Violeta Chamorro

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Violeta Chamorro
Violeta Chamorro vuonna 1993.
Violeta Chamorro vuonna 1993.
Henkilötiedot
Muut nimet Violeta Barrios de Chamorro (o.s. Violeta Barrios)
Syntynyt18. lokakuuta 1929 (ikä 94)
Rivas, Nicaragua
Kansalaisuus Nicaragua
Ammatti toimittaja ja poliitikko
Aiheesta muualla
Kotisivu

Violeta Barrios de Chamorro (s. 18. lokakuuta 1929 Rivas, Nicaragua) on nicaragualainen toimittaja ja poliitikko. Hän oli Nicaraguan presidenttinä vuosina 1990–1997.[1]

Chamorron aviomies Pedro Joaquín Chamorro Cardenal oli Somozan suvun valtaa vastustaneen La Prensa -lehden päätoimittaja. Kun hänet murhattiin 10. tammikuuta 1978, Violeta Chamorro otti lehden vastuulleen ja tuki sandinisteja Somozaa vastaan.[1] Kun Anastasio Somoza Debayle syöstiin vallasta 1979. Chamorro oli jäsenenä sen jälkeisessä Kansallisen jälleenrakennuksen hallituksessa, josta hän kuitenkin erosi huhtikuussa 1980.

Tämän jälkeen La Prensa arvosteli voimakkaasti myös Kansallisen jälleenrakennuksen hallitusta ja sen johtajaa, sittemmin presidenttiä Daniel Ortegaa. Sandinistit puolestaan syyttivät Chamorroa rahan ottamisesta Yhdysvalloilta, joka pyrki tuolloin kaatamaan Nicaraguan hallituksen kouluttamalla, rahoittamalla ja aseistamalla oikeistolaisia contra-sissejä. La Prensaa sensuroitiin ajoittain laajaltikin käydyn sisällissodan aikana.

Vuoden 1990 vaaleissa Violeta Chamorro asettui 14 puolueen muodostaman oppositioryhmittymän presidenttiehdokkaaksi ja tuli valituksi ensimmäisellä kierroksella, saaden 55 prosenttia äänistä.

Hänen kaudellaan Nicaraguan talouselämää liberalisoitiin voimakkaasti ja maan sotalaitos palautettiin rauhanaikaisiin oloihin. Presidenttiytensä jälkeen Chamorro vetäytyi politiikasta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Violeta Barrios de Chamorro Encyclopædia Britannica. Viitattu 24.4.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä poliitikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.