Virgil Grissom

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Virgil Ivan ”Gus” Grissom
Henkilötiedot
Syntynyt3. huhtikuuta 1926
Mitchell, Indiana
Kuollut27. tammikuuta 1967 (40 vuotta)
Cape Canaveral, Florida
Kansalaisuus yhdysvaltalainen
Ammatti koelentäjä
Ura
Tyyppi astronautti
Sotilasarvo eversti, USAF
Aika avaruudessa 5 h 7 min.
Lennot
Mercury-Redstone 4 Mercury-Redstone 4
Gemini 3 Gemini 3

Virgil Ivan ”Gus” Grissom (3. huhtikuuta 1926 Mitchell, Indiana27. tammikuuta 1967 Cape Canaveral, Florida) oli yhdysvaltalainen astronautti.

Grissomilla oli insinöörin loppututkinto Purduen yliopistosta. Tutkinnon suoritettuaan hän liittyi Yhdysvaltain ilmavoimiin, osallistuen muun muassa yli sataan taistelulentoon Korean sodassa 334. hävittäjälaivueessa. Sodan päätyttyä hän jatkoi opintojaan edelleen ilmavoimien palveluksessa pysyen ja päätyi koelentäjäksi Wright Pattersonin tukikohtaan vuonna 1955. Hän oli sotilasarvoltaan everstiluutnantti.

Ura astronauttina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gus Grissom ja Liberty Bell 7.
Restauroitu Liberty Bell 7.

Koelentäjä Gus Grissom kutsuttiin mukaan ensimmäisen astronauttiryhmän valintaan, ja hän kuului ensimmäisen seitsemän valitun yhdysvaltalaisen astronautin ryhmään (The Original Seven). Hän oli toinen yhdysvaltalainen astronautti avaruudessa Alan Shepardin Mercury 3 -lennon jälkeen Mercury Redstone -aluksellaan ”Liberty Bell 7” (Mercury 4 -lento).

Gus Grissomin ensimmäinen avaruuslento oli päättyä onnettomuuteen, kun kapselin luukun räjähdyspanokset laukesivat ennenaikaisesti ja kapseli alkoi täyttyä vedellä. Nostoyrityksistä huolimatta pelastushelikopteri ei pystynyt nostamaan vedellä täyttynyttä kapselia, vaan se vajosi syvyyksiin. Samalla veden varassa olleen Grissomin avaruuspuku täyttyi vedellä ja hän oli hukkua ennen pintasukeltajan tuloa apuun. Yli neljän kilometrin syvyyteen vajonnut kapseli paikannettiin ja nostettiin ylös Atlantin valtamerestä vuonna 1999.[1]

Kun Yhdysvaltain ensimmäisen avaruuslennon lentänyt astronautti Alan Shepard joutui sisäkorvavikansa vuoksi luopumaan lentotehtävistä, Gus Grissom valittiin ensimmäisen Gemini-lennon komentajaksi, kumppaninaan John W. Young. Gemini-alus nimettiin NASAn vastustuksesta huolimatta ”Molly BrowniksiBroadway-musikaalin Uppoamaton Molly Brown mukaan. Gemini 3 -lennon myötä 23. maaliskuuta 1965 Gus Grissomista tuli ensimmäinen astronautti, joka oli lentänyt avaruudessa kahdesti.

Apollo 1[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gus Grissom nimitettiin ensimmäisen Apollo-aluksen komentajaksi. Miehistön suorittaessa 27. tammikuuta 1967 rutiiniluonteista ”johdot irti” -testiä aluksen laukaisualustalla 34 Kennedyn avaruuskeskuksessa Floridassa sähköjohdoista alkunsa saanut kipinä sytytti tulipalon, jossa aluksen miehistö menehtyi. Grissomin ohella palossa menehtyivät astronautit Edward White ja Roger B. Chaffee.[2]

Gus Grissom on haudattu Arlingtonin sotilashautausmaalle Virginiaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Eric Berger: Gus Grissom taught NASA a hard lesson: “You can hurt yourself in the ocean” arstechnica.com. 17.7.2021. Viitattu 20.7.2021.
  2. Apollo 1 (AS-204) airandspace.si.edu. Arkistoitu 11.4.2019. Viitattu 20.7.2021. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]