Venden kuningas

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Venden kuningas oli vuoteen 1973 saakka yksi Ruotsin hallitsijan arvonimistä. Kokonaisuudessaan hänen arvonimensä oli Ruotsin, Göötan ja Vendien kuningas (ruots. Sveriges, Götes och Vendes konung, lat. Sueorum, Gothorum et Vandalorum Rex). Venden kuninkaan arvonimen otti käyttöön Kustaa Vaasa noin vuonna 1540. Hän halusi näin korostaa asemaansa sen jälkeen, kun Tanskan kuningas Kristian III oli alkanut nimittää itseään goottien (gotlantilaisten) kuninkaaksi. Nimityksen perustana oli silloinen käsitys, että vendit ja vandaalit tarkoittivat samaa asiaa. Ruotsista lähteneiden goottien katsottiin voittaneen vandaalit ja saaneen siten haltuunsa Elbe- ja Oderjokien välisen rannikon eli vanhan Vendinmaan (Vendland[1]).[2]

Vanha arvonimi jäi pois käytöstä vasta vuonna 1973, kun kuninkaaksi tullut Kaarle XVI Kustaa lyhensi arvonimensä muotoon Ruotsin kuningas (ruots. Sveriges konung).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Seppo Suvanto: Keskiaika, s. 34. Teoksessa Suomen historia 2. Keskiaika ja uuden ajan alku. Päätoim. Yrjö Blomstedt. Weilin & Göös, 1985. ISBN 951-35-2491-4.
  2. Uusi tietosanakirja, Tietosanakirja oy 1960–1966.
Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.