Vehniöt

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Vehniöt
Koiranvehniön (Elymus caninus) kukintoja.
Koiranvehniön (Elymus caninus) kukintoja.
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Kladi: Putkilokasvit Tracheophyta
Kladi: Siemenkasvit Spermatophytina
Kladi: Koppisiemeniset Magnoliopsida
Kladi: Yksisirkkaiset Liliopsida
Kladi: Commelinids
Lahko: Poales
Heimo: Heinäkasvit Poaceae
Alaheimo: Pooideae
Suku: Vehniöt Elymus
L.
Katso myös

  Vehniöt Wikispeciesissä
  Vehniöt Commonsissa

Vehniöt eli villivehnät (Elymus) on kasvisuku heinäkasvien heimossa. Vehniölajit ovat monivuotisia ja niiden kukintona on kerrannaistähkä.[1]

Villivehnät (Elymus) voidaan käsittää joko yhtenä isompana sukuna tai se voidaan hajottaa useammaksi eri suvuksi. Näitä sukuja ovat juolat (Elytrigia) ja vehniöt (Elymus). Aiemmin villivehnien suvusta on jo erotettu rantavehnien (Leymus) suku omaksi suvukseen.

Suomessa kasvaa vakiintuneena kuusi villivehnälajia ja joitain erikseen määriteltyjä alalajeja. Lisäksi neljästä lajista on satunnaisia havaintoja. Myös monia villivehnäristeymiä on havaittu.[2] Tieteellisessä nimistössä on lähteestä riippuen suurta vaihtelua.

Suomessa kasvavista lajeista juolavehnä ja koiranvehnä ovat yleisiä melkein koko maassa. Neljä muuta ovat harvinaisia tai hyvin harvinaisia, Lapissa tai lounaisrannikolla kasvavia.[1]

Lisäksi Suomessa on tavattu kaksi läheisen rantavehnien (Leymus) suvun lajia[1][3].

  1. a b c d Hämet-Ahti, L., Suominen, J., Ulvinen, T. & Uotila, P. (toim.): Retkeilykasvio. Helsinki: Luonnontieteellinen keskusmuseo, Kasvimuseo, 1998. ISBN 951-45-8167-9.
  2. Kasviatlas 2014, Elymus-lajit Viitattu 9.1.2016.
  3. a b Hämet-Ahti, L., Kurtto, A., Lampinen, R., Piirainen, M., Suominen, J., Ulvinen, T., Uotila., P. & Väre, H. 2005: Lisäyksiä ja korjauksia Retkeilykasvion neljänteen painokseen – Lutukka 21:41–85.
  4. a b c Mossberg, B. & Stenberg, L.: Suuri Pohjolan kasvio. 2. painos. Suomentanut Vuokko, S. & Väre, H. Tammi, 2005. ISBN 951-31-2924-1.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä kasveihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.