Villapaita

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Villapaita on villalangasta neulottu lämmin paita. Suomessa villapaitaa käytettiin runsaasti metsätöissä ja maatalouden ulkotöissä kylminä vuodenaikoina. Tällaisessa villapaidassa oli vasemmassa olkapäässä napit sen riisumisen helpottamiseksi.lähde?

Villapaidat ovat kuuluneet myös Suomen puolustusvoimien vaatetukseen. Vielä 1980-luvulla oli käytössä sodanaikainen harmaa villapaita, jossa oli rinnan ympärillä tummansininen nauhakuvio. Englantilaistyyppinen harmaa sotilasvillapaita tuli käyttöön kenttäharmaan villapaitamallin m/83:n myötä, joka merivoimilla oli sininen. Myöhemmin m/91-univormujen mukana villapaidastakin tuli vihreä. Puolustusvoimien villapaidoissa on puuvillaiset vahvikkeet olkapäissä ja kyynärpäissä,[1] koska villa pehmeinä kuituina kuluu herkästi.

Kansanperinnettä edustavat norjalaiset villapaidat, joissa on kaulan kohdalla pukemista ja riisumista helpottavat hakaset ja Suomessa jussipaita.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä vaatetukseen, muotiin tai kauneudenhoitoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.