Villapaita

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Villapaita on villalangasta neulottu lämmin paita, jossa etumus on, toisin kuin villatakissa, kokonaan tai lähes kokonaan umpinainen. Arkipuheessa villapaidaksi kutsutaan usein muustakin kuin villaisesta langasta valmistettua neulepaitaa. Suomessa villapaitaa käytettiin runsaasti metsätöissä ja maatalouden ulkotöissä kylminä vuodenaikoina. Tällaisessa villapaidassa oli vasemmassa olkapäässä napit sen riisumisen helpottamiseksi.lähde?

Villapaidat ovat kuuluneet myös Suomen puolustusvoimien vaatetukseen. Vielä 1980-luvulla oli käytössä sodanaikainen harmaa villapaita, jossa oli rinnan ympärillä tummansininen nauhakuvio. Englantilaistyyppinen harmaa sotilasvillapaita tuli käyttöön kenttäharmaan villapaitamallin m/83:n myötä, joka merivoimilla oli sininen. Myöhemmin m/91-univormujen mukana villapaidastakin tuli vihreä. Puolustusvoimien villapaidoissa on puuvillaiset vahvikkeet olkapäissä ja kyynärpäissä,[1] koska villa pehmeinä kuituina kuluu herkästi.

Kansanperinnettä edustavat norjalaiset villapaidat, joissa on kaulan kohdalla pukemista ja riisumista helpottavat hakaset ja Suomessa jussipaita.

Villatakki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Villatakki eli neuletakki on villapaidan variantti, joka on takin tapaan etumuksestaan avoin ja tavallisesti myös napitettava. Tällainen muotoilu helpottaa vaatteen päälle pukemista, mutta myös tekee valmistusprosessista jonkin verran mutkikkaamman ja yleensä myös kalliimman.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä vaatetukseen, muotiin tai kauneudenhoitoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.