Veteraanin iltahuuto

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Veteraanin iltahuuto on opettajana ja säveltäjänä toimineen Kalervo Hämäläisen 1980-luvun loppupuolella säveltämä ja sanoittama laulu, josta on tullut yksi Suomen tunnetuimmista veteraanilauluista.

Ensiäänitys tehtiin syksyllä 1988 Suomen Vetaraaniliiton toimesta. Solistina lauloi Jorma Hynninen, kadettikuoron (KadK74) ja Helsingin Varuskuntasoittokunnan avustamana. Kasetin B-puolella on Ella Erosen lausuman Maamme-runon tallenne. Kasetti saavutti kultalevyyn oikeuttavan levityksen viikossa. Ensiesitys samalla kokoonpanolla oli Finlandiatalolla järjestetyssä veteraanijuhlassa samana syksynä.lähde?

Myöhemmin Veteraanin iltahuudon ovat levyttäneet muun muassa Korsuorkesteri ja Kaartin soittokunta.

Itsenäisyyspäivänä 2015 sotaveteraanit esittivät laulun presidenttiparille ja yli 2 miljoonalle tv-katsojalle Linnan juhlissa 95-vuotiaan sotaveteraani Armas Ilvon johdolla. Esitys nousi erääksi vuoden 2015 mediailmiöistä, ja Yleisradion tallennetta katsottiin sittemmin esimerkiksi Facebookissa yli 850 000 kertaa.[1][2]

Jorma Hynninen esitti Veteraanin iltahuudon presidentti Mauno Koiviston siunaustilaisuudessa Helsingin tuomiokirkossa 25. toukokuuta 2017 Kaartin soittokunnan ja poikakuoro Cantores Minoresin kanssa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]