Viron kylmä sota

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Viron kylmä sota
Viron kylmä sota.jpg
Kirjailija Leena Hietanen
Genre historia
Kustantaja WSOY
Julkaistu 2008
Sivumäärä 142
ISBN 978-951-0-34652-5
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Viron kylmä sota on suomalaisen freelance-toimittajan Leena Hietasen pamfletti, joka aiheutti keväällä 2008 kohun Suomessa ja Virossa[1].

Keskeiset argumentit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjan pääaiheena on Viron ilman kansalaisoikeuksia jäänyt venäläisvähemmistö. Vaikka Viro lupasi huolehtia vähemmistöjen oikeuksista jo ennen Euroopan unioniin liittymistä, maassa eli yhä vuoden 2008 keväällä yli 100 000 venäläistä ilman kansalaisuutta[2].

Hietasen mukaan Viron hallitus toimii harkitusti, koska se suhtautuu vähemmistöönsä kuten Israel palestiinalaisiin ja Etelä-Afrikan apartheidhallitus mustiin. Virolla on matkaa demokratiaan, koska kansallinen enemmistö johtaa maata yksipuolisesti.

Venäläisten sortamista hallitus perustelee Hietasen mukaan "miehitysmyytillä".[1] Hietanen ei hyväksy Viron Neuvostoliiton-kauden nimittämistä miehitykseksi.

Kirjassa myös selitetään sitä, miksi Venäjän federaatio asetti Virolle ennen sen liittymistä Euroopan unioniin 100 % korkeammat tullit kuin esimerkiksi Suomelle. Hietasen mukaan syynä on se, että virolaiset presidentti Lennart Meren johdolla pyrkivät saamaan Viron ortodoksisen kirkon kiinteistöt sen pääasiassa venäjänkielisilta seurakunnilta, missä myös Suomen ortodoksisen kirkon johto toimi tukena ryhtymällä johtamaan kilpailevaa virolaista kansallismielistä "pöytälaatikkokirkkoa".

Kritiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pamfletti on saanut osakseen runsaasti kritiikkiä Virossa[3] ja Suomessa. Virolaisen poliitikon Mart Nuttin mukaan teos edustaa Venäjän näkemystä.[4] . Virolaissuomalainen kirjailija Sofi Oksanen on verrannut pamfletin väitteitä Viron miehityksen kieltämisestä holokaustin kieltämiseen [5].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]