa Nurmi, [valokuvat: Arto Kangas]. Otava, 1998.
 • Hellan haltuun, Antti Vahtera, Visa Nurmi, teksti: Heikki Laiho, kuvat: Arto Kangas. Otava, 2000.
 • Makuasioita, Antti Vahtera, toimittanut Visa Nurmi, [valokuvat: Vesa-Matti Väärä]. Kokki & Makuri, 2000
 • Likivihreät, Antti Vahtera, Visa Nurmi, [valokuvat: Arto Kangas ...], [piirrokset ... Kirsi Tapani]. Otava, 2003.
 • Nakit ja muusi : suomalaisen makkarakirja, Markku Haapio, Antti Vahtera, Visa Nurmi, [reseptien kuvat: Arto Kangas]. Otava, 2002.
 • Sekametelisoppaa ja kauha kanssanne, Antti Vahtera, Visa Nurmi, [valokuvat: Arto Kangas ...], [teksti: Heikki Laiho ja Visa Nurmi]. Otava, 2006
 • Yksinkertaiset yhdessä, Antti Vahtera, Visa Nurmi, [valokuvat: Arto Kangas ...]. Otava, 2005
 • Skandimania : Antti ja Visa villeinä Pohjolaan, Visa Nurmi, Antti Vahtera, [valokuvat: Seilo Ristimäki]. WSOY, 2007
 • Mojo : uusia ruokarytmejä hella hehkuen! : it's working..., Visa Nurmi, Antti Vahtera featuring Iiro Rantala, [valokuvat: Seilo Ristimäki]. WSOY, 2009

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. a b Ruokakirjailija Visa Nurmi kuoli 3.9.2009. Satakunnan Kansa. Viitattu 8.7.2012.
 2. a b Bäcksbacka, Katja: Mainosmies oli herkkusuu ja ruokakulttuurin edistäjä. Helsingin Sanomat, 4.9.2009, s. C9. Sanoma News Oy. Artikkelin verkkoversio. (vaatii tilauksen)
 3. Mervi Luotonen: Syvien tunteiden isänpäivä 11.11.2006. Turun Sanomat Extra. Viitattu 8.7.2012.
Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.