Juolat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Juolat
Niittyjuola (Elytrigia repens)
Niittyjuola (Elytrigia repens)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Yläkaari: Putkilokasvit Tracheophyta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Yksisirkkaiset Liliopsida
Lahko: Poales
Heimo: Heinäkasvit Poaceae
Suku: Juolat Elytrigia
Desv.
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Juolat Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Juolat Commonsissa

Juolat eli lujajuolat (Elytrigia) on heinäkasvien (Poaceae) heimoon kuuluva kasvisuku, joka yhdistetään toisinaan vehniöiden (Elymus) suvun kanssa yhdeksi villivehnien suvuksi. Juolien sukuun sijoitettavien lajien lukumäärä riippuu tarkasteltavasta lähteestä, sillä eri lähteissä on eroja sekä lajien että sukujen rajauksissa. Lisäksi monet juola- ja vehniölajit voivat muodostaa keskenään erilaisia risteymiä.

Juolat ovat monivuotisia heiniä, joilla on pitkä, maan alla suikertava juurakko. Varret ovat kasvutavaltaan pystyjä. Lehdet ovat hienokarvaisia ja yläpinnoiltaan jokseenkin karheita, mutta alapinnoiltaan sileitä. Kieleke on lyhyt ja kalvomainen. Juolien kukintoina on kaksirivinen kerrannaistähkä, jonka tähkylät ovat perättömiä ja monikukkaisia. Tähkylät ovat asettuneet leveämpi sivu kukintorankaa vasten. Tähkylöiden kaleet ovat keskenään yhtä suuria, monisuonisia, leveänsoikeita, kalvolaitaisia ja tähkylää lyhyempiä. Ulkohelpeet ovat vihneettömiä tai lyhytvihneisiä. Vihneet ovat kuitenkin ulkohelpeitä lyhyempiä. Heteiden ponnet ovat noin 5 mm pitkiä.[1]

Lajeja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Den virtuella floran: Kvickrötter (Elytrigia) Den virtuella floran. 1998. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 26.4.2020. (ruotsiksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]