Veli Arvonen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Veli Taavi Arvonen (30. lokakuuta 1908 Turku25. tammikuuta 1994 Turku) oli suomalainen vuorineuvos, joka toimi Rakennustoimisto Arvonen Oy:n toimitusjohtajana ja johtokunnan puheenjohtajana vuosina 1934–1969. Koulutukseltaan hän oli rakennusmestari.

Arvosen ensimmäinen työnantaja hänen valmistuttuaan Turun teknillisen koulun huoneenrakennuksen ja tie- ja vesirakennuksen opintosuunnilta vuonna 1930 oli Turun sataman satamarakennuskonttori, jossa hän oli rakennusmestarina. Vuonna 1934 Arvonen perusti yhdessä rakennusmestari Vilho Lambert Heinosen kanssa oman yrityksen. Heinosen kanssa yhteistyö jatkui vuoteen 1942, jolloin Heinonen perusti Emil Hartelan kanssa Urakoitsijat Oy -rakennusliikkeen. Toiminta-aikanaan Rakennustoimisto Arvonen oli Suomen suurimpia ja arvostetuimpia ja sen keulakuva Arvonen sai teollisuusneuvoksen arvon vuonna 1948 ja vuorineuvoksen arvon vuonna 1957. Yritystoiminnan ohella Arvonen oli Turun Rakennusmestariyhdistyksen johtokunnan jäsen ja puheenjohtaja, Suomen Rakennustyönantajaliiton ja Suomen Rakennusteollisuusliiton hallitusten jäsen, jälkimmäisessä urakoitsijavaliokunnan pitkäaikainen puheenjohtaja ja lopulta koko liiton hallituksen puheenjohtaja. Hän toimi myös Keramian johtokunnan ja Finnairin hallintoneuvoston puheenjohtajana ja kuului Urho Kekkosen ystäväpiiriin. Arvonen oli myös Turun kauppakorkeakoulun hallituksen puheenjohtaja vuosina 1957–1975.

Rakennustoimisto Arvonen Oy:n toiminta päättyi konkurssiin vuonna 1969. Syynä oli pääosin ulkomaiset valuuttalainat, joiden arvot nousivat huomattavasti Suomen markan devalvoinnin myötä. Konkurssin myötä Arvonen jätti suuren osan julkisista luottamustoimistaan.

Arvonen osti vuonna 1952 Harjattulan kartanon Turun Kakskerrasta. Nykyisin kartano on Paasikivi-opiston (kokous- ja majoituspalveluja myy Harjattulan kartano Oy[1]) käytössä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]