Edward White

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee yhdysvaltalaista astronauttia. Edward Douglass White on entinen Yhdysvaltain korkeimman oikeuden puheenjohtaja, Edward White on säveltäjä.
Edward Higgins White, II
EdwardWhite.jpeg
astronautti
Kansalaisuus yhdysvaltalainen
Syntynyt 14. marraskuuta 1930
San Antonio, Texas
Kuollut 27. tammikuuta 1967
Cape Canaveral, Florida
Toinen ammatti koelentäjä
Arvo Lieutenant Colonel, USAF
Aika avaruudessa 4 pv. 1 h 56 min.
Lennot Gemini 4
Lennon tunnus Gemini Four patch.jpg

Edward Higgins ”Ed” White, II (14. marraskuuta 1930 – 27. tammikuuta 1967) oli Yhdysvaltain ilmavoimien upseeri ja NASA:n astronautti. 3. kesäkuuta 1965 White suoritti Yhdysvaltain ensimmäisen avaruuskävelyn. White sai surmansa Apollo 1:n harjoituksessa sattuneessa tulipalossa 27. tammikuuta 1967.

Varhaiset vuodet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

White syntyi San Antoniossa, Texasissa. Hän valmistui West Pointista vuonna 1952 ja suoritti ilmailualan insinöörin tutkinnon Michiganin yliopistossa 1959. White oli Yhdysvaltain ilmavoimien everstiluutnantti ja lensi F-86 ja F-100 hävittäjiä. Koelentäjänä White suoritti yli 3 000 lentotuntia. Hän oli naimisissa Patricia Finegan Whiten kanssa ja hänellä oli kaksi lasta, Bonnie Lynn ja Edward III.

Ura NASA:ssa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Edward White Yhdysvaltain ensimmäisellä avaruuskävelyllä Gemini 4 lennolla.

White valittiin astronauttikoulutukseen 1962. Gemini 4 -lennon pilottina hän suoritti Yhdysvaltain ensimmäisen avaruuskävelyn 3. kesäkuuta 1965 ja oli Gemini 7:n varamiehistön komentaja (command pilot). White ylennettiin 1966 epäonnisen Apollo 1:n komentomodulin pilotiksi.

Kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Apollo 1

White kuoli "Gus" Grissomin ja Roger Chaffeen kanssa Apollo 1:n harjoituksessa sattuneessa tulipalossa 27. tammikuuta 1967 Kennedy Space Centerissä Floridassa. Hänet haudattiin täysin sotilaallisin kunnianosoituksin West Pointin hautausmaalle.

Whiten muistoksi on Yhdysvalloissa ja avaruudessa nimetty useita kohteita. Steven Ruge näytteli Whitea 1995 elokuvassa Apollo 13 ja Chris Isaak vuonna 1998 HBO:n minisarjassa From the Earth to the Moon.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Edward White.