Vihnemänty

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vihnemänty
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Havupuut Pinophytina
Luokka: Havupuut Pinopsida
Lahko: Pinales
Heimo: Mäntykasvit Pinaceae
Suku: Männyt Pinus
Alasuku: Strobus
Laji: aristata
Kaksiosainen nimi

Pinus aristata
Engelm.

Katso myös

  Vihnemänty Wikispeciesissä
  Vihnemänty Commonsissa

Vihnemänty (Pinus aristata) on Yhdysvalloissa kasvava hyvin pitkäikäinen havupuu. IUCN luokittelee vihnemännyn elinvoimaiseksi lajiksi.

Vihnemäntyä tavataan Yhdysvalloissa Kalliovuorilla Coloradon, Arizonan ja New Mexicon osavaltioissa. Sen elinympäristö sijaitsee 2500–3700 metrin korkeudella kuivissa ja kylmissä subalpiinisissa oloissa.

Vihnemänty kasvaa keskikokoiseksi, 5–15 metriä korkeaksi puuksi erittäin hitaasti. Rungon halkaisija on enintään puolitoista metriä. Kaarna on harmaanruskeaa ja suomuista rungon alaosassa. Neulaset ovat 2,5–4 senttimetriä pitkiä ja samassa kannassa niitä on viisi. Väriltään ne ovat syvänvihreästä sinivihreisiin ja niissä saattaa olla valkoisia laikkuja. Kävyt ovat munamais-lieriömäisiä, 5–10 senttimetriä pitkiä ja 3–4 senttimetriä leveitä suljettuna. Kävyt avautuvat 4–6 senttimetriä leveiksi ja alkavat heti levittää siemeniä, jotka ovat viisi millimetriä pitkiä, ja niissä on mukana 10–20 millimetriä leveä siipi.

Vihnemänty on maailman pitkäikäisimpiä puulajeja; vanhin yksilö korkealla Mount Evasilla Coloradossa on 2 345 vuotta vanha. Laji elää kuitenkin harvoin yli 1500-vuotiaaksi.

Vihnemännyn neulasia

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pinus aristata IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kasveihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.