Vetolaatikko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tilavat vetolaatikot ovat yhä suositumpia keittiökalusteiden alaosina ovella varustettujen alakaappien sijasta.

Vetolaatikko on säilytyskalusteissa käytettävä suorakulmainen, ylhäältä avoin säilytyslaatikko, joka voidaan vetää kalusteesta kohtisuoraan ulos jotta sen sisältöön päästään käsiksi. Vetolaatikoita käytetään yleensä useita päällekkäin muun muassa lipastoissa ja yöpöydissä, keittiön pöytäkaapeissa ja toimistopöytien, kirjahyllyjen ym. kalusteiden osana olevissa laatikostoissa.

Vetolaatikot valmistetaan yleensä samasta materiaalista kuin niitä ympäröivä kaluste. Perinteisiä vetolaatikoiden materiaaleja ovat massivipuu ja vaneri, muita voivat olla pelti ja muovi.

Koska vetolaatikot ovat valtaosan ajasta näkymättömissä kalusteen sisällä, perinteiset puulaatikot on yleensä viimeistelty vain etulevynsä ja sisäpintojen osalta. Puisten vetolaatikoiden kulmat ovat vanhoissa laatukalusteissa silti usein tehty lohenpyrstöliitoksin tai muuten huolellisesti kestävyyttä ajatellen.

Puisten vetolaatikoiden liukumekanismina on usein vain yksinkertaiset puulistat kalusteen rungossa, joita pitkin laatikko liukuu auki. Jos laatikko takeltelee, liukupintoja voidaan hangata kynttilällä tai muulla parafiinivahalla. Vetolaatikoiden liukumisen ja käytettävyyden nimissä on keksitty monia parannuksia, kuten pysäytinmekanismit, jotka estävät vetolaatikon putoamisen kiskoilta jos sitä vedetään liian pitkälle. Nykyaikaisissa keittiökaapistoissa ja muissa kalusteissa vetolaatikot liukuvat kevyesti ja sulkeutuvat pehmeästi ja äänettömästi erilaisten metallista tai muovista tehtyjen laakerointien ja muiden liukumekanismien avulla.

Avaaminen ja sulkeminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vetolaatikoiden avaamista helpottamaan kunkin laatikon etulevyyn asennetaan tai työstetään jonkinlainen vedin, josta sormet saavat otteen. Se voi olla etulevystä esiin työntyvä nuppi, lenkki tai kahva tai etulevyyn työstetty reikä, ura tai muu syvennys. Vetolaatikon sulkeminen tapahtuu etulevystä tai vetimestä työntämällä.

Etenkin toimisto- ja arkistolaatikostoissa on usein lukkomekanismi, jossa yhdellä avaimen käännöllä voi lukita tai avata kaikki laatikot yhtä aikaa.

Sisusteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vetolaatikoiden tavaroiden pitämiseksi järjestyksessä laatikoiden sisään voidaan rakentaa väliseiniä tai asetella vierekkäin erilaisia rasioita. Erilaisia laatikonjakajia on saatavana myös valmiina.

Vetolaatikoiden sijoittaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tavallisia läpinäkymättömiä vetolaatikoita voidaan sijoittaa kalusteisiin ja muihin rakenteisiin suunnilleen ihmisen olkapään korkeudelle asti, sillä sitä ylempänä sijaitsevien laatikoiden sisältöä ei voi nähdä kurkottelematta. Vain läpinäkyviä ja keveitä vetolaatikoita, kuten ritiläkoreja, voi rajoitetusti käyttää silmien tasoa korkeammalla niin, että ne nostetaan alas kiskoiltaan käytön ajaksi.

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Drawer (furniture)