Viktorian risti

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Viktorian risti nauhoineen ja kannakkeineen

Viktorian risti (engl. Victoria Cross, VC) on Yhdistyneen kuningaskunnan korkein sotilasansiomitali. Se perustettiin kuningatar Viktorian aikana 1856 Krimin sodan ansioiden palkitsemiseksi. Risti myönnetään vain taistelutilanteesta. Ensimmäiset mitalit valettiin Sevastopolista kaapatuista tykeistä.

Vuodesta 1856 on myönnetty 1356 Viktorian ristiä.[1] Kolme henkilöä on saanut sen kaksi kertaa. Yksi saajista on amerikkalainen tuntematon sotilas (brittiläinen tuntematon sotilas sai vastineeksi Kongressin kunniamitalin).

Ensimmäinen Viktorian ristin saaja oli Charles Davis Lucas, joka osallistui Bomarsundin piiritykseen. Toisen maailmansodan jälkeen risti on myönnetty 12 kertaa; neljä kertaa Korean sodasta, yhdelle henkilölle Indonesian–Malesian sodasta; neljälle australialaiselle Vietnamin sodasta; kaksi kertaa Falklandin sodasta ja kerran Irakin sodasta 2004. Ristin ovat saaneet kaksi kertaa: Noel Godfrey Chavasse, Arthur Martin-Leake ja uusiseelantilainen Charles Upham. Mitaliin kuuluu eläke, joka on vuodesta 2002 1 495 puntaa vuodessa. Marraskuusta 2005 on elossa kaksitoista ristin saajaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Uusiseelantilaiselle sotilaalle harvinainen urhoollisuusmitali YLE Uutiset. 2.7.2007. Yleisradio Oy. Viitattu 7.7.2009.
Tämä sotaan tai sodankäyntiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.