Verenjano

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee elokuvaa. Verenjano on myös Lordi-aiheisen sarjakuva-albumin nimi.
Verenjano
The Hunger
Ohjaaja Tony Scott
Käsikirjoittaja Whitley Streiber (alkuperäinen)
Ivan Davis
Tuottaja Richard Shepherd
Säveltäjä Denny Jaeger
Michel Rubini
Kuvaaja Stephen Goldblatt
Leikkaaja Pamela Power
Pääosat Catherine Deneuve
David Bowie
Susan Sarandon
Cliff De Young
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdistynyt kuningaskunta
Tuotantoyhtiö Metro-Goldwyn-Mayer
Levittäjä Metro-Goldwyn-Mayer
Netflix
Ensi-ilta 1983
Kesto 100 min
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Verenjano (The Hunger) on vuonna 1983 ensi-iltansa saanut englanninkielinen kauhuelokuva. Sen on ohjannut Tony Scott, ja pääosissa ovat Susan Sarandon, Catherine Deneuve ja David Bowie.

Ohjaaja Tony Scottia kiinnostavien elokuvaprojektien joukossa oli filmatisointi Anne Ricen romaanista Veren vangit (Interview with the Vampire). MGM-elokuvayhtiö halusi kuitenkin tehdä toisen vampyyrielokuvan, Verenjanon (The Hunger, 1983), eikä Scott saanut yhtiötä vakuutettua Veren vangit -elokuvan kannattavuudesta. Niinpä hän suostui ohjaamaan Verenjanon. Scott päätti laittaa tähän kaikki ne visuaaliset ideansa, joita hän oli kehitellyt Veren vangit -elokuvaa varten. Vuonna 1982 alkoivat Verenjanon kuvaukset.

Elokuvan pääosissa ovat David Bowie ja Catherine Deneuve manhattanilaisina rikkaina vampyyreina, jotka etsivät parannusta Bowien hahmon nopealle ikääntymiselle. Elokuvaa pidettiin visuaalisesti upeana, mutta kriitikot tyrmäsivät sen ja katsojaluvut olivat huonot. Verenjano on sittemmin saavuttanut kulttisuosiota. Tony Scott sai seuraavan ohjaustyönsä vasta kaksi ja puoli vuotta myöhemmin.

Arvioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Video-oppaassa vuodelta 1994 Kari Salminen kutsuu elokuvaa ylenpalttisten irtokuvien sarjaksi, jossa tarina jää taustalle. Hän antaa Verenjanolle kolme tähteä viidestä, mikä vastaa sanallista arviota ”hyvä”.[1] VideoHound’s Golden Movie Retriever sanoo elokuvan muistuttavan unissakävelyä ja antaa sille kaksi tähteä neljästä.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Romano, Bello (toim.): Video-opas 95, Yli 8500 elokuvaa, 2000 uutuutta. WSOY, 1994. ISBN 951-0-19839-0.
  2. The Hunger[vanhentunut linkki], VideoHound’s Golden Movie Retriever. Gale, 2008. Haettu 15.11.2016 palvelusta HighBeam Research (vaatii tilauksen).
Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.