Suomen sotaveteraaniliitto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Suomen sotaveteraaniliitto
Perustettu 29. syyskuuta 1957
Kotipaikka Helsinki
Jäsenmäärä 20 703 (2015)
Jäsenlehti Sotaveteraani
Aiheesta muualla
Sivusto

Suomen sotaveteraaniliitto (ruots. Finlands Krigsveteranförbund rf) on suomalaisten sotaveteraanien valtakunnallinen etu-, tuki- ja aatteellinen järjestö. Sotaveteraaniliiton edeltäjä oli Suomen Aseveljien Liitto, joka perustettiin talvisodan jälkeen 4. elokuuta 1940. Se kuitenkin lakkautettiin vuoden 1944 välirauhansopimuksen perusteella 21. tammikuuta 1945. Tämän jälkeen suomalaiset sotaveteraanit olivat ilman omaa valtakunnallista yhdistystä yli kymmenen vuotta, kunnes Rintamamiesten asutusliitto perustettiin 29. syyskuuta 1957. Vuonna 1964 liitto sai nykyisen nimensä. Kolme vuotta myöhemmin se liittyi myös Maailman veteraanijärjestön jäseneksi.lähde?

Sotaveteraaniliitto toimii sotaveteraaniyhdistysten keskusjärjestönä. Liitto ajaa veteraanien yhteiskunnallisia etuja. Se toimii erityisesti veteraanien ja heidän puolisoidensa ja leskiensä toimeentuloturvan ja sosiaalisen huollon kehittäjänä, asunto-olojen kohentajana ja kuntoutuksen edistäjänä. Liiton tehtävä on myös koota ja tallentaa veteraaniperinnettä sekä lisätä veteraanien yhteenkuuluvuutta ja ylläpitää isänmaallista henkeä.lähde?

Vuoden 2015 joulukuussa Suomen sotaveteraaniliittoon kuului yhteensä 20 703 varsinaista jäsentä sekä 29 009 kannattajajäsentä.[1] Liitto on Suomen suurin veteraanijärjestö, jossa on enemmän jäseniä kuin muissa veteraanijärjestöissä yhteensä. Sotaveteraaniliittoon kuuluu 396 jäsenyhdistystä.lähde?

Liiton aikakauslehtenä oli kuudesti vuodessa ilmestynyt Sotaveteraani. Se yhdistyi Rintamaveteraaniliiton Veteraani-lehden kanssa nimellä Kenttäpostia vuoden 2019 alusta. Kenttäpostia ilmestyy neljä kertaa vuodessa ja julkaisijana toimivat molemmat veteraaniliitot,[2] kunnes mukaan tulivat Tammenlehvän perinneliitto ja Lotta Svärd -säätiö vuonna 2022. Julkaisijamäärä väheni kolmeen Rintamaveteraaniliiton lopettaessa toimintansa vuonna 2023.

Puheenjohtajat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  1. http://www.sotaveteraaniliitto.fi/tietoa-liitosta
  2. Suomen sotaveteraaniliitto: Kenttäpostia
  3. Vesikansa, Jyrki: Valtiotieteen maisteri Aarno Lampi Helsingin Sanomat. 10.6.2009. Viitattu 2.7.2023.