Verijuotikas

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Verijuotikas
Uhanalaisuusluokitus

Silmälläpidettävä [1]

Silmälläpidettävä

Suomessa:

Vaarantunut [2]

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumalliset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Nivelmadot Annelida
Luokka: Clitellata
Alaluokka: Juotikkaat Hirudinea
Osaluokka: Euhirudinea[3]
Lahko: Arhynchobdellida[3] / Acanthobdellida
Heimo: Verijuotikkaat Hirudinidae
Alaheimo: Hirudinariinae[3]
Suku: Hirudo
Laji: medicinalis
Kaksiosainen nimi

Hirudo medicinalis
Linnaeus, 1758

Katso myös

  Verijuotikas Wikispeciesissä
  Verijuotikas Commonsissa

Verijuotikas eli kansanomaiselta nimeltään iilimato (Hirudo medicinalis) on verta imevä juotikaslaji. Verijuotikas on suurikokoinen, jopa yli 10 cm pitkä. Väritykseltään se on tummanruskea.

Verijuotikas on toisinaan sekoitettu Suomessa yleiseen hevosjuotikkaaseen, joka ei ime verta. Verijuotikkaalla on selässä vaaleampaa pitkittäiskuviointia sekä oransseja ja vihertäviä laikkuja ja sen takapään imukuppi on kookas, suurempi kuin hevosjuotikkaalla.

Verijuotikas on hävinnyt Suomesta lähes kokonaan. Suomen ympäristökeskuksen tiedossa on kymmenkunta lampea, joista on tuoreita verijuotikashavaintoja, suurin osa Lounais-Suomessa ja Ahvenanmaalla. Suomessa juotikkaiden väheneminen on yhteydessä maatalouden muutokseen. Nisäkkäiden verta ei ole lampien rantavesissä tarjolla karjan laiduntamisen vähennyttyä rannoilla.[4][5][6]

Hirudoterapia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Verijuotikasta on käytetty lääkinnällisiin tarkoituksiin jo antiikin ajoista lähtien. Hirudoterapiassa[7] yksi juotikas imee verta noin 15 grammaa. Sen sanotaan helpottavan esimerkiksi nivelrikon oireita lievittämällä kipuja ja vähentämällä jäykkyyttä.

Verijuotikkaita myynnissä istanbulilaisella torilla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hirudo medicinalis IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. (englanniksi)
  2. Risto Väinölä: Verijuotikas – Hirudo medicinalis Suomen Lajitietokeskus. 2019. Viitattu 23.3.2022.
  3. a b c Integrated Taxonomic Information System (ITIS): 'Hirudo medicinalis' (TSN 69417) itis.gov. Viitattu 17.5.2010. (englanniksi)
  4. Alkuperäisillä iilimadoilla menee jo niin kehnosti, että niistä on päällä etsintäkuulutus – tältä näyttää harvinainen verijuotikas, Yle 28.6.2020
  5. Uhanalainen iilimato auttaa yhä ihmistä paranemaan, Yle 26.7.2016
  6. Korkeasaari sai iilimatoyllätyksen Tullista: Venäjältä yritettiin salakuljettaa verijuotikkaita Suomeen, Yle 28.6.2017
  7. Baltic Guide[vanhentunut linkki]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]