Virkavalta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Virkavalta eli virastovaltaisuus tarkoittaa sitä, että virkahenkilöstöllä on huomattavan suuri merkitys yhteiskunnan toiminnassa. Arkikielessä virkavalta tarkoittaa vain poliisia. Virkavalta esitetään usein sanan byrokratia synonyymiksi.

Virkavalta ei ole politiikkaa, sillä se ei säädä lakeja vaan toteuttaa niitä. Lakien ja säädösten toteuttamisessa on kuitenkin liikkumavaraa, joten virkavallalla on myös oikeus tehdä omia päätöksiään lakien puitteissa. Yhteiskuntaa voidaan pitää sitä virkavaltaisempana, mitä enemmän mainittua liikkumavaraa on eli mitä enemmän virkamiehillä on valtaa. Länsimaat ovat melko virkavaltaisia; varsinkin Ranskalla ja Saksalla on virkavaltainen maine.

Virkavalta on myös sellainen yhteiskuntamuoto, jossa virkamiehistö hallitsee. Tällaista ei ole maailmanhistoriassa pitkäaikaisena nähty. Yhteiskuntaa voidaan sanoa virkavaltaiseksi tai byrokraattiseksi, jos virkamiehistön rooli on korostunut siten, että on paljon säädöksiä, joiden toteutumista yleensä runsaslukuinen virkamiehistö vahtii.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä yhteiskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.