Verovirasto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo Ruotsin veroviranomaisesta, jonka nimi on Verovirasto. Suomessa veroviranomaisen nimi on Verohallinto.
Verovirasto
Veroviraston logo
Veroviraston logo
Perustettu 1. tammikuuta 2014
Tehtävä verohallinto
Ministeriö Finanssiministeriö
Päätoimi­paikka Ruotsi Solna, Ruotsi
Pääjohtaja Katrin Westling Palm
Työntekijöitä 10 600
Aiheesta muualla
Veroviraston verkkosivut

Verovirasto (ruots. Skatteverket, aiemmin Valtion verovirasto ja Veroviranomainen) on Ruotsissa valtion verohallinnosta vastaava viranomainen. Sen toimialaan kuuluu muun muassa yksityishenkilöiden, yksityisten elinkeinon harjoittajien ja muiden yritysten verotus, arvonlisäverotus ja työnantajamaksujen kerääminen. Virastolla on oikeus kaikkien tulotietojen saamiseen ja keräämiseen sekä velvollisuus ilmoittaa verorikoksista ja verosrikosepäilyistä. Veroasioiden lisäksi virasto vastaa myös väestökirjanpidosta, siihen liittyen nimenvaihdoksista sekä myöntää virallisia henkilökortteja.

Veroviraston logon on suunnitellut muotoilija Lars Laurentii, ja se kuvastaa rahavirtaa. Vastaava logo on ollut myös Valtion veroviraston ja muiden veroviranomaisten käytössä.

Verovirastolla on noin 10 600 työntekijää.

Verotoimistoja löytyy kaikkialta Ruotsista, mutta niiden palveluvalikoima vaihtelee konttoreittain. Toiminta on jaettu yksiköihin, joita ovat vero-osasto, suuryritysosasto, kuluttaja- ja kiinteistöosasto, asiakaspalveluosasto, viestintäosasto, IT-osasto, HR-osastoja hallinto-osasto.[1]. Veroviraston pääkonttori sijaitsee Solnassa.

Verovirasto tiedottaa verovelvollisia vuosittaisesta verojen maksusta. Viraston verkkosivuilla voi sähköisesti ilmoittaa tulojen muutoksista tai muista muuttuneista tiedoista. Vahvasta verkkopainotuksesta huolimatta palvelua tarjotaan myös puhelimitse, kirjeitse, verotoimistoissa ja sähköpostitse. Veroviraston pääasialliset asiointikielet ovat ruotsi ja englanti, mutta kansallisiin vähemmistöihin kuuluvilla, kuten ruotsinsuomalaisilla, on oikeus kotikunnasta riippumatta asioida Veroviraston kanssa omalla äidinkielellään.

Henkilökortti

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Verovirasto on myöntänyt 1. kesäkuuta 2009 lähtien henkilökortteja asukkaille, jotka on merkitty Ruotsin väestörekisteriin, joilla on ruotsalainen henkilötunnus sekä kykenevät todistamaan henkilöllisyytensä. Henkilökortilla on ruotsalainen SIS-merkintä, joka tekee siitä kauttaaltaan pätevän henkilötodistuksen Ruotsissa. Verovirasto alkoi valmistaa henkilökortteja, kun sekä Posten että Svensk kassaservice lopettivat henkilökorttien valmistuksen, ja ainoaksi henkilötodistukseksi jäi kansalaisuuden vaativa kansallinen henkilökortti ja pankkien omat henkilökortit, jotka monesti vaativat pitkän asiakkuuden.

Kortti mahdollistaa sähköisen tunnistautumisen.

  1. Skatteverkets organisation skatteverket.se. (ruotsiksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]